Podle dnes zveřejněných údajů ČSÚ o zahraničním obchodu se v letošním únoru meziročně v běžných cenách snížil vývoz o 3,6 % a dovoz o 4,4 %. Obchodní bilance skončila aktivem 28,7 mld. Kč, které bylo meziročně o 1 mld. Kč vyšší.
V přechozích letech to byla právě poptávka ze zahraničí, která udržovala průmysl v kladných číslech, zatímco domácí poptávka byla utlumena. To se však změnilo. Ze zahraničí prorůstových impulsů výrazně ubylo, na straně druhé domácí poptávka se dále propadá.
Meziroční nárůst insolvenčních návrhů činil za první čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2013 11,7 %. V březnu 2013 bylo podáno celkem 3128 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 505 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 418 u nepodnikajících živnostníků a 2205 u nepodnikatelů. Počty insolvenčních návrhů u nepodnikatelů, u firem i u živnostníků v březnu 2013 opět rostly a jejich hodnoty jsou po přepočtu na počet dní v měsíci zatím na letošním maximu.
K aktuálnímu vývoji maloobchodních tržeb, který byl zveřejněn Českým statistickým úřadem, se vyjádřil Tomáš Volf, analytik společnosti Citfin:
Česká republika disponuje i ze světového pohledu jedinečným genofondem kulturních rostlin, jehož financování je ohroženo. Rušení a omezování tohoto souboru z důvodu omezování finančních prostředků způsobí nenahraditelné a hlavně nevratné škody.
O tzv. energetické štítky, které jsou od ledna povinné při prodeji nemovitostí, mají zatím zájem hlavně odborníci, kteří by se jejich zpracováním mohli živit. Školení, která pro projektanty a stavební inženýry pořádá poskytovatel energetických štítků Nemopas, jsou beznadějně plná.
Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...
Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.
Pokračování ...