INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Lubomr_Stoklsek_-_vyhlen_MANAERA_A_MANAERKY_ROKU_2011

Do elitního klubu Manažerů roku byl dnes slavnostně uveden vítěz 19. ročníku nejprestižnější soutěže manažerských osobností MANAŽER ROKU – Lubomír Stoklásek z a.s. Agrostroj Pelhřimov. Národní komisí byl vybrán z celkem 72 finalistů a stal se tak 48. osobností, která v 19leté historii soutěže tento prestižní titul získala.

 

MANAŽERKOU ROKU se stala prof. MUDr. Eva Syková, DrSc., ředitelka a předsedkyně rady Ústavu experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.

Titulem vynikající manažer střední firmy byl oceněn Ing. Ladislav Brázdil, ředitel ZLKL, s.r.o., Loštice a Vynikajícím manažerem malé firmy je Karel Vytřísal, jednatel Domat Control System s.r.o., Pardubice. Titul Mladý manažerský talent získal Mgr. Jan Rafaj, MBA, ředitel pro personalistiku a vnější vztahy ArcelorMital Ostrava a.s.

Soutěž MANAŽER ROKU si bere za cíl objektivně a nezávisle vybrat a zviditelnit nejlepší lídry českého managementu, špičky ve svém oboru, významné osobnosti, jejichž metody jsou přínosem nejen pro rozvoj firem a ekonomiky, ale i celé společnosti. Nejlepší manažeři České republiky jsou pod záštitou premiéra slavnostně oceňováni tradičně v pražském paláci Žofín.

Vyhlašovateli soutěže jsou Svaz průmyslu a dopravy ČR, Česká manažerská asociace a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. V porovnání s dalšími soutěžemi, pořádanými v ČR, jako jedna z mála lpí na systematicky rozpracovávaných a neustále zpřesňovaných kritériích, na náročných nominacích a ještě náročnějších podmínkách hodnocení. Soustředí kolem sebe týmy respektovaných odborníků z teorie i praxe managementu i ekonomiky. Řídí činnost dvou nezávislých komisí, Hodnotitelské a Národní, vypracovává na každého účastníka-finalistu obsáhlé hodnocení, jehož součástí je např. i manažerský audit přímo na pracovišti.

„Překvapil nás stoupající zájem osobností českého byznysu o 19. ročník soutěže. Jako by ti, kteří udržují naši ekonomiku a společnost v chodu, vytvářejí v Česku hodnoty, jistoty a životní úroveň statisícům občanů, v současné době hledali kreditibilní a důvěryhodné prostředí, jenž odborně i společensky uzná a ocení jejich úsilí a úspěchy. Do 19. ročníku soutěže byl totiž nominován rekordní počet osobností - 194 manažeři a manažerky z celé České republiky. Z nich bylo vyhodnoceno 72 finalistů," uvedl prezident České manažerské asociace a organizátor soutěže Pavel Kafka.

JSME DŮSLEDNÍ

Mnozí se ptají, proč tak sofistikované systémy, proč tolik soustředěných informací, zkoumání a prověrek, když další soutěže u nás vybírají své vítěze např. podle počtu odeslaných esemesek, počtu hlasů členů komise nebo podle jediného exaktního kriteria.

„Chceme být respektovaná soutěž s kreditem a důvěrou. Jinak než přes jasně definovaná kriteria to nejde. Soutěž MANAŽER ROKU hledá osobní podíl manažera na prosperitě firmy – specifikuje jeho podíl osobních i manažerských dovedností, jeho schopnost řídit a motivovat tým k definovaným cílům a výsledkům, to, zda určil správnou vizi i strategii firmy," osvětlil Rastislav Lukovič z České manažerské asociace. „Celkem zpracováváme u každého soutěžícího 30 kritérií," doplnil předseda Hodnotitelské komise, Jan Preclík. „Ty pak vyústí do zásadních šesti, která mohou být dohromady ohodnocena počtem 100 bodů. Jsou to kriteria: 1. Osobnost a způsobilost manažera, osobní přínosy manažera pro firmu, 2. Podnikatelské výsledky a konkurenceschopnost firmy, 3. Schopnost čelit krizi, 4. Celospolečenské přínosy firmy, 5. Pracovně-sociální a vzdělávací aktivity a poslední 6. Environmentální přístup. Kritéria se vyvíjela po celou dobu existence soutěže, rostla, zpřesňovala a modernizovala se spolu s ní. Smyslem je optimalizovat komplex hodnotících kritérií tak, aby maximálně splňoval smysl a cíl soutěže a adaptoval ji na požadavky současnosti. Zásadní podmínkou je, aby celé hodnocení bylo v nejvyšší míře profesionální a maximálně objektivní. Ovšem 100 bodů v celé historii soutěže ještě nikdo nezískal. Hodnotitelská komise smí udělit maximálně 99 bodů. Proč? Aby měli šanci noví Steve Jobsové, Jack Welchové či noví Edisonové. Je to princip převzatý z amerického prostředí, kde má soutěživost hluboké kořeny," uzavřel J. Preclík. 

