INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Český sedlák nevyhynul, ale chlebíček má v dnešní době tvrdý. O to víc potěší každý úspěšný statek, který se má čile k světu. Ve východních Čech patří k nejlepším farmářům Ing. David Novák, který hospodaří na rodinném "gruntu" v Uhersku. Patří i k těm, kteří se snaží prostžednictvím obecně prospěšné společnosti dostat farmářské produkty na místní a regionlání trh.

Statek Uhersko je historická  zemědělská  usedlost  pocházející  ze 16 století  postavená  namísto původní  zemanské  tvrze  patřicí Vílému z Mečkova , pozdějí  rodu  Vitanovských a následně  rodu Kinských. Poslední  ze šlechtických  rodů před  rodinou  Jana Nováka  patřilo Uhersko  Thurn Taxisům .   Již v 17 století to  byla  samostatná  výrobní a zpracovatelská jednotka  s poplužním  dvorem , pivovarem , lihovarem , mlýnem a pilou  na  místní řece Loučné . Moje rodina  zde  hospodařila   od  roku  1890 jakožto  nájemci a při první pozemkové  reformě  odkoupila  celé  hospodářství od Thurn Taxise v roce 1904 za 444 tisíc  zlatých.  

     Můj děd Bedřich Novák , který  zde  hospodařil  do  roku  1948 , byl také významným  zemědělským  vynálezcem v oblasti  mechanizace  zejména  polní  výroby , K jeho dnes  prakticky  celosvětovým  patentům  patří   systém  vyorávání  řepy, dále  rozmetadla hnoje, sklizně  píce a mnoho dalších  vylepšení  a vynálezů.

Já jsem  se  s mojí  ženou  vrátil  na statek v roce 1992,  od kdy  hospodaříme. Naším  základním  heslem  je  adresná  kvalita z pole až na stůl, což  znamená , že co nejvíce   zemědělské  produkce  se  snažíme  zpracovat  do konečného  výrobku, zpravidla  potraviny. Na polích  pěstujeme kromě  krmeni pro dobytek  potravinářskou pšenici  a žito , které  vozíme  do nedalekého mlýna v Janderově  u Chrudimi  na semletí  a z naší  mouky pak  vyrábíme  v pekárně široký sortiment pečiva a chlebů. Z vykrmených  prasat  připravujeme  zákazníkům  v  naší  „výkrmně“ lidí  kompletní  zabíjačky a  připravujme  zpracování  mléka   na měkké   různě  ochucené slané sýry .  Z produkce  sena  a  slámy   vyrábíme   peletky  na krmné i topné  účely . Provozujeme  několik  potravinářských  maloobchodů  s prodejem  našeho sortimentu. 

Český sedlák  o.p.s.

V roce 2012  založená obecně  prospěšná  Společnost  pro rozvoj  turismu a regionálních potravin  ve  východních  Čechách  s  hlavním  cílem   vytvořit   objednávkový  distribuční  systém  rozvozu  farmářských  potravin  konečnému  zákazníkovi  domů  na  základě  internetové  objednávky.  Jako  ochutnávková,  ale  i vyzvedávací  místa  začínáme  tvořit  síť  takzvaných kamenných  obchodů  vlastních  či  franchízových  a zároveň  lobbujeme ve městech   za  výstavbu  stálých  zastřešených  a  temperovaných  tržnic s parkovací plochou  pro zákazníky . 

Po více  jak  ročním  provoze je firma ve ztrátě a je dotovaná   výrobci zakladateli a pokoušíme se sehnat startovací  dotační  podporu u krajského  úřadu SZIFu, MZe  nebo od  soukromých  sponzorů. U státních  institucí však narážíme na absenci  příslušných  kolonek , kde by se  dotační peníze daly zařadit.   

Ve spolupráci  s  kolegou Milanem Mandíkem z firmy TORO Vysoké Mýto pomáháme tvořit také systém Česká  farma na  Vysokomýtsku a Choceňsku, který stojí na kamenných  obchodech se službou přípravy objednávky po telefonu nebo  internetu a její vyzvednutí v obchodě. 

Tyto  systémy zachovávají přidanou hodnotu v regionu, jsou  obohacující v sortimentní skladbě , z poctivých surovin z farem a udržující zaměstnanost ve venkovském prostředí. Stojí za to za ně  bojovat. Proto také velmi vítáme iniciativu AK a řetězce BILLA  k tvorbě  regionálních  koutků. Pokud to nebude za cenu "vydíracích  praktik  za platby  regálného“ , příspěvků na letáky  a neúměrných skont, neboli zadní  marže , pak to bude k  oboustranné spokojenosti.  

Ing. David Novák -  Český sedlák z Uherska  

(tz)

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3