INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Odborníci se shodují, že cena elektřiny pro domácnosti bude v příštím roce pravděpodobně takřka shodná jako letos. Paradoxně ale bude možné, aby domácnosti za spotřebovanou elektřinu platily řádově o několik tisíc korun méně.

V ČR nyní působí okolo 100 dodavatelů elektřiny, jak celostátních, tak regionálních. Zorientovat se v jejich nabídce je ale snadné, například s využitím on-line srovnávačů. „Z pohledu na ceny jednotlivých dodavatelů elektřiny je jasné, že včasnou změnou dodavatele může běžná rodina ušetřit i přes čtyři tisíce korun ročně. Možná to zní jako malá částka, ale pro řadu rodin jde o nezanedbatelné peníze," upozornil Michal Hardyn ze serveru TopSrovnani.cz a dodává, že v případě domácností s velkou spotřebou nebo firem může být úspora ještě výrazně vyšší.

Celkové ceny elektřiny přitom pravděpodobně zůstanou i v příštím roce přibližně na letošní úrovni, ačkoliv samotná silová elektřina podle analytiků lehce zlevní. „Cenu silové elektřiny pozitivně ovlivňují klesající ceny emisních povolenek, uhlí a zemního plynu. Aktuálně proto vypadá situace tak, že za samotnou silovou elektřinu by zaplatily české domácnosti v příštím roce o několik procent méně než letos," uvedl analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Celková cena elektřiny se ale odvíjí i od dalších položek. „Do celkové ceny elektřiny se promítá řada faktorů. Důležitý bude vývoj regulovaných cen. Obecně se očekává jejich nárůst o jednotky procent v důsledku očekávaných investic do přenosové a distribučních soustav," vysvětlila analytička Michaela Vinšová z projektu EnergetickaPoradna.cz. „Klíčovým faktorem, zdražujícím elektřinu pro domácnosti, je i příspěvek na obnovitelné zdroje. Pokud bychom počítali s tím, že jeho výše vzroste stejným tempem jako letos, očekával bych, že ve výsledku domácnosti zaplatí za elektřinu stejně jako v letošním roce," dodal Hatlapatka.

Výši částky, kterou za elektřinu zaplatí, mohou sami odběratelé ovlivnit výběrem dodavatele. Potřebné informace lze získat buď na internetových stránkách či v informačních centrech jednotlivých dodavatelů, nebo s využitím cenových srovnávačů. „On-line srovnávače každému umožní, aby se v nabídce dodavatelů elektřiny ve svém regionu snadno zorientoval. Je to nenáročná aktivita, která se ve výsledku jistě vyplatí," uzavřel Hardyn z TopSrovnani.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3