INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
cebia_1Situace na trhu ojetých vozidel v ČR – vládnou 14letá vozidla! Statistiky za r. 2011 ukazují, že průměrné stáří osobních vozidel v ČR se po dobu posledních 3. let drží na hranici 14 let. Alarmující je hlavně číslo, které říká, že 60,38 % všech osobních vozidel je starších 10 let a dokonce 1/3 vozového parku je v ČR je starší 15 let.

Cebia dlouhodobě upozorňuje, že trh ojetých vozidel v ČR je zkažený.

„Situace se za posledních několik let vůbec nezlepšila, České republice vévodí stočená vozidla, téměř každé druhé vozidlo má upravený stav tachometru a každé páté vozidlo má upravený rok výroby. Tyto dvě položky mají výrazný vliv na kupní cenu vozidla, která se díky těmto úpravám zvyšuje o desítky tisíc.", uvedl Ing. Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Jaká rizika čekají na motoristu při nákupu ojetého auta?

Stočený tachometr – zákazník zaplatí víc, než je skutečná hodnota vozidla, navíc podstupuje bezpečnostní rizika, neboť nezná přesnou míru opotřebení vozidla a nepřizpůsobí tomu nutné servisní kontroly.

V ČR není stáčení tachometrů klasifikováno jako trestný čin a zatím je nepostihnutelné!

Omlazené vozidlo – zákazník nezná skutečný rok výroby. Cena vozidla se odvíjí od data 1. registrace vozidla, což je jediný údaj, který se nyní uvádí v technických průkazech. I tento údaj bývá často chybný, díky zfalšování dovozních dokladů nepoctivými dovozci.

Riziková jsou hlavně vozidla dovezená a vozidla s duplikáty technických průkazů. Mezi rokem výroby a datem 1. registrace může být rozdíl 1 rok, ale také několik let. Tyto případy nejsou výjimkou.

Vozidlo s nejasným původem ze zahraničí – zákazníkovi hrozí, že koupí vozidlo, které nebylo v cizině nikdy přihlášené nebo bylo např. vyřazeno z registru jako totální havárie.

Při přihlašování dovezeného vozidla v ČR české úřady tyto kontroly neprovádějí, je pouze na zákazníkovi, zda si sám nechá vozidlo prověřit, aby ochránil své finanční prostředky.

Vozidlo s pozměněnými identifikačními znaky – zákazník riskuje ztrátu všech finančních prostředků při zabavení vozu, evidenční kontrola není žádnou zárukou.

Evidenční kontroly nekontrolují originalitu vozidla, pouze porovnají VIN ve vozidle a v dokladech, předělané vozidlo lze tedy bez problémů uvést na trh. Je opět pouze na zvážení zákazníka, jestli si uhradí odbornou kontrolu přes znaleckou firmu, která mu na původ vozidla vystaví OSVĚDČENÍ.

www.zkontrolujsiauto.cz

Cebia již 4. rokem provozuje internetový systém AUTOTRACER na adrese www.zkontrolujsiauto.cz , který na základě zadání VIN zobrazuje záznamy o historii vozidla. Cílem systému AUTOTRACER je poskytnutí maximálního množství informací o historii ojetých vozidel, aby si každý mohl vozidlo před nákupem z pohodlí domova zkontrolovat. Systém AUTOTRACER navštěvuje měsíčně 25 000 uživatelů.

Systém AUTOTRACER zobrazí uživateli především tyto informace o zadaném vozidle: přesný rok výroby, kontrolu u leasingových společností, informaci, zda automobil není evidován jako odcizený na území ČR a SR, průběžné stavy tachometru v čase, případně i servisní záznamy a další užitečné informace. V rámci každého prověření zákazník získá podrobný obrázkový návod, jak vozidlo fyzicky zkontrolovat a ověřit si pravost identifikačních znaků (ražby VIN, štítků a svárů karoserie).

Prodejce ojetých vozidel může využít produkt Cebia REPORT, jehož výstupem je OSVĚDČENÍ, které hodnotí vozidlo 1 – 5 hvězdičkami a shrnuje nejdůležitější výstupy z historie vozidla ze systému AUTOTRACER.

V současné době má přístup do systému Cebia REPORT již více než 700 firem v ČR.

Řešení pro motoristy - spolupráce Cebia a Sauto.cz

www.zkontrolujsiauto.cz a www.sauto.cz

Cebia se v r. 2011 spojila s největším a nejnavštěvovanějším inzertním portálem v ČR – Sauto.cz. Cílem této spolupráce je zkvalitnění inzerátů s ojetými vozidly a zvýšení ochrany spotřebitele před falešnými nebo nepravdivými inzeráty. Každý prodejce má možnost ke svému inzerátu toto hodnocení ve formě OSVĚDČENÍ Cebia REPORT přiložit.

Na inzertním portále Sauto.cz je již přes 3 000 inzerátů, u kterých je přiloženo OSVĚDČENÍ Cebia REPORT a postupně se k tomuto „odlišení" inzerátů přidávají další prodejci, kteří to myslí s prodejem ojetých vozidel v ČR poctivě.

„Jako největší inzertní server na prodej ojetých a nových automobilů cítíme povinnost nabízet našim uživatelům co největší možnost bezpečí. Toho jsme dosáhli díky spojenectví se společností Cebia. Díky tomu jsme mohli uživatelům, ale i klientům Sauto.cz nabídnout zase něco navíc. Každý zájemce o koupi vozidla hned uvidí, že automobil, o který má zájem, je ověřený a může prodejci důvěřovat. Naším cílem je, aby OSVĚDČENÍ Cebia REPORT mělo na Sauto.cz co nejvíce inzerátů," řekl Michal Zadák, manažer serverů Sauto.cz a Smoto.cz.

„Jsme potěšeni hlavně ze spolupráce s autorizovanými prodejci ojetých vozidel, kteří uvítali možnost odlišení svých inzerátů prostřednictvím OSVĚDČENÍ Cebia REPORT. Jedná se především o skupinu prodejců autorizovaných pod značkami nových vozů jako je Škoda Plus a Das WeltAuto (dříve auto-plus), kteří se snaží tímto bojovat proti nekalým praktikám v prodeji ojetých vozidel a používání OSVĚDČENÍ Cebia REPORT zavedli mezi prvními na trhu, " doplnil Martin Pajer z Cebia.

Jak dále pomoci motoristům při nákupu ojetých vozidel?

Jednoznačně společným cílem Cebia a inzertního portálu Sauto.cz společnosti Seznam.cz je poskytnout motoristům co nejvíce služeb spojených s bezpečným nákupem ojetých vozidel.

Cebia neustále rozšiřuje služby systému AUTOTRACER a pracuje na tom, aby na stránkách www.zkontrolujsiauto.cz bylo možné prověřit jakékoliv ojeté vozidlo, ať už dovezené, nebo původem z ČR.

Cebia se rovněž bude soustředit na vzdělávání široké motoristické veřejnosti v oblasti rizik spojených s nákupem vozidel a bude nadále poskytovat služby, které souvisí s bezpečným nákupem ojetého vozidla.

Jak ukazuje praxe posledních 20 let a chybějící legislativa v této oblasti – jsou tyto služby stále na místě!

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3