INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
V dubnu bylo vyhlášeno 1 370 osobních bankrotů, nejvíce za jeden měsíc od ledna 2008. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil o 64 procent. Firemních bankrotů v dubnu oproti předchozímu měsíci ubylo o 53 případů na 265. Z tohoto počtu se téměř 60 procent týkalo fyzických osob podnikatelů. Uvádí to aktuální analýza společnosti CCB – Czech Credit Bureau.

V dubnu letošního roku bylo vyhlášeno 265 firemních bankrotů, tedy o 53 firemních bankrotů méně než v březnu. Za poslední rok (květen 2011 až duben 2012) bylo vyhlášeno celkem 2 825 firemních bankrotů, o 1 012 případů více než v předchozích 12 měsících. „Až na šest bankrotů se o přírůstek zasloužily bankroty fyzických osob podnikatelů," popsala vedoucí analytického oddělení společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a.s. Věra Kameníčková.

Podobný trend lze sledovat také u návrhů na firemní bankroty. Za posledních 12 měsíců bylo podáno 7 309 návrhů na firemní bankrot, což je o 1 444 více než v předchozím období. V tomto počtu se však snížil podíl návrhů na bankroty právnických osob a naopak se zvýšil počet návrhů na bankroty fyzických osob podnikatelů. „Zatímco počet návrhů na bankrot právnických osob se o 130 případů snížil, počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se meziročně naopak o 1 574 zvýšil," vysvětlila Věra Kameníčková.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji, a to téměř čtvrtina. Po 14 procentech se na celkovém počtu firemních bankrotů podílela Praha a Ústecký kraj. Tyto tři kraje mají prvenství i v počtu bankrotů za posledních 12 měsíců (květen 2011 až duben 2012). Nejméně bankrotů bylo v dubnu vyhlášeno v Libereckém a Plzeňském kraji a v kraji Vysočina (po 2 procentech).

Osobní bankroty v dubnu 2012

V dubnu bylo vyhlášeno 1 370 osobních bankrotů, což je nejvyšší hodnota za jeden měsíc od ledna roku 2008. Zároveň to je o 55 bankrotů více než v březnu a v porovnání s dubnem loňského roku došlo ke zvýšení jejich počtu o 464 případů.

O 105 případů oproti březnu naopak klesl počet podaných návrhů na osobní bankrot, dosáhl 2 024 případů. Ve srovnání s dubnem loňského roku to je o 675 případů více. V posledních 12 měsících bylo podáno celkem 20 235 návrhů na osobní bankrot. Meziročně se jejich počet zvýšil o 7 344 případů, resp. o 57 procent.

„Osobní bankroty postihují i nadále rostoucí počet lidí, dynamika růstu jejich počtu se ve srovnání s uplynulými lety postupně snižuje," komentovala Věra Kameníčková.

V dubnu bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno v Ústeckém kraji, který se na jejich celkovém počtu podílel 13 procenty. Nejnižší podíl pak vykázal kraj Vysočina a Pardubický (méně než 3 procenta z celku).

Za posledních 12 měsíců (květen 2011 až duben 2012) bylo vyhlášeno 13 368 osobních bankrotů, a to je o 5 206 více než v předchozím období. Meziročně se tak počet osobních bankrotů zvýšil o 64 procent.

Nejrychleji jejich počet rostl v kraji Plzeňském (o 132 procent) a Karlovarském (o 124 procent). Nejnižší meziroční dynamiku vykázal kraj Moravskoslezský (růst o 29 procent) a Pardubický (růst o 30 procent). V přepočtu na 10 000 obyvatel bylo vyhlášeno za všechny kraje 12,7 osobních bankrotů.

Webové odkazy: www.creditbureau.cz, www.crif.com

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3