INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
NSP_LOGONedávno podepsaná sektorová dohoda pro oblast mlynářství, pekařství a krmivářství, která vznikla v rámci realizace veřejné zakázky Národní soustava povolání II, představuje zásadní krok směrem k vyšší flexibilitě českého potravinářství. Na tom se shodli na slavnostním setkání v Průhonicích u příležitosti zveřejnění tohoto dokumentu představitelé Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, Agrární komory ČR, ministerstev a dalších zainteresovaných institucí.

Generální ředitel Svazu průmyNSP_LOGOLINKslu a dopravy ČR Zdeněk Liška poděkoval zúčastněným subjektům ze sektoru potravinářství a zdůraznil: „Nyní už záleží na nás všech, jakým způsobem se dohodu podaří prosadit do praxe." Viceprezident Agrární komory ČR Jindřich Šnejdrla podtrhl, že jedním z cílů českého zemědělství a potravinářství by mělo být jednak zastavení trendu ubývání a stárnutí pracovníků a jednak zachování některých důležitých středních škol. Za klíčovou střední odbornou školu v rámci této dohody označil Střední školu potravinářství a služeb v Pardubicích, která má ambice stát se prestižní potravinářskou akademií, jedinou svého druhu v ČR.

Bohumil Mužík ze Svazu průmyslu a dopravy ČR shrnul konkrétní přínosy a výhody budovaných systémů Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací.

Na něj navázal Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů ČR, který ocenil práce na sektorové dohodě pro potravinářský sektor a přidal cenné poznatky z průmyslové praxe: „Výstupy z NSK a NSP jsou v praxi potravinářskými podniky velmi využívány. V současné době plné změn nám poskytují návod, na jaké práce se soustředit a jak je nabízet lidem. Oba systémy proto hodnotím velmi pozitivně." Předseda Sektorové rady pro potravinářství a krmivářství a zástupce Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil jeho slova potvrdil: „V rámci práce v sektorové radě si můžeme vyzkoušet, jak řídit a získávat nové zaměstnance, ale zároveň i jak udržovat stávající kvalifikované pracovníky."

Podle nedávno provedeného průzkumu mezi potravinářskými podniky, který představila Jaroslava Nekvasilová z Agrární komory ČR, budou požadavky na pracovní sílu v tomto sektoru v dalších pěti letech klesat v průměru o patnáct procent ročně. Přitom zdaleka nejžádanější pozicí bude obsluha potravinářských strojů.

Sektorové dohody přinášejí odpověď na aktuální potřeby zaměstnavatelů v jednotlivých sektorech ekonomiky. Proces jejich schvalování je zatím úspěšný – dvě jsou již podepsány a tři jsou v závěru procesu přípravy a brzy budou schváleny. Úspěch těchto tzv. pilotních sektorových dohod může předznamenat vznik dalších podobných úmluv v budoucnu v různých odvětvích a pomoci posílit české hospodářství a eliminovat nepříznivé trendy, které v něm existují.

Sektorové dohody jsou připravovány sektorovými radami, které sdružují zástupce zaměstnavatelů, profesních sdružení, vzdělavatelů a dalších subjektů v daném odvětví. V současné době je v ČR ustaveno 29 těchto institucí, mezi nimi i zmíněná Sektorová rada pro potravinářství a krmivářství, která zahrnuje zainteresované subjekty v oblasti zpracování zemědělských produktů na potraviny a krmiva.

Více informací naleznete na www.nsp.cz.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3