INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Politici v tomto týdnu opětovně testovali nervy investorů. Dlouho očekávaný nedělní summit EU v Bruselu se uskuteční, ale nepřinese nic zásadního. Proč? Protože nejpozději do příští středy se bude konat další zasedání EU. Německo s Francií si tak evidentně berou čas, aby se dohodli na konkrétní podobě EFSF, protože k ní zatím nedošlo. A pokud se nedohodne Merkelová se Sarkozym, tak žádná nová konkrétní podoba eurovalu nebude a vysoká nejistota na trzích bude pokračovat. V delším časovém horizontu však ani silnější euroval nemusí k uklidnění situace stačit. Několika velkým evropským státům v čele s Francií totiž hrozí vlna snižování ratingů a to právě ve spojitosti s EFSF.

Pokud se zaměříme na ekonomické ukazatele, tak ty mnoho radosti nepřinesly. V Německu byly zveřejněny dva předstihové indikátory (tj. takové, které predikují budoucí vývoj ekonomiky) ZEW a Ifo. Oba dva naznačily zhoršující se podmínky v tamním hospodářství. Na tento fakt reagovala i německá vláda, která ve čtvrtek snížila výhled růstu tamní ekonomiky pro příští rok na 1 %. Tímto krokem by se mohla inspirovat i vláda česká. Nadále se totiž vychází z červencové prognózy Ministerstva financí, která odhaduje tempo růstu ekonomiky pro příští rok na 2,5 %. To je ale nereálně optimistický odhad, který by se mohl velmi negativně promítnout do vyššího schodku veřejných financí podobně jako v roce 2009.

Napětí na trzích nesvědčilo středoevropským měnám, které byly pod permanentním prodejním tlakem a strhly s sebou i českou korunu. Ta vůči euru oslabovala průběžně po celý týden a během čtvrtečního odpoledne se přehoupla přes hranici 25 EUR/CZK. Dostala se tak na nejslabší hodnoty od počátku tohoto roku. V následujícím týdnu lze očekávat konsolidaci kolem výše zmíněné hranice. Budoucí vývoj kurzu koruny je však značně nejistý a musíme počítat s dalším tlakem na oslabení české měny. V pátek ve 14 hodin se jedno euro prodávalo přibližně za 25 korun. Ještě výraznější bylo oslabení koruny vůči americkému dolaru. V pondělí dopoledne se obchodovalo ještě kolem úrovně 17,80 USD/CZK, poté však koruna začala oslabovat až na čtvrtečních 18,35 USD/CZK.

Dat z domácí ekonomiky bylo v týdnu málo a vliv na kurz české měny byl zanedbatelný. Ten v poslední době ovlivňuje téměř výhradně dění v zahraničí. Guvernér České národní banky Singer uvedl, že česká ekonomika není v tuto chvíli připravena na přijetí eura a úvahy o jeho zavedení se tak o několik let odkládají. To není nijak překvapivá informace vzhledem k současné situaci v eurozóně a dlouhodobě skeptickému pohledu na euro ze strany měnové autority. Hned z kraje týdne Český statistický úřad zveřejnil ceny průmyslových výrobců. Ty v září zpomalily meziročně na 5,6 %. Míra inflace v příštím roce tak bude ovlivněna především plánovaným zvýšením DPH. Rizika vyšších cen ale stále přetrvávají u volatilních komodit, jako ropa, kovy a zemědělské produkty. Poslední dobou se přidává i riziko slabší domácí měny.

Miroslav Novák

analytik společnosti AKCENTA CZ

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.:

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu s více než 10letou tradicí. Kromě výhodných kurzů pro nákup a prodej deviz a nízkých poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb. § 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem Licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Zajišťuje směnu měn za výhodné kurzy a bez poplatku.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3