INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Zemědělské společnosti LoPe 2000,s.r.o. a LoPe Fruit,s.r.o. jsou společnosti ve vlastnictví stejného majitele, který je zároveň jednatelem společností. Společnost LoPe 2000,s.r.o. je společností zemědělské prvovýroby a hospodaří od roku 1999 na výměře 1200 ha zemědělské půdy.

Z toho je 140 ha sadů. Jedná se převážně o jabloně. Protože sady jsou starší výsadby a jejich členění je přibližně takové, že jedna třetina jsou sady ve velmi dobré kondici, kde je větší podíl konzumních jablek, další třetina sadů poskytuje poměr konzumních a moštových jablek  50 % : 50%.  Poslední třetina s ohledem na stáří stromů a odrůdovou skladbu poskytuje větší poměr moštových jablek.

Historie pěstování jablek v Českém Středohoří má dlouhou tradici. Naše oblast spadá pod vžitý název „ Zahrada Čech“. Ve starých kronikách nacházíme první zmínky o pěstování jabloní v Českém středohoří již na konci 11. stolení v Žitenicích na Litoměřicku. Zde byla v roce 1088 založena naše první ovocná školka. Podporovatelem ovocnářských snah byl i Karel IV. Nezapomenutelným jménem pro Třebívlicko a ovocnářství 19. století je i láska Johana Wolfganga  Goetha k Ulrice von Lewentzow. Při Třebívlickém zámku vznikl park, jehož součástí byla tzv. „Růžová zahrada“. Vedle ní byl i ovocný sad, ve kterém vyrostlo jablko, tzv. „Třebívlický granát“. Vypěstoval jej zahradník Matěj Fiala. Zvláště ceněná byla i zdejší míšenská jablíčka vyvážená za hranice.

Neméně známá je i odrůda hrušek SOLANEK, která obec Solany proslavila i za hranicemi. Na Třebívlicku a Třebenicku se odedávna vyskytovaly české granáty. Dobývaly se a nalézaly na území obcí: Dřemčice, Semeč, Děkovka, Chrášťany, Skalice a Třebívlice. V této oblasti se nacházejí i naše jablečné sady o rozloze 140 ha. V Českém středohoří má sadařství dlouholetou tradici. Jedinečné půdní podloží vzniklé na vyhaslých sopkách s obsahem Českých granátů příznivě působí na kvalitu jablek a dává jim neopakovatelnou chuť.

V roce 2011 byla založena společnost LoPe Fruit,s.r.o., která investovala do rekonstrukce stávající haly původního Velkokapacitního teletníku a vznikl tak moderní sklad na ovoce s výrobnou moštů. Společnost LoPe Fruit,s.r.o. je také zemědělskou společností, která skladuje, třídí, prodává a zpracovává veškerou produkci jablek od společnosti LoPe 2000,s.r.o. Nový sklad má 4 sekce ULO s kapacitou 4 x  80 tun. Dále jsou k dispozici 2 sekce chlazené s kapacitou 2 x 80 tun. Sklady byly dokončeny v září 2012. Provádíme  prodej jablek a moštů celý rok.

Od poloviny září 2012 je v provozu linka na moštování jablek. Jedná se o nový, moderní provoz a je vyráběn mošt pod chráněnou značkou „SADAŘŮV  MOŠT“.

Jablka pěstovaná společností LoPe 2000,s.r.o. jsou v systému SISPO (Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce) .  Jedná se o velice šetrné používání chemické ochrany a hnojiv, používá se i biologická ochrana a pravidelně se odebírají vzorky plodů a půdy na kontrolu obsahu škodlivých látek.

Společnost LoPe Fruit,s.r.o., je rodinný podnik, kde majitelem a jednatelem je ing. Miroslav Kraus, jeho žena Petra Krausová je ředitelkou a dcera je vedoucí střediska Sady. Počet zaměstnanců je 7 a v sezoně se zaměstnávají brigádníci. "Naší snahou je dobře uskladnit jablka, prodávat kvalitní ručně tříděná jablka konečnému spotřebiteli a hlavně zpracovat vytříděná jablka na mošt. Naší filosofií je, že se nechá vyrobit dobrý mošt jen z dobrých jablek. Proto klademe důraz i na moštová jablka. Jablečné mošty s dužinou vyrobené pouze z jedné odrůdy jablka mají charakteristickou chuť této odrůdy," uvedla P. Krausová.

"Chuť moštu se proto mění podle stupně vyzrálosti jablka a podle odrůdy jablka. Mění se i hustota moštu, kterou nijak neupravujeme.  V našem sortimentu jsou kromě jednoodrůdových moštů i mošty směsné z vice odrůd jablek, kdy podle chuti jablečné šťávy kombinujeme odrůdy jablek. V žádném případě se nesnažíme překrýt chuť jablečného moštu výraznou příměsí  jiné ovocné a nebo zeleninové šťávy. Máme v sortimentu pouze směs jablka s hruškou a jablka s višní z vlastních sadů," dodala.

„SADAŘŮV  MOŠT“ je značka pro kvalitní odrůdový mošt. V roce 2013 obdržel jablečný odrůdový mošt z odrůdy Šampion ocenění – Regionální potravina Ústeckého kraje  a mošt z odrůdy Melrose získal ocenění v soutěži o nejlepší potravinu Ústeckého kraje – kraje Přemysla oráče.

"Zaměřili  jsme se na rodinné balení moštů v moderních obalech bag in box a to o objemu 5 a 3 litry. Trvanlivost moštů je 12 měsíců a po zahájení čepování garantujeme stálost moštu po dobu 20 dní. Tento druh balení si získává stále více zákazníků. Na trhu je zájem i o menší balení, ale to s ohledem na značnou finanční investici zatím neuvažujeme. Mošty s úspěchem nabízíme pro děti, protože neobsahují díky pečlivé výrobě patulin. Náš mošt je za studena vylisovaná jablečná šťáva s dužinou a je pouze šetrně pasterován na teplotu 80 st. Celsia. Je pravdou, že je značná konkurence na našem trhu v oblasti ovocných šťáv. Naše legislativa nám i zákazníkovi ztěžuje orientaci v této oblasti. U tohoto výrobku se nesmí používat označení – přírodní, mošt, domácí, pravý apod.  Zákazník musí pracně hledat mezi spoustou ovocných šťáv tu, která je ve skutečnosti – pravým, domácím, přírodním moštem a to si myslím, je veliká škoda. Mezi naše zákazníky patří obchody se zdravou výživou, obchody s nápoji, cukrárny, kavárny, vinárny. Také jsme se zaměřili na mateřské školy a dětské domovy.  Snažíme se nabízet mošty i do základních škol, kde od nás převážně odebírají jablka. Naši zaměstnanci prodávají jablka a mošty pravidelně na farmářských trzích (v Roudnici, v Litoměřicích a v Lovosicích)," dodala P. Krausová.

V řetězcích není firma trvale, pouze na jednorázových akcích v Penny. Potřebuje získávat další pravidelné odběratele a proto se potřebujeme více zviditelnit, což LoPe Fruit umožnilo i vítězství v soutěži „Regionální potravina".

 

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3