INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

domyPraha je skvostem architektury, ale jen té historické. Nové, moderní a unikátní stavby naší metropoli chybí. Jedinou pražskou moderní stavbou, kterou si lidé podle výsledků průzkumu veřejného mínění vybaví pod pojmem moderní architektura, je Tančící dům.

Nyní je ale příležitost dostat do Prahy skutečně světovou architekturu. Největší český rezidenční stavitel Central Group totiž pořádá architektonický workshop na komplex budov, který vyroste na místě bývalého Telecomu v Praze 3 na Žižkově.

Přihlásilo se 98 architektonických ateliérů ze 30 zemí celého světa. Mezi nimi i světoznámí architekti jako Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Britránie) a Richard Meier (USA). Naše barvy hájí slavná česko-britská architektka Eva Jiřičná a také další známí čeští architekti, například Petr Pelčák, Radek Kolařík nebo Petr Bouřil.

Central Group koupil areál bývalého Telecomu o velikosti 40 000 m2 od společnosti Cetin ze skupiny PPF v roce 2017. Nyní společnost Cetin celý areál dále užívá v nájmu, než se přestěhuje do svého nového sídla v Praze 9 u O2 areny. Po odchodu společnosti Cetin z této lokality plánuje nový majitel celý areál postupně zbourat z důvodu extrémně vysokého množství škodlivého azbestu ve stavbách a neexistující možnosti tyto technologicky specifické stavby využít k jakýmkoli jiným účelům.

Věž, kterou na den přesně před 48 lety slavnostně otevřel tehdejší premiér Lubomír Štrougal, byla ve své době nejvyšší budovou Československé socialistické republiky. Ale s rozvojem nových technologií tato stavba už dávno svému účelu dosloužila. „Výška současné nefunkční telekomunikační věže je kolem 80 metrů a všichni v Praze jsou na vyšší a dominantní stavbu v této lokalitě zvyklí. Proto jsme v rámci poroty workshopu přesvědčeni, že na tomto místě by bylo správné postavit nový komplex architektonicky unikátních staveb, který by výškově gradoval směrem k ulici Želivského, kde by mohlo vzniknout centrum nového Žižkova. Tento logický směr jasně potvrdil i probíhající mezinárodní architektonický workshop,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský.

domy1Z 98 ateliérů zvučných jmen
vzešlo 12 finalistů

Central Group se podařilo do poroty mezinárodního workshopu získat skutečně hvězdnou sestavu. Šéfem poroty je známý architekt a vysokoškolský profesor Zdeněk Fránek a v porotě jsou dále nejoceňovanější český architekt Josef Pleskot, dále hlavní autor pražského metropolitního plánu Roman Koucký a známý architekt David Vávra. Sestavu pěti porotců pak doplňuje šéf Central Group Dušan Kunovský s 25letou zkušenosti v developmentu. První kolo mezinárodního workshopu začalo v létě minulého roku, do dalšího bylo v prosinci vybráno 12 finalistů a výsledky finálního kola budou známé na konci března. Zda se vybraná stavba bude realizovat nebo skončí v koši podobně jako Kaplického „Chobotnice“, bude po rozhodnutí poroty záležet na politicích z magistrátu a z Prahy 3 a pak také na odborném názoru pražského Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

Centrum nového Žižkova
v okolí Želivského a Olšanské

Central Group již tuto žižkovskou lokalitu dobře zná a výrazně zde investuje. Vedle areálu bývalého Telecomu dokončil projekt Residence Garden Towers se 700 nadstandardními byty, který byl na trhu velmi úspěšný a byty jsou vyprodány. Naproti areálu bývalého Telecomu, v místech severní části Nákladového nádraží Žižkov, který koupil v minulých letech od zahraničního investora, pak připravuje unikátní projekt Parková čtvrť. Hlavním urbanistou a architektem tohoto projektu na více než 140 000 m2 je slavný architekt Jakub Cigler. Rezidenční projekt Parková čtvrť má již konkrétní rysy a na jeho zrodu se bude podílet devět architektonických ateliérů s celkem 21 různými architektonickými koncepty. Ty se budou v nové čtvrti vhodně kombinovat, aby celá lokalita měla jednoticí styl a zároveň byl každý bytový dům architektonickým originálem.

