INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Akciové trhy pokračují ve svém zajetém rituálu: S každým novým týdnem nastane nový krátkodobý trend. Zatímco během minulého týdne si akciové trhy v průměru připsaly slušné ztráty, dnes je jejich vývoj diametrálně odlišný.

Od Asie přes Evropu až po USA akciové trhy rostou. Zatímco minulý týden se obchodníkům klepala kolena ze Španělska, dnes již v nich Španělsko tak velkou hrůzu nebudí. Proč? Podle "ověřených" zákulisních informací se schyluje k tomu, že Španělsko brzy (pravděpodobně v listopadu) požádá o finanční pomoc. Všichni čekají, že se to potvrdí na summitu EU, který se bude konat na konci tohoto týdne. Podmínky i forma pomoci Španělsku jsou již prý nachystány v šuplíku, pouze se čeká na vhodný okamžik k jejich zveřejnění. Vedle toho je trh nadšen i z vývoje v Řecku. Respektive je nadšen, co partička politiků o Řecku prohlásila. Po celý tento týden slýcháme uklidňující slova, že Řecko stůj co stůj v eurozóně zůstane. Trhy plují na vlně optimismu. Výnosy ze státních dluhopisů periferních zemí eurozóny klesají, hlad po dalších rizikových aktivech roste. Proto si dnes velké akciové indexy, jako jsou například německý DAX nebo americký Dow Jones Industrial Avarage, připíší slušné zisky.

Index PX bude - jako obvykle - kopírovat zahraniční indexy. V rámci indexu PX můžeme ale najít pár černých ovcí, které mohou jít proti trendu. Adeptem na týdenní pokles jsou například akcie AAA Auto. Ty si během minulého týdne připsaly 20% zisk, což již bylo trochu moc. Společnost sice funguje výborně, prodeje ojetých aut rostou i přes neblahé ekonomické prostředí, společnost expanduje. Akcie byly dlouho podhodnoceny a nikdo si jich příliš nevšímal. A zájem o ně přišel během minulého týdne. Ale jak to na akciových trzích bývá zvykem, investoři to trochu přehnali. Cenová korekce posledních zisků je nevyhnutelná. Proto námi odhadovaná dlouhodobá rovnovážná cena 24,5 korun by měla být tento týden testována.

Druhým "protitrendovým" adeptem jsou akcie NWR. NWR pro změnu zveřejnilo prodejní ceny uhlí pro čtvrtý kvartál. Ceny koksovatelného uhlí propadly o 20 % na 102 EUR za tunu. Jenže tato cena je příliš nízká na to, aby společnost dokázala pokrýt veškeré své náklady. Druhé pololetí tak pro NWR skončí ztrátou. Akcionáři mohou zapomenout na dividendu. Akcie by proto měla krátkodobě atakovat hranici 80 korun.

A do třetice mohou tento týden více poklesnout akcie společnosti Pegas Nonwovens. Dnes se totiž akcie obchodují naposledy s nárokem na dividendu ve výši 26 korun. Zítra již nebude mít akcie bez dividendy tak vysokou hodnotu a můžeme čekat pokles akcie až k hodnotě 460 korun.

Na měnových trzích je patrná dobrá nálada. Dolar k euru proto dnes oslabuje na 1,304 USD/EUR. Koruna je v tomto ohledu víc nerozhodná, po celé dopoledne stagnovala okolo 24,90 CZK/EUR, aby následně skokově posílila až ke hladině 24,80 CZK/EUR. To ale nebylo vše. Centrální bankéř L. Lízal pohrozil, že by signální úroková sazba ČNB mohla spadnout až na nulu, což korunu katapultovalo zpět na úroveň 24,88 CZK/EUR. Koruna by ale opět měla zamířit ke slabším hodnotám. Hrozba intervencí ČNB proti silné koruně je totiž reálná.

AUDIO podobu naleznete zde: http://dist.nextfinance.cz/audio/4f0fb9fa-c3a4-48a0-af1c-d1f89426fbd8.mp3

Markéta Šichtařová

ředitelka společnosti

Next Finance s.r.o.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3