INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Klíčovou událostí zkráceného pracovního týdne byl středeční summit EU. Podle toho se také odvíjelo obchodování na finančních trzích, kde investoři vesměs vyčkávali, co se ve v Bruselu dohodne. A politici se možná i trochu překvapivě shodli na poměrně komplexním plánu, na což reagovalo euro posílením vůči americkému dolaru nad hranici 1,40 EUR/USD.

Na summitu se jednalo o čtyřech klíčových bodech - rekapitalizaci bankovního sektoru, navýšení prostředků EFSF, odpisu řeckých dluhopisů a v neposlední řadě o pozici ECB. Bankovní instituce budou muset navýšit kapitál, tak aby jejich kapitálová přiměřenost byla na úrovni 9 procent. Čas na to mají do poloviny příštího roku. Záchranný fond eurozóny by mohl pomocí pákového efektu disponovat částkou přesahující 1 bilión euro. Finanční instituce si „dobrovolně" odepíší cca 50 procent hodnoty řeckých dluhopisů, což by pro Řecko byla značná úleva. Evropská centrální banka (ECB) nebyla vyzvána, aby pokračovala v nákupu státních dluhopisů postižených zemí. Záleží tak na jejím rozhodnutí jak se k této problematice postaví.

Česká měna se vůči euru obchodovala v poměrně poklidném tempu pod hranicí 25 EUR/CZK, která je z hlediska dalšího vývoje na tomto měnovém páru klíčová. Z počátku týdne měla koruna tendenci spíše posilovat a krátkodobě se dostala pod úroveň 24,80 EUR/CZK. To se však v úterý obrátilo a koruna se během středečního odpoledne nakrátko podívala nad hranici 25 EUR/CZK. Na následnou dohodu evropských politiků zareagovaly trhy pozitivně a koruna opětovně posílila. Ve čtvrtek kolem 14 hodiny se tak euro prodávalo za zhruba 24,85 koruny. Vůči dolaru se česká měna obchodovala jako na houpačce v blízkosti hranice 18 USD/CZK. Ve čtvrtek ráno se jí podařilo posílit a testovala nejsilnější hodnoty z minulého týdne na úrovni 17,73 USD/CZK. Zítra je v České republice státní svátek, což však neznamená, že nemůže dojít k pohybům na výše zmíněných měnových párech. Především vůči dolaru lze očekávat zvýšenou volatilitu.

Vždy ke konci měsíce je domácí ekonomický kalendář skoro prázdný a ani říjen není v tomto případě výjimkou. Za pozornost stály výsledky konjunkturálního průzkumu, podle něhož se celková důvěra v domácí ekonomiku po několika měsících poklesu v říjnu meziměsíčně zvýšila o 3,2 bodu. Polepšily si oba subindexy – podnikatelský i spotřebitelský indikátor důvěry. Tato statistika pozitivně překvapila, na druhou stranu z ní nelze usuzovat na výraznější změnu klesajícího trendu. Absolutní většina obdobných ukazatelů ze zahraničí totiž ukazuje na zhoršující se hospodářské vyhlídky. Ty reflektuje i ministerstvo financí ČR, které zveřejní v pondělí novou makroekonomickou prognózu na příští rok. Lze očekávat výraznou revizi růstu HDP, jak to v týdnu naznačil ministr Kalousek.

Miroslav Novák

analytik společnosti AKCENTA CZ

O společnosti AKCENTA CZ, a.s.:

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu s více než 10letou tradicí. Kromě výhodných kurzů pro nákup a prodej deviz a nízkých poplatků za platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům. AKCENTA CZ je držitelem povolení (Č.j.:2011/1199/570) k činnosti platební instituce podle zákona o platebním styku č.284/2009 Sb. § 3 odst. 1 písm. a)b)c)e)f). Jako jedna ze dvou nebankovních společností obchodující s devizami v ČR je držitelem Licence pro obchodování s cennými papíry, která ji opravňuje k uzavírání forwardových a swapových obchodů. Zajišťuje směnu měn za výhodné kurzy a bez poplatku.

O skupině AKCENTA:

Skupinu AKCENTA tvoří tři samostatné společnosti: AKCENTA CZ, a.s., obchodník s devizami, AKCENTA ENERGIE, a.s., obchodník s elektrickou energií, a AKCENTA, spořitelní a úvěrní družstvo. Skupina působí na středoevropském trhu v oblasti obchodování s devizami, obchodování s energií a poskytování bankovních služeb, vkladů a úvěrů.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3