INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

kb_r_300Klientům, kteří mají své obchodní aktivity zaměřené na Čínu, nabízí Komerční banka výrazné usnadnění v oblasti bezhotovostního platebního styku - běžný účet v čínských jüanech (renminbi). Již od roku 2010 provádí Komerční banka zahraniční platby v čínských jüanech z účtu v jakékoliv měně.

Čínský jüan – přestože není volně směnitelnou měnou – byl následně zařazen na kurzovní lístek Komerční banky (ISO kód CNY) a klienti si tak mohou otevřít běžný účet a pořizovat platby přímo v jüanech. Účet vedený v měně CNY je vhodný zejména pro firmy, které mají vyrovnanou obchodní bilanci s Čínou nebo pro internacionalizované firmy v ČLR; případně pro firmy, které pouze pravidelně nakupují zboží z Číny.

„Již první den po uvedení této novinky jsme zaznamenali zájem ze strany klientů na založení prvních účtů v čínské měně. Velice nás těší, že našim klientům tuto službu v rámci platebního styku můžeme nabídnout. Pro klienty to znamená výrazné zjednodušení a zkrácení procesů obstarání měny a rovněž šance na získání výhodnějších obchodních podmínek u čínských partnerů. KB tímto reagovala na potřeby trhu a považuje tuto úpravu za slibnou investici do budoucna", uvedla Jana Švábenská, výkonná ředitelka pro Provoz.

Komerční banka tímto krokem rozšiřuje a zjednodušuje platební styk s Čínou a je tak připravena na další rozvoj obchodu s touto zemí. KB vidí pro budoucnost značnou perspektivu jüanu i přesto, že dosud je obchodně-platební praxe vázána relativně striktními pravidly čínské vlády. Za posledních šest let jüan posílil oproti americkému dolaru o více než 27,5 procenta. Celkový zahraniční obchod ČLR za rok 2010 činil 2,97 bilionu amerických dolarů, z čehož čínský vývoz tvořil 1,5 bilionu dolarů.

Čínská ekonomika je dle údajů z roku 2010 druhou největší ekonomikou světa, nominální HDP Číny za rok 2010 představoval 5 878 mld. USD. Čínský jüan v dlouhodobém horizontu má potenciál, aby se stal po EUR a USD třetí nejobchodovanější světovou měnou. Pro Českou republiku se Čína v zahraničním obchodě, podle dat za rok 2010 stala třetím největším obchodním partnerem za Německem a Slovenskem.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3