INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Důl Tušimice má k dispozici dostatek uhlí pro elektrárny ČEZ. V ložisku Tušimice-Libouš se k začátku roku 2012 nacházely geologické zásoby ve výši 475 milionů tun hnědého uhlí. Z toho je možné dnes dostupnými technologiemi vytvořit 250 milionů tun paliva pro elektrárny. Toto množství plně pokrývá potřeby modernizovaných elektráren Tušimice a Prunéřov po dobu jejich plánované životnosti. Tvrzení o údajném nedostatku uhlí šířená ekologickými aktivisty z EPS a Nadačním protikorupčním fondem NPKF vychází z neodborných úsudků a mylných představ.

Společnost Severočeské doly podrobně eviduje veškeré zásoby i těžené uhlí. Zásoby uhlí byly naposledy inventarizovány v roce 2010. Posudky vypracované nezávislými odborníky projednalo a schválilo Ministerstvo životního prostředí ČR. K výpočtu zásob mají Severočeské doly znalecký posudek soudního znalce.

Podle těchto odborně spočítaných, ověřených, expertně oponovaných výpočtů bylo ke dni 1. 1. 2012 v DP Tušimice prokazatelně 240,2 mil tun vytěžitelných zásob uhlí. Dalších nejméně 9,8 mil tun bude získáno snížením ztrát a procesem homogenizace (míchání substandardního uhlí, s uhlím s lepšími parametry na směs, která může být spálena v elektrárně, protože dosahuje potřebných parametrů). Celkem tak SD garantují 250 mil tun paliva k 1. 1. 2012. Veškerá těžba je plánována a připravována pouze v hranicích limitů těžby dle usnesení vlády 444/1991 a žádná změna limitu v této lokalitě se nepředpokládá.

Tato ověřitelná fakta zásadně vyvrací spekulace naposledy uvedené na tiskové konferenci Nadačního fondu proti korupci, podle kterých by mělo být z dolu Tušimice k dispozici pouze 190 milionů tun paliva. Obdobná tvrzení šířená ekologickými aktivisty byla v minulosti opakovaně vysvětlena a vyvrácena během řady jednání, návštěv a exkurzí.

Společnost Severočeské doly rovněž odmítá tvrzení, že by v dole Tušimice docházelo k nelegální těžbě. Obě povolení hornické činnosti, první z roku 1998 a druhé z roku 2006, které důl Tušimice má, jsou platná. Společnost k tomu disponuje stanoviskem Ústavu státu a práva.

Trestní oznámení podávaná na údajnou nelegální těžbu byla opakovaně prošetřována správními orgány i Policií ČR a vždy byla shledána jako neopodstatněná. Jsme přesvědčeni, že i poslední podnět bude objektivně posouzen a potvrdí legálnost těžby i správnost výkazů zásob uhlí.

Údajný nedostatek uhlí v dobývacím prostoru Tušimice

Tvrzením o nedostatku uhlí v dobývacím prostoru Tušimice se v posledních letech opakovaně zabývaly orgány společnosti Severočeské doly a.s..

Na uvedené tvrzení byla několikrát podávána oznámení na orgány státní správy, byly dávány podněty a trestní oznámení, která byla v minulosti prošetřována i Policií ČR. Dosud vždy byly Policií ČR tyto podněty shledány jako neopodstatněné a fakty nepodložené. Jsme přesvědčeni, že i poslední podnět bude objektivně posouzen a potvrdí legálnost těžby i správnost výkazů zásob uhlí.

S těmi, kteří tvrdili a tvrdí, že uhlí v dobývacím prostoru Tušimice chybí, bylo mnohokrát jednáno s cílem věc vysvětlit a objasnit. Existují desítky mailů, uskutečnilo se mnoho návštěv, bylo několik exkurzí v povrchovém dole Tušimice, uskutečnil se i pozorovací let nad dolem a byla řada společných vysvětlujících jednání.

Tvrzením se zabývala také valná hromada společnosti ČEZ, a. s., a rovněž její představenstvo a dozorčí rada. Dále se podněty vznesenými jednou akcionářkou představenstvo a dozorčí rada ČEZ, a.s., opakovaně podrobně zabývaly na svých zasedáních, a vždy bylo konstatováno, že k žádným obavám není důvod, že množství uhlí odpovídá výkazům.

Zásoby hnědého uhlí byly ověřeny v roce 2010 odborným výpočtem zásob, který byl projednán a schválen MŽP. K výpočtu zásob existuje nezávislý znalecký posudek autorizovaného soudního znalce. Veškeré zásoby i těžené uhlí jsou podrobně evidovány. Výkazy o stavu zásob uhlí, každá těžební organizace každoročně odesílá na MŽP a MPO. Současný stav zásob, který uvádíme, je k datu 1. 1. 2012.

Podle odborně spočítaných, ověřených, expertně oponovaných, se státní správou projednaných a soudním znalcem potvrzených vědeckých výpočtů bylo ke dni 1. 1. 2012 v DP Tušimice prokazatelně 240,2 mil tun vytěžitelných zásob uhlí a dále jsme si jisti, že se nám podaří vyzískat nejméně 9,8 mil tun procesem homogenizace (míchání uhlí, které by nebylo určeno pro elektrárnu kvůli nízkým parametrům výhřevnosti a vysoké sirnatosti, ale po smíchání ve vhodném poměru je spalitelné a jako palivo bude dodáno). Celkem SD garantují 250 mil tun paliva k 1. 1. 2012.

