INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

gwwSto čtyřicet sedm zemí světa včetně České republiky se letos v březnu zapojilo do mezinárodní iniciativy „Global Money Week“ (GMW). Cílem GMW je napříč generacemi rozvíjet povědomí o penězích, jejich získávání a efektivním hospodaření s nimi.

Zakladatel této iniciativy nizozemská nevládní organizace Child & Youth Finance International (CYFI) se sídlem v Amsterdamu si klade za cíl vychovat generaci, která bude schopná předcházet krizím díky rozvoji finančního vzdělání a přístupu k finančním službám.

Letos se v ČR do GMW zapojilo přes 10 tisíc účastníků, což je více než dvojnásobek loňského výsledku. Národními organizátory této prestižní iniciativy byly yourchance o.p.s. a EFPA ČR (European Financial Planning Association), role národních organizátorů se zhostily podruhé. Záštitu nad celou akcí převzalo MŠMT ČR, MF ČR a Česká národní banka (ČNB) a podpořilo jí přes 100 organizací z řad škol a finančních institucí.

Zapojilo se víc jak 100 škol

Nabídka vzdělávacích aktivit byla skutečně bohatá a pestrá, takže na své si mohl přijít skutečně každý. Díky zapojení 103 škol a společností proběhlo 130 workshopů, přednášek, besed a herních odpolední. Novinkou v letošním roce byla účast knihoven a dětských heren, které zorganizovaly specializované programy s tématikou zdravých finančních návyků. Nově se zapojily i pořadatelé výstav, ať už se jednalo o multikulturní prostor DEPO Plzeň s výstavou „Jak se točí peníze“, nebo o Muzeum Říčany s výstavou a workshopy „Příběh peněz“.

Youtubeři podpořili finanční vzdělávání

Akcí, která získala velkou pozornost mládeže, bylo vystoupení youtuberů a mladých muzikálových hvězd v obchodním Centru Černý Most. Z pódia zazněly nejen písničky, ale hlavně rozhovory o důležitosti finančního vzdělání v dnešní době. Ve fun zónách následně probíhaly soutěže a hry s finanční tématikou. Pro dospělé byla připravena možnost konzultací a řada podpůrných vzdělávacích materiálů.

Odborná konference apelovala na důležitost finanční gramotnosti

Vyvrcholením celého týdne pak byla odborná konference v konferenčních prostorách ČNB. Hlavními tématy bylo zajištění nezávislosti vzdělávání při zapojení finančních institucí a zapojení rodičů do výuky finanční gramotnosti.
V rámci panelové diskuze vystoupila Kateřina Lichtenberková, členka expertního týmu projektu Finanční gramotnost do škol, který realizuje yourchance a představila závěry šetření v této cílové skupině, která probíhala ve spolupráci yourchance a ČBA. Hlavním výstupem bylo konstatování, že rodiče vnímají svou vlastní znalost finanční gramotnosti jako nedostatečnou a uvítali by proto vznik srozumitelných, jednoduše pojatých materiálů. Zároveň by si vzhledem ke škole přáli, aby finanční gramotnost byla vyučována jako samostatný předmět, nikoliv jako průřezové téma.

Výzvou na národní úrovni nadále zůstává téma společného vzdělávání dětí a rodičů a odbourávání řady překážek a tabu, která osvojování a předávání zdravých finančních návyků napříč generacemi brání.

Jana Merunková, ředitelka yourchance o.p.s.
Partneři www.yourchance.cz: generální partner www.ctp.eu a strategický partner Nadace www.drfg.cz/news/category/nadace-drfg Mercedes-Benz a TOP Vision

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3