INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Praha 30. září (PROTEXT) - Novela zákona o odpadech vstoupí v platnost prvního již 1. října 2013, je výsledkem tzv. ekoauditu a měla by přispět ke snížení administrativní zátěže malých a středních podnikatelů. Mění se například pravidla pro evidenci odpadů a také podniky nebudou muset vytvářet rozsáhlé plány odpadového hospodářství. Na podnikatele čekají v říjnu i změny v oblasti integrované prevence a od prvního ledna se mění zákon o vodovodech a kanalizacích.

Přibližně rok se musí podnikatelé vyrovnávat s novým zákonem o ochraně ovzduší. V letošním roce na ně čekají další velké změny v podobě této novely. Ta obsahuje řadu opatření, která by měla přispět malým a středním podnikatelům ke snížení administrativní zátěže. Novela tak klade i nové požadavky na integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) přes který podávají subjekty hlášení. Náklady se odhadují na 15 miliónů korun.
"Konkrétně se jedná o zrušení povinnosti zpracovávat plány odpadového hospodářství. Dnes platí, že pokud produkujete více než 10 tun nebezpečného nebo více než 1000 tun ostatního odpadu, tak tento plán musí podnik zpracovat," říká Jiří Študent, manažer portálu Třetí ruka a dodává: "novela tuto povinnost pro podniky ruší, zůstává však povinná pro obce za stejných podmínek - limitů."
Podnikatelé se mohou těšit na zjednodušení vedení evidence při přepravě nebezpečných odpadů prostřednictvím zavedení elektronického informačního systému tzv. ISPOPu. Nebude tudíž nutné rozesílat sedm vyplněných evidenčních listů. Novela také počítá s tím, že již nebude nutné žádat úřad o souhlas ke shromažďování nebezpečných odpadů. Odpady nejsou jedinou zásadní změnou, která na podnikatele koncem roku čeká. Zejména by měli být v pozoru výrobní podniky, které spadají pod zákon o integrované prevenci. Pátého října vstupuje platnost nová prováděcí vyhláška. Nově se podniky budou muset vypořádat s institutem základní zprávy a odborného posouzení. Koncept samotné žádosti o integrované povolení zůstává v podstatě zachován.Určitě je důležité, aby se kontinuálně a systematicky pracovalo na snižování administrativní zátěže podnikatelů. Proces ekoauditu v tomto směru vnímám pozitivně“ uvedl Jiří Študent a pokračuje: "Nesmíme dopustit, aby naše česká legislativa šla nad rámec požadavků EU. Zbytečně si tak snižujeme konkurenceschopnost. Podniky udělali v ochraně životního prostředí od devadesátých let obrovský kus práce, zásadně snížili emise, využívají nejlepší dostupné techniky.

"Redakce Třetí ruka spočítala, že minulý rok vyšlo v oblasti environmentálních legislativy okolo šedesáti nových předpisů a přes třicet jich bylo podrobeno připomínkovému řízení. Letos budou určitě čísla podobná. Je nutné vzít v potaz, že řada jich zůstala ležet v poslanecké sněmovně. Jde na příklad o návrhy na změnu rozdělování výnosů poplatků za znečišťování ovzduší, kontrolu domácích topenišť, umístění sběrných dvorů atd.

Informace o Třetíruka.cz
Portál www.tretiruka.cz patří mezi významné weby v oblasti průmyslové ekologie. Portál provozuje neziskové sdružení CEMC - České ekologické manažerské centrum. CEMC dále vydává odborný časopis Odpadové fórum a pořádá konferenci TVIP. Konference TVIP se zaměřuje na vědu, výzkum a inovace v oblasti odpadového hospodářství, chemie a OZE.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3