INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
CSOB_logoKaždým dnem se zdá být čím dál tím jasnější, že jen dva roky po tzv. "Velké recesi" čeká vyspělé ekonomiky (v čele s USA a eurozónou) v lepším případě stagnace a v horším pak další recese. Nicméně, ač má globální ekonomika v relativně krátkém období v zásadě velmi podobný problém, kterým je ochabující růst, pak je celkem zřejmé, že mezi mezi roky 2009 a 2011 nelze stavět rovnítko. Ke globálnímu ekonomickému ochlazování totiž dochází za velmi odlišných podmínek.

Předně, navzdory všem divokým zprávám z periferie eurozóny nečelí globální finanční trhy ani zdaleka tak velkému napětí jako po pádu banky Lehman Brothers. Ať se již podíváme na ukazatele tržního rizika (volatilitu) či kreditního rizika (v podobě rizikových marží), tak ty ani v jednom případě nedosahují tak extrémně vysokých hodnot jako na přelomu roku 2008 a 2009. To se pochopitelně může změnit, ale prozatím tomu tak není, což je určitě plus, neboť čeká-li vyspělý svět recese, pak je důležité, aby se to obešlo bez finanční krize (bohužel poslední zprávy z Řecka v tomto ohledu nejsou povzbudivé ).

Další zásadní rozdíl proti roku 2009 spočívá i v tom, že současné zpomalení je mimo jiné dáno i kolektivním utahováním opasků. Snad s výjimkou Japonska dochází k relativnímu zpřísnění rozpočtové politiky prakticky všude - šetří se nejen v zadlužených ekonomikách eurozóny, ale i v USA či ve Velké Británii a konec konců i v ČR (viz v pátek schválené zákony). K obezřetné fiskální politice se však uchylují i země jako je např. Německo a Čína, jejichž domácí poptávka je relativně slabá, a tak tyto ekonomiky generují obrovské obchodní přebytky. Bude-li se situace globální makroekonomická dále vyhrocovat, lze očekávat sílící mezinárodní tlak, aby tyto země své rozpočty uvolnily a podpořily tak chřadnoucí globální poptávku.

Jan Čermák

Analytik ČSOB

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3