INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Budoucí vládní strany se v  koaliční smlouvě zavázaly k masivní podpoře zateplování veřejných i soukromých budov. Pokud se nové vládě skutečně podaří vytvořit dlouhodobý a stabilně financovaný program, může jen v Ústeckém kraji vzniknout zhruba 2800 nových pracovních míst.

Do roku 2020 lze ve stabilním programu, který by pomáhal domácnostem i institucím s energeticky úspornými renovacemi, efektivně využít 80-100 miliard korun, tedy až 12 miliard korun podpor ročně. Celorepublikově by takto nastavená podpora energeticky úsporných renovací pokrývající soukromé i veřejné budovy dokázala vytvořit 35 tisíc pracovních míst ve všech regionech České republiky.

Pro Ústecký kraj, kde žije 7,9 % obyvatel České republiky, by taková výše podpory znamenala podle konzervativních odhadů 2765 nových přímých pracovních míst ve stavebnictví a subdodavatelských odvětvích [1].

Vláda však musí zajistit úspěšné čerpání prostředků z fondů Evropské unie,  které nabízejí více než tři čtvrtiny potřebné částky – celkem 75 miliard korun – a vztahují se k energeticky úsporným renovacím veřejných budov a bytových domů.

Dalších 27 miliard korun z prodeje emisních povolenek je již nasměrováno do programu Nová zelená úsporám, který je určen pro rodinné domy.  V případě výpadku příjmů z povolenek, který se dá v letech 2014 a 2015 kvůli derogacím očekávat, musí pak vláda zajistit dofinancování programu ze státního rozpočtu. I tento scénář se přitom státní kase vyplatí. Během jednoho roku se do ní totiž vynaložené prostředky vrátí [2].

Ústecký kraj by se měl proto u vlády zasadit o vytvoření dlouhodobého programu, kdy lze také ve spolupráci s Úřadem práce dohodnout příspěvek na vytvoření nového pracovního místa v tomto oboru přímo u stavebních firem. Počet nových pracovních míst může být ještě vyšší, pokud kraj bude i nadále atraktivní pro výrobní firmy z oblasti stavebnictví. Kraj by také měl zohlednit možnost nových pracovních příležitostí v energeticky úsporném stavebnictví při přípravě rekvalifikačních kurzů.

Pavel Ševčík, viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR, řekl: „Stavebnictví se v současné době nachází ve velmi složité situaci, jak každý měsíc potvrzují výsledky šetření Českého statistického úřadu. Dlouhodobá strategie v oblasti snižování energetické náročnosti budov by měla přinést tolik očekávané zakázky – především malým a středním firmám. Česká republika se jako členská země EU zavázala k přijetí opatření, která povedou k úsporám nákladů na vytápění a k šetření energiemi. Proto jsem velmi rád, že vláda schválila program Nová zelená úsporám, který by měl poskytnout dotace ve výši 27 miliard. V možnostech tohoto programu a programu Panel 2013+ vidím velkou šanci pro Ústecký kraj. Díky vysokému multiplikátoru pak bude zásadně ovlivněna  zaměstnanost ve stavebnictví a vzrostou i přínosy do státního rozpočtu.”

Petr Holub, ředitel aliance Šance pro budovy, řekl: „Jen v Ústeckém kraji může efektivní zapojení evropských fondů a pokračování Nové zelené úsporám vytvořit zhruba 2800 nových pracovních míst ve stavebnictví. Renovace budov mohou být také jednou z cest, jak udržitelným směrem diverzifikovat ekonomiku Ústeckého kraje, která se již dlouhá léta opírá především o těžký a těžební průmysl.“

Petr Mazzolini, manažer zpracovatelských firem střední Evropa, AGC Flat Glass Czech, řekl:

„Zvyšování energetické účinnosti budov cestou využití  efektivních, energeticky úsporných  opatření  je samozřejmě závislé na technologiích a použitém materiálu. Sklářský průmysl  a jeho významný reprezentant v České republice, akciová společnost AGC Flat Glass Czech, svými výrobky  významně přispívají k podpoře  tohoto trendu, k  šetrnému chování spotřebitelů a jednoduše řečeno, k úspoře energie. Skla z teplické firmy AGC dokáží řídit prostup světla i energie podle individuálního přání zákazníků. Použití našich skel  při  zateplení domů,  zasklení oken nebo fasád přináší zákazníkům vysoké úspory v nákladech za teplo s návratností investice v desítkách měsíců.

Ve výrobě a zpracování plochého skla  pracuje v Ústeckém kraji asi 4000 lidí. V tomto odvětví  výroby  je kvalifikovaný odhad multiplikačního faktoru  zaměstnanosti  3,5. V důsledku toho se počet pracovních míst spojených s výrobou a dodávkou  skel k výrobcům oken, fasád, zimních zahrad nebo přímo na stavby značně rozšiřuje a lze jej dále zvýšit. Moderní trendy života a jejich společenská podpora se tak stávají účinným nástrojem k řízení zaměstnaností.”

Jan Brázda, ředitel výrobního závodu Krupka, Knauf Insulation, řekl: „Společnost Knauf Insulation produkuje špičkové izolační materiály a to i ve smyslu dopadu provozu na životní prostředí a spotřebu energie na výrobu izolace. Respekt k energiím je zakotven v našem mottu: „je čas chránit energii“.

Velký potenciál dalšího rozvoje vidíme v rekonstrukcích stávajících budov a staveb a procesu jejich změny do standardu „nulové spotřeby energie“. Tento přístup generuje nejen business pro výrobce izolací a izolačních systémů, ale také obrovský objem práce zejména pro lokální firmy malé a střední velikosti. Důsledkem je nejen zlepšení komfortu užívání budov, ale i podstatné snížení účtů za energie a tedy tvorba nových zdrojů pro zlepšení životní úrovně, zejména nízkopříjmových skupin obyvatel.“

Poznámky:

[1] Více v analýze ekonomů Miroslava Zámečníka a Tomáše Lhotáka s oponentním komentářem Luďka Niedermayera:

Studie srovnání dopadů národních programů zvyšování energetické efektivity budov s jinými alternativami – ke stažení na tomto odkazu: http://www.sanceprobudovy.cz/studie/analyzy/2012/studie-srovnani-dopadu-narodnich-programu-zvysovani-energeticke-efektivity-budov-s-jinymi-alternativami

Tyto odhady také odpovídají obecnému pravidlu, že na 1 milion korun celkové investice se v pozemním stavitelství vytvoří 1 pracovní místo. Viz. např. studie Deloitte:

http://www.deloitte.com/assets/Dcom- CzechRepublic/Local%20Assets/Documents/Real%20Estate/vyvoj_stavebnictvi_do_roku_2012_101021.pdf

[2] Více v analýze ekonomů Miroslava Zámečníka a Tomáše Lhotáka s oponentním komentářem Luďka Niedermayera:

Studie srovnání dopadů národních programů zvyšování energetické efektivity budov s jinými alternativami – ke stažení na tomto odkazu: http://www.sanceprobudovy.cz/studie/analyzy/2012/studie-srovnani-dopadu-narodnich-programu-zvysovani-energeticke-efektivity-budov-s-jinymi-alternativami

Podle odhadu Zámečníkovy studie každá koruna, kterou získají od státu občané, na sebe nabalí další 3 až 4 koruny soukromé, což mobilizuje ekonomickou aktivitu země a přispívá k růstu HDP. Vložené prostředky se během jednoho roku vrátí právě v podobě tisíců nových pracovních míst zejména v malých a středních firmách v regionech a tím i vyšších odvodech na daních a nižších sociálních dávkách v nezaměstnanosti.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3