INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Podle dnes zveřejněných statistik začínají ceny v průmyslu opět brzdit svůj růst. Zatímco v srpnu rostly v meziročním porovnání o 1,9 %, v září rostly už jen o 1,7 %. Ceny se tak vyvíjí v souladu se základními ekonomickými poučkami. Poptávka ve slabé ekonomice klesá, a to se již odráží v pomalejším růstu cen. Kdyby poptávka klesla ještě výrazněji, ceny by poklesly i pod loňskou úroveň. Na rozdíl od jiných statistik zde tedy nevidíme logickou chybu.

I přesto se zde ale zrcadlí nedávná nezdravá politika ECB a Fedu, která tlačí na trhy ničím nekryté peníze a roztáčí spirálu spekulací. Při pohledu na ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků je vše jasné. Svět brzdí svůj růst, ale cena ropy to neodráží. Je nezdravě vysoko. Ropné produkty jsou proto u nás o 13,3 % dražší než před rokem. Samotné ceny ropy a zemního plynu přitom vyskočily o 22,8 %.

Tlak na dražší komodity vytváří spekulanti i jinde. Ceny průmyslových plodin vyskočily jen během září o 8,9 %. Ceny zemědělských výrobců proto během září vzrostly o 3,1 %. V meziročním porovnání to představuje zdražení už o 10,3 %. To ukazuje, že tento trh trpí nezdravým vývojem. Jsme v recesi, snažíme se šetřit a kvůli centrálním bankám máme ceny zemědělských výrobců vyšší o 10,3 %. Nezdravý nárůst lze pozorovat zejména u obilovin, kde ceny vzrostly o více než 19 %.

ČSÚ mimo jiné zveřejnil také ceny stavebních prací. Ty jsou meziročně nižší o 0,4 %. Není se co divit. O stavební práce není zájem. Stavební produkce dlouhodobě klesá. Staví se méně a za méně peněz. Převis nabídky nad poptávkou tlačí na pokles cen stavebních prací. A jinak tomu nebude ani v následujících měsících.

Sečteno a podtrženo, tam, kde se v cenách projevuje skutečná a ne jen papírová (spekulativní) poptávka, ceny brzdí. Naopak tam, kde je cena diktována globálními burzami, ceny šplhají nahoru. Reálný a papírový svět burz se vzdalují. Nůžky se rozevírají mezi tím, co spekulanti chtějí vidět, a co skutečně vidí.

Z pohledu ČNB to znamená jediné. Inflace hnané přehříváním ekonomiky se bát nemusí a může ještě více uvolňovat svou měnovou politiku. Nicméně její sazby jsou nyní už tak nízko, že nemají moc prostoru k poklesu. ČNB se proto spíš pokusí tlačit na jiná kolečka v ekonomice. Možnosti úrokových sazeb se vyčerpaly. Nyní je třeba tlačit na měnový kurz. Koruna je stále moc silná a ekonomika moc slabá. Oslabení koruny by pomohlo exportu a tím celé ekonomice. Očekávám proto brzo další slovní intervenci. ČNB bude hrozit tím, že ještě nepatrně sníží repo sazbu (nestandardně o méně než čtvrt procentního bodu) a zároveň bude varovat, že začne prodávat koruny za jiné měny. Zatímco dnes očekávám, že bude koruna statistiku ignorovat a bude stagnovat, z pohledu jednoho měsíce ji ČNB dostane na dohled 25,40 CZK/EUR.

Vladimír Pikora, Next Finance

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3