INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Podle analýzy, kterou pro developerskou skupinu Crestyl zpracovává společnost REAS, bylo v Praze ke konci roku 2013 nabízeno celkem 6 152 nových bytů v 356 projektech, což představuje meziroční pokles nabídky o 16 %. Pouze čtvrtina z nich je pak dokončena, což je nejnižší podíl od vypuknutí realitní krize před několika lety. Z analýzy REAS zaměřené čistě na pražský rezidenční trh s novými byty, kterou zveřejňuje skupina Crestyl, dále vyplývá, že v roce 2013 mírně vzrostl počet prodaných bytů na 5 534.

„Nových bytů se v Praze již několik let po sobě staví méně, než kolik se jich prodá. Díky krizi omezila řada developerů své plány, někteří dokonce zkrachovali. Poptávka lidí po nových bytech se ale nastartovala rychleji, než se čekalo, a připravit a postavit bytový projekt přeci jen nějaký čas trvá. Předpokládáme, že v tomto roce se v Praze postaví přes 4600 nových bytů. Situace se tak postupně obrací, ale i v tomto roce se podle našeho názoru prodá více bytů, než kolik se jich postaví. Lidé tak mají stále omezenější výběr,“ říká Radim Sayed, obchodní ředitel developerské skupiny Crestyl. „Tento trend dokládá i to, že kupující doposud preferovali pořízení nemovitosti v již dokončených projektech, což už neplatí. V posledním čtvrtletí 2013 totiž byla více než polovina prodaných bytů v projektech, které jsou teprve ve výstavbě.“

Ke konci roku 2013 bylo v Praze v nabídce celkem 6152 nových bytů v 356 projektech, což je meziročně o 16 % méně. 25 % těchto bytů je přitom již dokončeno, v předchozích obdobích se přitom tento podíl vždy pohyboval kolem jedné třetiny. 24 % nabízených bytů má být pak dokončeno během jednoho roku, zbytek až po roce 2014.

Ne všechny nabízené byty jsou ležáky

Podle analýzy REAS publikované skupinou Crestyl se za rok 2013 v Praze prodalo celkem 5 534 nových bytů, což představuje mírný meziroční nárůst. V roce 2012 bylo prodaných bytů v Praze 5 446. Poptávka po nových bytech tak zůstává stabilní, i proto je patrná postupná tendence převyšující se poptávky nad nabídkou nových volných bytů. Na základě deklarací developerů dosáhl počet nových bytů dokončených v roce 2013 hodnoty 4 265.

„Z našich údajů vyplývá, že 81 % všech bytů dokončených v roce 2013 developeři již prodali. Z bytů, které se dokončí v první polovině tohoto roku, mají firmy kupce již pro 63 % z nich. Zdaleka ne všechny nabízené byty jsou tak ležáky, tedy byty, které developeři dokončili před více než dvěma lety – těch je pouze 10 %. Téměř 70 % nabízených bytů je ještě ve výstavbě či dokonce teprve pouze na papíře. Dramaticky totiž poklesl počet již dokončených bytů v nabídce,“ dodal Radim Sayed.

Analýza zahrnuje pražský trh s novými rezidenčními projekty. Pro skupinu Crestyl ji čtvrtletně zpracovává poradenská společnost REAS, aktuální informace byly analyzovány v listopadu a prosinci 2013. Data se získávají od developerů pomocí telefonického dotazování s využitím počítače (CATI). Pokud jsou takto získaná data nekompletní či nejednoznačná, doplňují se a ověřují osobní návštěvou míst výstavby a prodejních kanceláří developerů a následně se telefonické dotazování opakuje. Je tak zaručeno, že analýza vychází z dat, která jsou kompletní a ověřená.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3