INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

te slaPodle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka by mohla do severních Čech putovat jedna z největších investic ve střední Evropě v kontextu s bateriemi. Společnost ČEZ zvažuje, že by tam mohla postavit továrnu na lithiové baterie pro elektromobily.

Karel Havlíček to řekl po setkání se svým německým protějškem spolkovým ministrem hospodářství a energie Peterem Altmaierem. Zároveň zdůraznil, že je třeba, aby tato případná investice byla úzce provázána s automobilovým průmyslem a jeho dalším rozvojem.

Karel Havlíček a Peter Altmaier se setkali v Berlíně a v kontextu plánů na dekarbonizaci energetiky a dopravy mimo jiné probrali spolupráci v oblasti elektromobility. Zde Německo sleduje ambiciózní plán na 10 milionů elektromobilů do roku 2030 a vodíkových technologií.

"Shodujeme se v tom, že každá země má právo sama si určovat energetický mix. Jiný pohled má Německo na podíl obnovitelných zdrojů energie, který respektujeme. Je to dané i přírodními podmínkami, v ČR i jako země s mimořádně šikovnými lidmi včetně špičkových expertů na jádro tak logicky klademe důraz na jaderné zdroje a výstavbu nových bloků," říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Dodává, že právo členských zemí na rozvoj jaderné energetiky jako bezemisního zdroje uznává jak spolková vláda, tak Evropská komise.

S ministrem Altmaierem Karel Havlíček podrobně mluvil také o Cínovci v Krušných horách. Tamní zdroje lithia jsou z 1/3 německé, země už je těží. Česka republika by české 2/3 měla do 31. března prostřednictvím státního podniku ČEZ dostat pod kontrolu, pokud dobře dopadne výzkum v dané oblasti. Tedy pokud by se těžba vyplatila, bylo by možné oddělit lithium od slídy. Jde o jedinečné přírodní bohatství. Zvažována megatovárna na lithiové baterie by pro obyvatele severních Čech měla významný dopad v kontextu se zaměstnaností. Mohli by v ní najít práci lidé, kterých se negativně dotkne Evropskou unií požadovaný útlum uhlí. Využití lithia v tuzemské továrně by byl také skvělým příkladem toho, jak domácí nerostné bohatství zhodnotit až do finálních produktů s vysokou přidanou hodnotou.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček se chce se svým německým protějškem setkávat pravidelně. SRN a její uhelná komise může být pro ČR inspirací v kontextu s dekarbonizací. A právě v energetice se dohodl formát pravidelných česko-německých konzultací. V Berlíně se také řešilo německé předsednictví v EU a dopad evropského Green Dealu. Shoda panuje v tom, že Green Deal by neměl neúměrně zatížit český ani německý průmysl.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3