INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Osud Jarmily Janurové vypovídá o podnikání, o skromných začátcích, velké odvaze, chuti a úsilí něco dokázat, završený obrovským úspěchem. Je o vzniku, rozvoji a ocenění rodinné firmy JaJa, která dál šíří slávu pardubického perníku a místních cukrářů. Příběh začíná v prvních dnech po listopadu 1989 a nyní už má za sebou 24 let. O svém podnikání vypráví zakladatelka a majitelka společnosti Jarmila Janurová.

Impulzem pro založení firmy byla šance naplnit stánek na prvním Jarmarku těsně po revoluci v Pardubicích  zdobeným perníkem. Bez zkušeností jsem zaváděla při běžné práci na směně, kterou jsem řídila, výrobu zdobeného perníku. Dle vlastních návrhů přenesených na papírové šablony jsme společně s některými pracovnicemi ručně vykrajovaly tvary perníčků, pekly a zdobily. Sortiment nabídky byl bohatý – drobné, plastické i ploché perníčky různých velikostí. Zdobení tehdy bylo velmi neumělé. Přesto se výrobky líbily. Prodej byl úspěšný široký sortiment přilákal hodně zájemců. Jednodenní akce skončila. Známí projevovali dál zájem o zdobené perníčky, ovšem vedení závodu, kde jsem pracovala, odmítalo věnovat se ruční výrobě.

Zájem o zdobený perník mě motivovala. Začala jsem vyrábět perníčky doma, zcela bez kapitálu.Velmi brzo se na nás napojily pardubické prodejny. Pro mě to byla výzva. Opustila jsem zaměstnání a věnovala se výrobě v rodinném domě rodičů, kde jsme vyčlenili 2 místnosti pro výrobu perníku. Začalo přijímání pracovnic a rozvíjení firmy pod značkou JaJa. Výrobní prostory byly těsné. Moje vyslovená myšlenka postavit na zahradě provozovnu šokovala celou rodinu. Podařilo se mi rodinu přesvědčit a výstavba provozovny umožnila zahájení provozu v nové budově 8. ledna 1996.

Větší prostory usnadnily rozšířit sortiment o výrobu cukrářské hmoty, perníkových dezertů, perníkových minidezertů, vánočního cukroví a české buchty.

Vytvořili jsme nová pracovní místa  a postupně zaměstnali 30 pracovníků.

Aby byl provoz dokonalý, prosadila jsem v rodině ještě stavební rozšíření pro splnění veškerých požadavků EU. Se vstupem do EU  1.dubna 2004 byl zahájen provoz i v přístavbě. Stavby byly financovány úvěrem, vybavení postupně ze zisku.

Vývoj naší firmy je dynamický: od výroby zdobeného perníku v rodinném domku přes stavbu a přístavbu provozovny v hodnotě čtyř milionů Kč.Vybudovali jsme firmu s dobrým jménem a dnes máme v nabídce 2000 druhů výrobků. Zdobený perník od drobných perníčků až po velké prostorové výrobky, perníkové dezerty, perníkové minidezerty, výrobky z cukrářské hmoty, perníkové dorty, vánoční cukroví a české buchty.

Počáteční zdobení v rodinném domku ve dvou místnostech je nesrovnatelné s dnešní výrobou, ať již jde o dokonalost zdobení, nabídku nových výrobků, pracovní prostředí nebo technologie výroby. Naší snahou je vytvářet stále lepší pracovní podmínky pro naše zaměstnance.

Neustále pokračujeme ve vývoji nových výrobků, takových, které na trhu chybí. Pro naše výrobky jsme získali řadu ocenění. ”Český výrobek”, ”MLS Pardubického kraje v r.2013 a 2011”, ”Regionální potravina Pardubického kraje” a “Česká chuťovka”. Naše logo “JaJa” je chráněnou značkou zapsanou v průmyslovým vlastnictví. Vyrábíme pod ochrannou značkou “Pardubický perník” s označením “Chráněné zeměpisné označení”.

Máme řadu zdatných zdobiček, které proslavují dobré jméno firmy v gastronomických soutěžích (7 zlatých pohárů, 6 zlatých medailí, 5 stříbrných a z počátků soutěží 6 bronzových medailí).

Dokáží předvést zdobení perníčků při různých akcích a tak zviditelnit činnost firmy širšímu okruhu zákazníků.

Vedle manžela ve firmě pracovali i moji rodiče. Oba již nežijí. Oba se vyučili u Bati ve Zlíně. Otec byl velkým zastáncem podnikání. Ve své době  neměl možnost podnikat, a tak byl na naši firmu velmi pyšný. Zapojen je i syn Martin, snacha Ilona a vnuk Tomáš.

Za řadu ocenění od r. 1998 za podnikatelskou činnost uvedu Nejlepší podnikatelka Pardubicka, r. 2008 Řád svatého Ambrože propůjčený Společenstvem cukrářů, r.2011 Zlatá medaile M.D.Rettigové věnovaná Asociací kuchařů a cukrářů, r. 2006 – 2008 Živnostník roku, 3 roky na stupínku vítězů.

Velmi si vážím ocenění z rukou paní Miroslavy Němcové, předsedkyně poslanecké sněmovny, která mi na půdě Poslanecké sněmovny předala Pamětní list s poděkováním za osobní přínos k rozvoji českého podnikatelského prostředí. Zároveň mi předala malou číši v kazetě s pytlíčkem soli a větou “Živnostníci a rodinné firmy jsou solí české ekonomiky.”

Další ocenění jsou uvedena na www.pardubickypernik.cz.

Naše firma poskytuje v rámci možností i sponzorství hasičům, školkám, dětskému domovu, dětským akcím v Pardubicích, domovu seniorů Přelouč, domovu seniorů Luže, dětské akci konané v zahradách Pražského hradu a dalším.

Našim cílem je vyrábět nové výrobky, hledat další techniky zdobení, vyvíjet nové perníkové dezerty a minidezerty i další výrobky z cukrářské hmoty nebo vánočního cukroví. Zlepšovat pracovní prostředí zaměstnanců, snižovat pracnost výroby instalováním nových technologií. Mým přáním je, aby Pardubice - město perníku prostřednictvím našich výrobků se ještě více proslavilo.  Rádi bychom znovu zahájili export do Rakouska, který skončil s pokračující ekonomickou krizí. Naše výrobky chutnají na Slovensku, v Polsku, na Ukrajině, na českém velvyslanectví v Dillí. V minulých letech putovaly lodí do Texasu, Export do Belgie uskončil rozpadem belgické rodiny po 5 letech.

www.zivotnapadum.cz/uzivatelky/jarmila-janurova.html

www.pardubickypernik.cz 

(red)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3