INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
1
V automatizovaném dopravním centru (ADC) v areálu Vysoké školy Báňské-TUO v Ostravě-Svinov, vybudovala KOMA – Parking novou budovu vycházející z produktové řady KOMA TOWER s unikátním způsobem zakládání automobilů k parkování pomocí vysoce sofistikovaného řídícího systému. Ve čtyřech podlažích je zde 37 parkovacích míst pro osobní vozidla.

2

Přestřižení pásky se ujali za KOMA Industry její jednatel Gustav Kotajny a za VŠB TUO, proděkan FEI Doc. Ing. Jan Žídek, CSc

Jedná se o zakládání automobilů k parkování v pravoúhlých pohybech ovládané vysoce sofistikovaným systémem řízení umožňujícím koordinaci a souběh pohybů několika dílčích parkovacích činností v reálném čase. Hlavním cílem právě zprovozněného centra je sloužit nejen k parkování vozidel, ale také k výuce studentů fakulty elektroniky a informatiky formou simulací algoritmů automatického řízení včetně jejich vizualizace. K tomu slouží laboratoř s trenažérovým pracovištěm pro praktickou výuku studentů, která je součástí centra.

3

Po přiložení parkovací karty se otevřou vrata

Automatizované dopravní centrum řeší tak v jenom objektu spojení teorie s praxí – výzkum a vývoj programového zabezpečení a reálné ověření systému automatizovaného, počítačem řízeného vícepodlažního parkovacího zařízení s přímým transferem výsledků výzkumu a vývoje do aplikační oblasti. Na realizaci se od projektu po dokončení díla podíleli vedle KOMA – Parking, která byla generálním dodavatelem stavební i technologické části, také společnosti CITY INVEST, ARPIK, s. r. o., VS INVEST, KOFING, a. s., AUTEL, a. s., KOMA Industry, s. r. o. spolu se subdodavatelskými firmami.

4

… a auto vjelo do odbavovacího prostoru

Akce byla zahájena v červnu 2011 a vzhledem k tomu, že se jednalo o doposud ojedinělou technologii, kde se kromě koordinace dílčích manipulačních celků v rámci urychlení operačních časů řídí i souběh více parkovacích sekvencí, byla to mimořádná zkušenost i pro konstruktéry a techniky dodavatelské KOMA – Parking.

5

vrata se automaticky zavírají…

6

Po chvíli se automobil řízeně pohybuje v útrobách centra

7

Až posléze skončí jeho pouť na počítačem zvoleném místě.

(nov)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3