INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Letošek nebyl podle zaměstnanců jednoduchý, rok 2012 vidíme ještě pesimističtěji. Jak vyplynulo z průzkumu Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad, Češi v příštím roce očekávají nižší disponibilní příjmy a celkové zhoršení finanční situace ve firmách, kde pracují. Za vyšším platem by se někteří byli ochotni přestěhovat i do zahraničí.

Více jak polovina Čechů (57 %) je přesvědčena, že jejich plat neodpovídá jejich výkonům. Jen pětina ale s koncem roku počítá s jeho zvýšením. 69 % má naopak za to, že se letos nedočká žádného vylepšení ani z hlediska firemních benefitů. V očekávání odměn za odvedenou práci jsme o něco optimističtější, 43 % zaměstnanců předpokládá, že tento rok bonusy dostanou.

„Nabízené platové podmínky jsou na stejnou pozici často nižší než dříve, některé firmy začaly také omezovat zaměstnanecké benefity. Změny se většinou dotýkají jazykových kurzů nebo poukázek na kulturu a sport. Naopak teď zaměstnancům více umožňují využívat flexibilní pracovní dobu", řekla Jana Lauková, konzultanka společnosti Randstad.

Rok 2011 hodnotí jako finančně náročný pro svou firmu 55 % dotazovaných. V nadcházejících měsících zlepšení neočekávájí, spíše naopak. Pesimistické vyhlídky na příští rok přiznalo 60 % respondentů.

Do ciziny půjdeme, ale jen za víc peněz

Do zahraničí se nám za prací moc nechce, a to ani za takovou, která by nám lépe vyhovovovala. Motivem by pro velkou část zaměstnanců bylo navýšení jejich platu. V takovém případě by se do ciziny ochotně stěhovalo 39 % z nich.

Ve 21 z 30 zemí, kde průzkum Randstad Workmonitor probíhal, počítají zaměstnanci v roce 2012 s většími disponibilními příjmy. Česká republika patří mezi výjimky. Na rozdíl od většiny ostatních zemí se obáváme, že teď budeme muset hospodařit s nižšími částkami, než tomu bylo v roce 2011. Podobně jako u nás vidí svou situaci také lidé v Řecku, Francii, Maďarsku nebo třeba v Japonsku.

***

O průzkumu Workmonitor společnosti Randstad:

Průzkum Workmonitor společnosti Randstad byl poprvé publikován v Nizozemsku v roce 2003, následovalo jeho uvedení v Německu a nyní již zahrnuje 30 zemí po celém světě, pokrývá Evropu, Asii i Ameriku. Randstad Workmonitor vychází čtyřikrát do roka a jeho výsledky odráží lokální i globální trendy v oblasti mobility. Ty je možné díky pravidelnosti průzkumu sledovat v průběhu času.

Workmonitor mobility Index měří postoj a očekávání zaměstnanců z hlediska změny zaměstnavatele nebo práce v průběhu následujících šesti měsíců. Kromě mobility sleduje spokojenost zaměstnanců a jejich osobní motivaci. Součástí každého průzkumu je i sada tématických otázek, které zkoumají současné trendy. Výsledná data tak poskytují komplexní vhled do aktuální situace na trhu práce.

Kvantitativní studie je prováděna prostřednictvím on-line dotazníku u populace ve věku 18-65 let, pracující minimálně 24 hodin týdně v placeném zaměstnání (nezahrnuje osoby samostatně výdělečně činné). Minimální velikost zkoumaného vzorku je 400 respondentů za každou zemi, pro průzkum je využíván Survey Sampling International (SSI) panel. Dotazování pro čtvrtou vlnu Randstad Workmonitor průzkumu v roce 2011 proběhla v období 24. října - 14. listopadu 2011.

O společnosti Randstad:

Společnost Randstad se specializuje na řešení v oblasti flexibility práce a poskytování personálně poradenských služeb. Její portfolio zahrnuje klasické agenturní zaměstnávání a vyhledávání pracovníků na hlavní pracovní poměr, in-house řešení, executive search a komplexní řešení v oblasti HR.

Po akvizici Vedioru v roce 2008 se skupina Randstad stala jedním z vedoucích poskytovatelů personálně-poradenských služeb na světě. Patří mezi top tři hráče na trhu v Argentině, Belgii, Lucembursku, Kanadě, Chile, Francii, Německu, Řecku, Indii, Mexiku, Nizozemí, Polsku, Portugalsku, Španělsku, Švýcarsku a Velké Británii. Významné podíly má rovněž na trzích v Austrálii, Japonsku a Spojených státech.

Randstad byl založen v roce 1960, se sídlem v Diemen v Nizozemí. Ke konci roku 2010 pracovalo ve 43 zemích po celém světě v jeho téměř 4200 pobočkách a zastoupení v sídle klientů přibližně 27.500 firemních zaměstnanců. Pro více informací navštivte www.randstad.com nebo www.randstad.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Březen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3