INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

J SîebestaJiří ŠebestaV poslední době se na veřejnost dostávají informace o omezení možnosti legálního nabývání, držení a používání zbraní občany v členských zemích EU. Jako důvod se uvádí boj proti terorizmu, předcházení jeho hrozbám a zvýšení bezpečnosti v EU ze strany Evropského parlamentu.

Podle člena představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR a místopředsedy Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva Jiřího Šebesty je odzbrojení evropské populace pod maskou boje proti terorizmu spíše rizikem pro bezpečnost bezúhonných a zákona dbalých občanů. Jemu patřily i následující otázky:

Všeobecně se ví, že terorizmus není spojován s legálně drženými zbraněmi. Spatřujete tedy ve snahách o odzbrojení zákona dbalých a bezúhonných občanů v EU porušování jejich práv a svobod?

Ano, podle Listiny základních práv Evropské unie (2012/C 326/02), zejména Hlava II, člá-nek 6, jde o právo na svobodu a bezpečnost a Hlava III, článek 21, stanovuje zákaz diskriminace, kdy se zavádí směrnice upřednostňující jednu skupinu osob (například osoby páchající trestnou činnost) před bezúhonnými a zákona dbalými osobami. Je zcela pochopitelné, že ti, kdo mají v úmyslu páchat trestnou činnost s jakoukoliv zbraní, se žádnými podobnými zákazy řídit nebudou. Kromě toho do dnešní doby nejsou známá žádná podstatná nařízení nebo směrnice, které by se dostatečně a efektivně zabývaly řešením nelegálního držení zbraní.

2020 02 24 08 33 19 WindowJak jsme na tom my, pokud se týká problematiky bezpečnosti?

Česká republika je podle Global Peace Index sedmou nejbezpečnější zemí na světě, a drží se tedy mezi elitou světové bezpečnosti. Díky tomuto hodnocení by měla být v EU Česká republika vzorem pro ostatní země.

O jaké množství legálně držených zbraní občany České republiky vlastně jde?

V roce 2019 bylo držitelů zbrojních průkazů 305 452. Registrované legálně držené zbraně překročily hranici 900 000. Jde o všechny typy zbraní pro civilní použití, včetně sportovních a mysliveckých, a znamená to tedy, že například držitelé zbrojních průkazů provozující myslivost mají zbraní několik, a to pro různé druhy lovu, a stejně tak i sportovní střelci na různé disciplíny. Proto je počet legálně držených zbraní trojnásobný v poměru k počtu zbrojních průkazů.

Mohli bychom tedy v něčem inspirovat Evropskou unii a její členské země?

Například v oblasti zbrojní legislativy určitě. Máme nejlépe profesionálně propracovaný systém evidence legálních zbraní v Evropě. Náš Centrální registr zbraní je jedinečným, dosud nepřekonaným nástrojem evidence legálních zbraní ve světě, a to díky zejména vysoce profesionálnímu přístupu příslušných odpovědných pracovníků Ministerstva vnitra ČR a odborné veřejnosti, jako je například i Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva.

Jste přesvědčen o tom, že by opatření EU mohla uvést občany svých členských zemí do stavu naprosté bezbrannosti?

Ano, a jedním z důkazů snahy o uvedení obyvatelstva Evropy do stavu naprosté bezbrannosti je schválení usnesení EP ze dne 12. 12. 2019. V jeho rámci na stránce 51, bod 194, vybízí Evropský parlament členské státy, aby zvážily možnost zákazu nošení nožů bez pádného důvodu; týkalo by se to především jejich nejnebezpečnějších typů. Pokud však bude tento trend pokračovat daným tempem, tak se třeba dočkáme návrhů zákazů nošení nožů typu „rybička“ s odůvodněním předcházení terorizmu.

V čem by se měl podle vás řídit loni nově zvolený Evropský parlament, aby v novelizacích evropské legislativy vítězily rozumné návrhy?

Evropský parlament by měl prosadit, aby jakékoli návrhy směrnic, nařízení a doporučení, ať se již týkají zbraní, nebo třeba automobilů a dopravy obecně či jiných oblastí, byly nejdříve dostatečně připomínkovány odbornou veřejností ve všech jednotlivých státech EU, a předešlo se v dalších eventuálních novelizacích takovým excesům, jakým je podle mne současná směrnice o zbraních.

Loni jste byl mezi kandidáty při volbách do Evropského parlamentu. Zvažoval jste tím možnost podílet se osobně na rozhodování tohoto orgánu?

Vzhledem k tomu, že zásadně nesouhlasím s jakýmikoli snahami o odbourávání práv a svobod občanů, a to nejen v oblasti nabývání, držení a používání legálně držených zbraní, rozhodl jsem se pro zmíněnou kandidaturu. Česká republika je jedním ze států, jehož občané již mají negativní zkušenosti s obdobnými snahami z minulosti.

připravil Jiří Novotný

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3