INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zuri Zanzibar kopieLuxusní rekreační resort Zuri Zanzibar, jeden z projektů interim managementu Ekonomika roste, ale problémů ve firmách neubývá. Efektivním řešením může být interim management. Tato ve světě známá cesta se konečně zabydlela také v České republice. Jde o moderní způsob angažování zkušených manažerů na určitou dobu. Interim manažeři jsou známí tím, že řeší krize, ale majitelé firem si je stále častěji najímají na jiné problémy či rozvojové projekty.

V současné době, kdy je nedostatek odborníků v řadě odvětví, mohou interim manažeři „vykrýt“ aktuální potřeby firem nebo pomáhat s vyhledáváním klíčových pracovníků.

„Máme za sebou celou řadu restrukturalizací firem, záchranu českého know-how, řešení generační výměny v podnicích či řízení rozvojových projektů. Působíme převážně v průmyslu, ale například také v oblasti cestovního ruchu,“ uvedl Vít Buchta, předseda České asociace interim managementu. Jedním z aktuálních zajímavých projektů předních členů CAIM je vybudování luxusního rekreačního rezortu na ostrově Zanzibar. Dokazuje, že interim manažer musí být flexibilní a zvládnout i velmi náročné podmínky.

Supermarket IMG 20180206 122835 kopieSupermarket v podmínkách Zanzibaru

 Ján Dolejš, který vede na Zanzibaru projekt elektro a IT nového komplexu, popsal nejedno úskalí: „Řídit partu českých elektrikářů není těžké. Problém je, že jsou všichni spolu 24 hodin, chybí jim rodina, kamarádi a koníčky. Řídit třicítku lokálních pracovníků je ale větší oříšek. Tropická mentalita způsobuje, že každé ráno přijdou kluci do práce, pokud přijdou, jako by se znovu narodili, a co po nich chcete, jim musíte vysvětlit znovu.“ Dodávat technologie do krásné, ale nerozvinuté země v Africe je ještě náročnější. „Pokud chcete svítit a vařit neustále, tak si elektřinu musíte vyrobit, protože místní síť je přetížená a má denně výpadky i několik hodin. Musíte dodat diesel-generátory a vybudovat rozvody. Další kapitolou je zajistit fungování objednávek, skladu a informování hostů na obrazovkách o nabídce rezortu nebo sledování olympiády v TV či telefonu. To vše v pětihvězdičkové kvalitě, a pokud možno bez nároků na místní údržbu. A nejbližší pořádný elektro-obchod je 6000 km daleko...,“ popsal interim manažer své zkušenosti ze Zanzibaru.

„Naše praxe ukazuje, že interim manažeři mají velký přínos pro firmy v podobě rychlého a účinného řešení. Navíc výsledkem jejich práce není jen realizace projektu, interim manažer také během své mise ve firmě předává svým spolupracovníkům, ale třeba i majitelům firmy, své bohaté znalosti a zkušenosti tak, aby byly firmy či projekty i po jeho odchodu životaschopné a mohly se dále samostatně rozvíjet,“ dodal Vít Buchta, předseda České asociace interim managementu, která sdružuje odborníky z celé republiky. Česká asociace interim managementu od roku 2010 podporuje kvalitu manažerské práce, spolupracuje s vysokými školami i zahraničními subjekty.  

(tz)

www.caim.cz 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3