INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

a fAgrární komora ČR požaduje v zastoupení českých zemědělců omluvu paní europoslankyně Moniky Hohlmeier za její neprofesionální přístup.

Agrární komora České republiky (AK ČR) jako jediná zemědělská nevládní organizace zřízená zákonem (zákon č. 301/1992 Sb.), zastupující zemědělce v České republice upozorňuje, že v posledních dnech byly na několika zpravodajských webech publikovány osobní názory Moniky Hohlmeier předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP (CSU/EPP-ED) související s vyšetřováním údajného střetu zájmů premiéra ČR Andreje Babiše. Přestože paní europoslankyně v rozhovorech tvrdí, že chce ke kontrolní misi přistupovat nestranně, její prohlášení a skutky představují zásadní porušení základních zásad objektivity a profesionality.

Z našeho pohledu je nejvíce problematická skutečnost, že se nezávisle tvářící předsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP a vedoucí kontrolní mise otevřeně přiznává k sympatiím vůči některým politickým hnutím a nevládním organizacím. Hohlmeier si obrázek o českém zemědělství vytvořila pouze z jednostranné diskuze s Asociací soukromého zemědělství ČR, bez ohledu na činnost dalších organizací. Není pak divu, že si z této schůzky odnesla nepravdivou informaci, že se české zemědělství dělí na soukromé zemědělce, kteří jsou utlačováni druhou stranou spektra, tedy velkými holdingy a jejich akcionáři. Nic mezi tím nejspíš podle paní Hohlmeier neexistuje. Podobné výroky a přesvědčení jsou dokladem chybějící snahy o komplexní pohled a objektivitu a svědčí o účelovosti. Se stížností na neprofesionální přístup Moniky Hohlmeier se proto AK ČR dopisem obrátila na Davida Maria Sassoliho, předsedu Evropského parlamentu, dále na Ursulu von der Leyen, předsedkyni Evropské komise a na Janusze Wojciechowskeho, komisaře pro zemědělství a rozvoj venkova.

České zemědělce v současnosti reprezentují tři hlavní nevládní zemědělské organizace. Asociace soukromého zemědělství České republiky (ASZ) zastupuje menší zemědělce hospodařící podle deklarace této organizace zhruba na 10 % zemědělské půdy. Na druhé straně spektra je Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR), který zastupuje větší zemědělské podniky hospodařící zhruba na 30 % zemědělské půdy. Zdeněk Jandejsek, prezident komory k tomu upřesňuje: „Největší nevládání organizací zastupující všechny zemědělce je právě Agrární komora České republiky, jejíž členskou základnu tvoří na jedné straně menší fyzické osoby podnikající v zemědělství, střední firmy, ale i větší právnické osoby. Část členů Agrární komory ČR je zároveň členy ASZ, další část je navíc členem ZS ČR. Zásadní pak je, že členové AK ČR hospodaří na 70 % zemědělské půdy a produkují více než 80 % zemědělské produkce. Pokud by někdo chtěl nestraně diskutovat o českém zemědělství, měl by se sejít především s AK ČR, která reprezentuje podniky napříč celým spektrem, nebo případně se všemi třemi organizacemi, aby došlo k názorové vyváženosti.“

Jak to však udělala mise vedená paní europoslankyní? Sešla se pouze s ASZ, která kromě toho, že zastupuje pouze úzkou skupinu zemědělců, je dlouhodobě politicky aktivní a nejen z tohoto důvodu rozhodně není nestranná. Členové jejího vedení opakovaně kandidovali za různé politické strany ve volbách a pravidelně se zúčastňují demonstrací organizovaných politickými stranami či účelově založenými spolky. Paní europoslankyně tak projevila nedostatek smyslu pro komplexní pohled na věc a názorovou pluralitu a tím jen přispěla k politizaci celé situace.

Problematická není jen názorová a politická nestrannost paní europoslankyně, ale také nepravdivá tvrzení, která o tuzemském zemědělství uvádí. V rozhovorech například uvedla, že jsou u nás více podporovaní větší zemědělci, než ti menší, a že u nás převládá průmyslové zemědělství. Ve skutečnosti je tomu naopak. V současném plánovacím období, jehož pravidla připravovalo Ministerstvo zemědělství pod vedením KDU ČSL, které mimochodem v EP působí ve stejné frakci jako paní Hohlmeier, se uplatňuje řada zvýhodnění pro menší zemědělce. V prvním pilíři (přímé platby) jsou dotace větším podnikům kráceny o předepsanou degresivitu 5 % stejně jako v druhém pilíři (Program rozvoje venkova), kde u podpor pro méně příznivé oblasti dochází u větších podniků ke krácení plateb až o 30%. U investičních dotací bylo zavedeno rozdělení alokace podle velikosti zemědělců a projektů. U projektů do 1 mil. Kč byli podpořeni prakticky všichni zemědělci, kteří si podali žádost, a u projektů do 5 mil. Kč byla úspěšnost v průměru kolem 70 %. A u projektů s vyšším celkovým rozpočtem (nad 5 mil. Kč) byla úspěšnost naopak výrazně pod 50 %.

Dále je potřeba vyjasnit vyváženost výroby v zemích EU, na což prezident Jandejsek také dlouhodobě upozorňuje: „Co se týče výroků o průmyslovém zemědělství, měla by paní poslankyně začít s kritikou a nápravou raději doma v Německu a v dalších západních zemí Unie. Německo totiž vykazuje v porovnání s Českou republikou až dvojnásobnou spotřebu průmyslových hnojiv a pesticidů na hektar. Zatímco v České republice po vstupu do EU zemědělská produkce vytrvale klesá, v Německu je tomu i s využitím tuzemského trhu jako odbytiště pro přebytkové zboží, které je navíc českým zákazníkům připravováno z horších surovin (tzv. dvojí kvalita), přesně naopak.“ V Německu tak v současné době „průmyslově“ produkují 5,3x více vepřového na hektar, 3,4x více hovězího a 2,3x více mléka na hektar než v České republice. Pro lepší představu přikládáme přehled porovnání spotřeby hnojiv, spotřeby pesticidů a produkce mléka a masa.

Během našich diskusí a jednání s poslanci Evropského parlamentu jsme se setkali s řadou vysoce vzdělaných lidí se skutečným zájmem o evropské zemědělství a jeho budoucnost a prosperitu v celé EU. Tvrzení paní Hohlmeierové bohužel dokazují, že tento společný zájem nesdílí a úmyslně tříští aktuálně vytvářený kompromis. Nehledě na to, že tak aktivně činí v České republice. Na základě uvedených faktů trváme na tom, aby se paní předsedkyně českým zemědělcům omluvila za nepravdivé výroky a za projevy své neprofesionality.

Dopis je zveřejněn v plném znění na www.akcr.cz/txt/stanovisko-agrarni-komory-cr-k-vyjadreni-pani-europoslankyne-moniky-hohlmeier-k-ceskemu-zemedelstvi

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3