Odborníci ze Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně (ZF MENDELU) nabídli učitelům zahradnických středních škol možnost proškolení a získání certifikátu. V rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) byl na ZF MENDELU řešen projekt Rozšíření nabídky odborného zahradnického vzdělávání pracovníků středních škol.
Genetickou diversitu zemědělských plodin reprezentují shromážděné kolekce genetických zdrojů (GZ) těchto plodin a planépříbuzné druhy v podmínkách “in situ”.GZ jsou unikátním zdrojem genů pro šlechtění rostlin, které se za využití biotechnologií stává rozhodujícím faktorem růstu výnosů a kvality produktů.Ve světových kolekcích je shromážděno 6,5 mil. GZ, jejich geografická distribuce je však nerovnoměrná apro zajištění potřeb uživatelů je nezbytná mezinárodní spolupráce. Dostupnost GZ garantují mezinárodní smlouvy, založené na principudostupnosti GZ a sdílení prospěchu z jejich využívání.
Národní program pro genetické zdroje rostlin (NP-GZ) vychází z platných mezinárodních dokumentů, doporučení a metodicky na ně navazuje (FAO, Global Plan of Action; FAO, Mezinárodní dohoda o GZ rostlin (ITPGRFA); Standardní dohoda o poskytnutí GZ (SMTA); metodická doporučení Bioversity International, Evropského programu spolupráce pro GZ (ECPGR) a Global Cop Diversity Trust). Existence a poslání NP jsou založeny národní legislativou (zákonem č. 148/2003 Sb. a Vyhláškou č. 458/2003 Sb.).
„Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“ je celostátní projekt MZe ČR, aktivní od roku 1993, jehož hlavním cílem je shromažďovat, hodnotit, popisovat, a uchovávat genetické zdroje . Sestává ze 3 podprogramů pro a) rostliny, b) zvířata a c) mikroorganismy.
Zima konečně skončila, chalupářská sezóna se rozbíhá. K tomu statistiky pojišťoven vypovídají: Nejčastěji se loni vykrádaly chaty ve Středočeském a nejméně často v Karlovarském kraji.
Řepka na Slovensku začala po třinácti měsících extremního sucha vzcházet až kolem poloviny září. V Česku měla 2-3 týdny vegetační náskok a proto tam byla silnější. Velmi měkká zima a to v SR ještě více, udělala zázraky. V současném nejméně dvacetiletí jsou zimy obecně mírné a už řadu let víme, že kořeny poměrně silně rostou. A s tím počítáme při zásadní změně pěstitelské technologie. V ní bude jedno z těžišť hnojení dusíkem – nejlépe stabilizovaným - v říjnu.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...