"Důkazy" předložené na tiskové konferenci minulé úterý nejsou ničím novým. Trestní oznámení ohlášené minulý pátek není také ničím novým. Už v roce 2011 bylo trestní oznámení ve stejné věci šetřeno a bylo odloženo. Je to stále stejná argumentace, která byla věcně už mnohokrát vyvrácena, jak ze strany SD, tak i vyjádřeními a posudky autorizovaných soudních znalců, zástupců akademické a odborné veřejnosti i autoritami v příslušných odborných oborech, kteří jsou nezávislí na SD.

V minulosti jsme opakovaně ve věci nařčení nabízeli veřejnosti, včetně médií, aby se s příslušnou dokumentací a s reálnou situací v povrchovém dole Tušimice osobně na místě seznámili, bohužel, vždy dosud marně.

Proto jsme přistoupili k zorganizování tiskové konference dne 28. 6. 2012 v Praze., která je v prvé řadě míněna jako vysvětlení odborné problematiky s možností klást dotazy odborníkům Severočeských dolů s dlouhou hornickou praxí. Tato tisková konference být i pozvánkou pro novináře, kteří si v této záležitosti chtějí učinit konečně pravdivý a skutečně objektivní názor, k návštěvě dolu Tušimice. Nabízíme pozorovací let nad důlním dílem, při kterém se nejlépe získá představa o problematice.

Legálnost těžby

Těžba a ostatní hornická činnost v dole Tušimice (identické označení pro lom Libouš, nebo se používá zkratka DNT) v současnosti probíhá a vždy v minulosti probíhala dle platných povolení hornické činnosti, tedy zcela legálně.

Předesíláme, že veškerá těžba i budoucí záměry jsou výhradně v hranicích limitů těžby dle usnesení vlády 444/1991 a žádná změna limitu v této lokalitě se nepředpokládá.

Český báňský úřad a příslušný obvodní báňský úřad prováděly a provádějí pravidelné kontroly plnění obecně závazných předpisů i povinností a podmínek z platných povolení hornické činnosti.

V platnosti jsou dvě povolení hornické činnosti.

První platné povolení č.j. 3806/98/II z roku 1998 se vztahuje na v příslušných mapových podkladech přesně vymezenou část dobývacího prostoru. Dosud podle tohoto povolení probíhá v určeném prostoru hornická činnost (což je těžba skrývky, těžba uhlí, zakládání zemin a rekultivace) tak, aby bylo ložisko nerostných surovin využito dle Horního zákona maximálně hospodárně a současně ohleduplně k životnímu prostředí.

Druhé platné povolení č.j. 7879/05/II z roku 2006 platí pro v příslušných mapových podkladech přesně vymezenou navazující část dobývacího prostoru. Hornická činnost zde v roce 2012 probíhá a ještě v dalších letech zde bude probíhat s cílem hospodárně využít nerostné bohatství ČR a kvalitně rekultivovat.

V současnosti postupuje proces přípravy dalšího navazujícího povolení hornické činnosti v prostoru, kde se těžba a všechny ostatní procesy hornické činnosti předpokládají po roce 2014. Aktuální je nyní proces posouzení vlivu hornické činnosti na životní prostředí – proces EIA.

V budoucnosti, po vyčerpání uhlí v prostorech dle obou dnes platných povolení i v prostoru dle připravovaného povolení, bude požádáno ještě o jedno povolení hornické činnosti, které bude řešit dotěžení ložiska uhlí v dobývacím prostoru Tušimice.

Ukončení těžby uhlí v povrchovém dole Tušimice nelze přesně stanovit a bude záviset na vývoji na energetickém trhu, ale předpoklad je, že to bude až po roce 2040. Už v současnosti v dobývacím prostoru probíhá postupná rekultivace, která bude po ukončení těžby završena vytvořením jezera o ploše téměř 10 kilometrů čtverečních.

Severočeské doly v minulosti vždy prováděly a i v současnosti provádějí hornickou činnost v rozsahu dle platných povolení hornické činnosti. Nedošlo nikdy k žádné nepovolené – nelegální těžbě. Nelegální těžba energetického uhlí je absurdní, protože pro toto uhlí s nízkou výhřevností a vyšší sirnatostí není zákazník mimo ČEZ, který disponuje příslušnou a pro toto konkrétní palivo speciálně navrženou technologií s odsířením. Tvrzení o nelegální těžbě je omylem, který je založen na nepochopení pře-kvalifikace zásob a jejich převedením z jedné do jiné kategorie, přičemž se celkové množství geologických zásob se převodem nemění. Například k tomuto převedení zásob z jedné do druhé kategorie došlo při úpravě svahu dolu pro preventivní zvýšení stupně bezpečnosti, k němuž došlo při výpočtu zásob už v roce 2003. V jedné kategorii určité množství uhlí ubylo a stejné množství přibylo v jiné kategorii zásob. Vše lze ověřit v Geofondu porovnáním map a tabulek. Nový aktuální, platný výpočet zásob, byl schválen MŽP v roce 2010 a vše zahrnuje. To jen dokládá, že tvrzení jsou ve své podstatě neaktuální a jsou založeny na neznalosti odborné problematiky.

V minulosti byla opakovaně podávána oznámení na orgány státní správy, byly dávány podněty a trestní oznámení, která byla v minulosti opakovaně prošetřována i Policií ČR. Dosud vždy byly Policií ČR tyto podněty shledány jako neopodstatněné a fakty nepodložené. Jsme přesvědčeni, že i poslední trestní oznámení, o kterém jsme zatím nebyli oficiálně informováni, bude objektivně posouzeno a jsme přesvědčeni, že se opět potvrdí legálnost těžby i správnost výkazů zásob uhlí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3