INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Osobních bankrotů oproti prosinci ubylo o 107 případů. Návrhů na osobní bankrot bylo podáno 1 691, tedy dokonce o šest stovek méně, než minulý měsíc. Bankrotů obchodních společností bylo v pouze 85, podstatně méně, než byl měsíční průměr v roce 2013. Také živnostníků zbankrotovalo v lednu ve srovnání s prosincem méně, celkem 394. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF - Czech Credit Bureau, která se problematikou bankrotů dlouhodobě zabývá.

„Z celkového počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášených v lednu letošního roku bylo 90 % řešeno formou oddlužení, což je nejvyšší podíl v dosavadní historii," uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.
V lednu bylo podáno 165 návrhů na bankrot obchodních společností, což je o 403 méně než v prosinci, ten byl ovšem z pohledu počtu návrhů rekordní. „I když je leden měsícem, ve kterém bývá obvykle podáváno nejméně návrhů na bankrot obchodních společností, tak nízký počet návrhů jako letos byl podán jen v lednu roku 2008," uvedla Věra Kameníčková. „Rovněž počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů (podáno jich bylo 536) byl v lednu o 108 nižší než v prosinci," dodala.
Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v lednu vyhlášeno v odvětví služeb (25) a obchodu (16). V posledním roce téměř dvě třetiny bankrotů připadly právě na tato dvě odvětví. V lednu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (33 bankrotů), naopak ani jeden bankrot nebyl vyhlášen v Jihočeském a Karlovarském kraji. Nejvíce živnostníků v lednu zbankrotovalo v Moravskoslezském kraji (73) a v Ústeckém kraji (60).
Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1 334 bankrotů obchodních společností. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně zvýšil téměř o dva tisíce případů na 4 524. Podíl oddlužení na počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně zvýšil ze 73 % na 81 %.
Ve zpracovatelském průmyslu se počet bankrotů meziročně snížil o 13 %, šestiprocentní snížení nastalo také ve stavebnictví. „Navzdory tomu je stavebnictví stále odvětvím, ve kterém připadlo za posledních 12 měsíců nejvíce bankrotů na 10 000 obchodních společností, a to téměř 65," upozornila Kameníčková.
Meziročně se počet bankrotů snížil o 3 %. Ke snížení došlo v osmi ze třinácti krajů, nejrychleji se jejich počet meziročně snížil v Jihočeském kraji, a to o téměř 30 %. Nejrychleji se počet bankrotů meziročně zvýšil v Libereckém kraji a v kraji Vysočina.

Osobní bankroty
Od ledna roku 2008 bylo vyhlášeno téměř 59 tisíc osobních bankrotů. „Z tohoto počtu bylo v 853 případech oddlužení zrušeno z důvodů neplnění splátkového kalendáře. Podmínky tedy nezvládlo splnit pouhé jedno procento dlužníků," upřesnila Kameníčková.
V lednu bylo nejvíce osobních bankrotů vyhlášeno ve Středočeském (321) a v Ústeckém kraji (222). V Pardubickém kraji byl vyhlášen pouze jeden osobní bankrot.
Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 19 017 osobních bankrotů, což je o 1 673 bankrotů více než o rok dříve. Meziročně se počet osobních bankrotů zvýšil pouze o 10 %, dynamika je tedy podstatně nižší než v předchozích letech. Nejvíce osobních bankrotů bylo v uplynulém roce vyhlášeno ve Středočeském kraji (2 489), nejrychleji se jejich počet meziročně zvýšil v Jihomoravském a Zlínském kraji. V pěti krajích se však počet osobních bankrotů meziročně snižoval, nejvíce v Plzeňském a v Karlovarském kraji, dále pak v kraji Královéhradeckém, Pardubickém a Olomouckém.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3