Zločinci v kybernetickém prostoru cílí na soukromá zařízení, firemní a vládní sítě, nemocnice či města. Zaměřují se na padělání faktur, špionáž, obchod s digitálními identitami, těžbu kryptoměn nebo šifrování citlivých dat, aby mohli napadené subjekty vydírat o výkupné v řádech stovek tisíc korun. Proti kybernetickým útokům se však lze bránit a společnosti k tomu stále častěji využívají služeb etických hackerů. Tím je i Ing. Martin Haller, zakladatel brněnské společnosti PATRON-IT s.r.o. a jeden z nejlepších hackerů v Česku. Se svým týmem prověřuje odolnost firemních sítí, doporučuje preventivní opatření pro kybernetickou bezpečnost a snaží se odhalit slabá místa dříve, než je najdou útočníci. Pokud už k útoku došlo a zločinci mají soukromá data v hrsti, Martin Haller s nimi vyjednává a snaží se získat je nazpět. V našem rozhovoru vysvětluje, co se odehrává v hlavě kyberzločinců, kde selhává ochrana dat a jak probíhá etický hacking.
Klasická ochrana firemních dat ve formě antiviru je stále méně dostatečná vůči současným bezpečnostním hrozbám. Jako velmi účinná ochranná vrstva proti kybernetickým útokům se ale z dlouhodobého hlediska jeví pravidelné bezpečnostní analýzy a monitoringy.
Vývojáři open-source kancelářského balíčku ONLYOFFICE vydali úplně novou verzi 7.0. Uživatelé nyní například mohou vytvářet a spolupracovat na online formulářích s vysoce přizpůsobitelnými poli k vyplnění, přidávat hesla pro ochranu listů i celých sešitů, třídit jednotlivé komentáře nebo využívat nové možnosti zobrazení.
Největší česko-slovenská advokátní kancelář Havel & Partners a online nástroj Mytitle představili na letošním Technologic festivalu nový inovativní projekt.
Online svět nabízí gastronomickým službám, především restauracím, velkou příležitost. Díky internetu je totiž možné dříve nepředstavitelné: být blíž svým hostům, aniž by do provozovny dorazili osobně. Majitelé restaurací by neměli brát virtuální prostředí jako konkurenci, nýbrž jako výhodu a další službu zákazníkovi. Navíc poskytovat svým klientům možnost objednání a doručení jídla online se v dnešní době jeví jako nutnost. O příle-žitostech, které svět digitálních technologií poskytuje oboru HORECA, jsme si povídali s Vojtěchem Strnadem z digitální agentury WDF.
Cloud již využívají více než dvě třetiny firem. Polovina z těch, které o plném přesunu do cloudu neuvažovaly, přehodnocuje pod vlivem covidové situace své plány.
Mnoho z nás na novoroční předsevzetí zanevřela. Nedivím se. Vždycky, když si nějaké dávám, nakonec jsem z něj vystresovaná. Jednoduše proto, že si do hlavy člověk vtiskne slovo musím. O to víc mám chuť na čokoládu, ke které bych začátkem ledna neměla ani přivonět. O to víc mě rozčiluje, že v jógovém studiu je každé úterý pořádná zima a vlastně se mi tam vůbec nechce. A tak jsem nad předsevzetími zlomila hůl. Takhle to prostě nemá smysl. Teď to dělám jinak. Sepisuju si cíle. A každý den, podle zásad Čtyř dohod, velmi inspirativního filozofického díla, dělám to nejlepší, co v daný moment mohu. Ne více, ne méně. Tak, aby mi činila každá moje volba radost. Slovo musím jsem vygumovala ze scénářů, které si v hlavě vytvářím. A nahradila je pocitem hřejivého potěšení, kdy je srdce, mysl i čin v rovnováze. A tak si jógu zacvičím doma, pěkně v...
Uplynutím platnosti patentu průmyslověprávní ochrana léčiva nebo účinné látky na ochranu rostlin nemusí končit V důsledku období, které uplyne mezi podáním patentové přihlášky na nový léčivý přípravek a jeho registrací, není doba patentové ochrany vždy postačující k pokrytí investic vložených do výzkumu. Obdobná situace je i v rostlinolékařské oblasti.
Pokračování ...