„Jsem moc rád, že se se špičkovými světovými architekty můžeme podílet na tvorbě celých nových městských čtvrtí v Praze. Central Group na trhu působí již čtvrt století a toto dává naší práci nový smysl a rozměr. Nechceme jen stavět domy, ale vytvářet skvělá místa pro život,“ dodal Dušan Kunovský.

Medailonky vybraných účastníků

Sou Fujimoto (1971) je jedním z nejznámějších japonských architektů. Rodák z ostrova Hokaido promoval na Tokijské univerzitě a v roce 2000 založil své vlastní studio – Sou Fujimoto Architects. Jeho práce oslovuje odborníky z architektonické obce, ale i širší veřejnost. Je známý hlavně neotřelou prací s prostorem, ke které ho podle jeho vlastních slov inspiroval Albert Einstein s jeho teorií relativity. Fujimotova práce je ovlivněna i budovami z rýsovacího prkna katalánského architekta Antoni Gaudiho. Většina jeho projektů je realizována v Japonsku, jsou lehké, prosvětlené a z počátku jeho kariéry byly charakterizovány prací s malými prostory. Kromě obytných domů Fujimoto navrhl například pavilon Serpentine Gallery v Londýně nebo obytnou věž ve francouzském Montpellier. V současnosti učí na univerzitách v Tokiu a Kjótu.

Britský architekt Ian Ritchie (1947) po vystudování Univerzity Johna Moorese v Liverpoolu studoval urbanistiku v Japonsku a nakonec promoval na londýnské Westminsterské univerzitě. Ritchie v roce 1981 založil studio Ian Ritchie Architects a téhož roku se spolu s Petrem Ricem a Martinem Francisem stal zakládajícím členem inženýrské firmy Rice Francis Ritchie. Ta se podílela i na realizaci Obrácené pyramidy před muzeem v Louvru. Ritchie podle svých slov hledá v architektuře zejména krásu, a to se přirozeně ukazuje i v jeho cenami ověnčeném díle. Dobrým příkladem je veslařský areál London Regatta Centre nebo rezidenční komplex Roy Square.

Architektem, který již v Praze zanechal svou stopu a chtěl by si to zopakovat, je Američan Richard Meier (1934), člen skupiny zvané New York Five. Vystudoval architekturu na Cornellově Univerzitě v New Yorku. Vlastní ateliér si otevřel v roce 1963. Pro jeho práci je typická hra s geometrickými částmi hmoty a je pro něj příznačná bílá barva, kterou považuje za nejkrásnější. To vše se snoubí v jednom z jeho nejrannějších projektů – obytném domě Frederick
J. Smith House. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří například Muzeum současného umění v Barceloně či bytové domy na Perry Street a Charles Street v New Yorku. Pro Prahu navrhl přestavbu její nejvyšší budovy City Tower, která stojí na Pankráci.

České a zároveň britské barvy ve workshopu hájí Eva Jiřičná (1939), která po absolvování architektury na pražské ČVUT vystudovala i AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, odkud se po okupaci již nevrátila. Proslavila se zejména díky inte­riérům módních obchodů a butiků v Londýně a New Yorku. Pro její stavby je charakteristické použití skla a betonu, je známá i díky návrhům skleněných schodů. V současné době má dva architektonické ateliéry, jeden v Londýně a druhý v Praze. Navrhovala například výstavní prostory londýnského muzea Victoria and Albert nebo interiéry pražského Tančícího domu. Mezi její novější díla patří návrh rezidenční budovy v Holešovicích.

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3