INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

fire 91504 1280Výchozí varianta nastavení parametrů nového důchodového systému, se kterou přišla Komise pro spravedlivé důchody, počítá s tím, že živnostníci začnou platit mnohem vyšší odvody. Opatření dopadne zvláště tvrdě na nejdrobnější podnikatele. Živnostníci sdružení v Hospodářské komoře ČR s takovým záměrem nesouhlasí.

Podle důchodové komise je současné nastavení parametrů důchodového systému neudržitelné, a proto u živnostníků prosazuje úpravu stávajícího konsenzuálního rozdělení jejich příjmů tak, že se má razantně zvýšit část peněz podléhající pojistnému. Komise chce, aby se živnostníkům odvody vypočetly ze 75 % rozdílu mezi příjmy a výdaji (nyní z 50 %) a zároveň aby se jim i zvýšil minimální základ pro výpočet pojistného ze současných 25 na 40 % průměrné mzdy.

„To jinými slovy znamená zvýšení daní. Sociální pojištění je v podstatě daň jako kterákoli jiná. Ačkoliv si živnostníci uvědomují nezbytnost důchodové reformy, pro OSVČ s nízkými příjmy by toto zvýšení odvodu bylo likvidační a vhánělo by je do šedé zóny,“ uvedla viceprezidenta Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková po diskusi se živnostníky v Sekci živností a řemesel Hospodářské komory.

„Tím by samozřejmě došlo k významnému snížení počtu OSVČ, a i pracovních míst, které tyto OSVČ vytvářejí, a též ke zpomalení tvorby HDP naší země,“ poznamenal viceprezident Hospodářské komory a prezident Cechu obkladačů ČR Roman Pommer.

Osoby samostatně výdělečné činné v současné době odvádějí ze svých výdělků pojistné na důchodové pojištění, které jde na důchody dnešních seniorů (průběžný důchodový systém), a to v 28% sazbě. Základem pro výpočet výše pojistného je polovina rozdílu mezi dosaženými hrubými příjmy a vynaloženými výdaji.

Tento rozdíl je tzv. smíšeným důchodem drobných podnikatelů a zahrnuje jak zisk, tak příjem z pracovní činnosti pro vlastní podnik. Tak jako se pojistné neodvádí ze zisku zaměstnavatelů, tak se pojistné neplatí z podnikatelského zisku OSVČ, ale jen z peněz odpovídajících mzdě. Stávající rozdělení smíšeného důchodu půl na půl je výsledkem intenzivních politických a odborných diskuzí, vedených v minulosti.

Příklad, jak stát hodlá živnostníkům zvýšit odvody

Přepokládejme, že drobná švadlena, pro kterou je podnikání hlavním způsobem obživy, utrží v průměru za měsíc 30 tisíc korun. I při uplatnění 60% paušálu na odečet výdajů ale švadlena musí odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu, a to jak při stávajícím nastavení, tak i v případě realizace návrhu důchodové komise. Ovšem kvůli komisí navrhované změně způsobu stanovení minimálního vyměřovacího základu by její odvod skokově narostl o 60 procent.

V jiném případě živnostník, umělecký kovář, pro kterého je podnikání hlavním způsobem obživy, utrží za měsíc průměrně 90 tisíc korun. Při použití 60% paušálu mu vyměřovací základ vychází vyšší než minimální vyměřovací zaklad – jak v současném systému, tak i podle návrhu důchodové komise. Jenže kvůli tomu, že by nově musel živnostník vycházet ze 75 % rozdílu mezi příjmy a výdaji, odváděl by na důchodové pojištění skokově o 50 procent více.

Navržená opatření Komise pro spravedlivé důchody dopadnou zvláště tvrdě na živnostníky s nejnižšími příjmy.

V ČR působí 1,036 milionu živnostníků se živnostenských oprávněním, z tohoto počtu je živnost pro cca 600 tisíc lidí hlavním zdrojem živobytí. Hospodářská komora České republiky má ve svých řadách přes 16 tisíc živnostníků, malých a středních firem i pro tuzemské hospodářství strategicky důležitých velkých podniků a zastřešuje 122 svazů, profesních asociací, řemeslných cechů a klastrů.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3