MANAŽER ROKU 2011

Charakteristiky oceněných manažerů

MAMAŽER ROKU 2011

Lubomír Stoklásek

generální ředitel a předseda představenstva

AGROSTROJ Pelhřimov, a. s.

Moje krédo:

Slušnost, odvaha, důslednost. Pořádek a čistota je základ kvality.

Absolvent Střední průmyslové školy v Brně. Od roku 1997 řídí Agrostroj Pelhřimov jako generální ředitel a stoprocentně vlastní. Rozhoduje a nese zodpovědnost za všechny činnosti firmy. Manažerská kompetentnost Lubomíra Stokláska je denně veřejně prověřována. V ČR je Agrostroj na špičce ve výrobě užitkových vozidel, zemědělském strojírenství, komunální techniky a stavebních strojů. V Evropě je jedním z největších a nejlépe technologicky vybavených kooperantů. Od převzetí firmy se obrat zvýšil o 700% a nárůst zaměstnanců o 44%. Rozšíření výrobních kapacit o 100% a 70% výroby je robotizováno. Výrobní program je diverzifikován tak, aby jednotlivá odvětví nepřekročila 20% obratu firmy. Výroba je postavena na 3 pilířích, které v současnosti jsou zemědělské (49%), dopravní (47%), další (4%). Výchova mladých odborníků má zelenou. Pelhřimov, výraznou zásluhou Agrostroje, drží v ČR 1. místo v zaměstnanosti do 25 roků. Export se blíží ke 100%. Firma je na něm životně závislá.

MAMAŽERKA ROKU 2011

Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

ředitelka a předsedkyně rady ústavu

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v. v. i.

Moje krédo:

Věda pro lepší život

Absolventka Karlovy Univerzity. Třikrát zvolena ředitelkou Ústavu. Předsedkyní poroty Česká hlava. Dlouhodobě je jedním z nejcitovanějších českých vědců. Má manažerské schopnosti kombinované s odbornou erudicí. Má odvahu prosazovat a realizovat moderní směry vědy, nebojí se angažmá na nových projektech a dává šanci mladým vědcům. V její manažerské kompetenci je i Centrum excelence EU, které řeší 25 mezinárodních projektů a přitahuje zahraniční renomované odborníky. Eva Syková zasvětila svůj život medicínské vědě. Prosazuje společnou cestu medicíny i průmyslu a prosazuje rychlé zavádění vědy do praxe. UEM AV je úzce propojen na výzkum a projekty EU - oblast neurověd a kmenových buněk je na úrovni světové špičky. Eva Syková patří v současnosti k nejrespektovanějším osobnostem veřejného života.

VYNIKAJÍCÍ MANAŽER MALÉ FIRMY

(do 50 zaměstnanců)

Karel Vytřísal

jednatel

Domat Control Systém s.r.o.

Moje krédo:

Na podnikání je potřeba lichý počet osob a tři jsou moc.

Absolvent Střední průmyslové školy strojní v Bratislavě. Na „zelené louce" vybudoval moderní, prosperující a konkurenceschopnou výrobně-obchodní společnost. Je typický „self made man". To, co se naučil ve Švýcarsku, Německu a Rakousku, zúročil v Čechách. Půjčil si 4 miliony, navrhl první zařízení na kontrolu funkce solárních elektráren. Dále vyrábí přístroje pro přenosovou soustavu ČR, řídící systémy inteligentních budov a regulaci domů a bytů. Dokázal, že v ČR lze vyrábět špičkovou regulační a měřící techniku na evropské úrovni. Učil se u světové špičky. Pochopil, že výrobky, které přinese na trh, musí být technicky, kvalitou a cenou zajímavé. Nechává si podle vlastních projektů vyrábět hardware. Je cenově dostupný. Co zůstává tajemstvím jeho firmy, je software. Ten implementuje do zařízení až po montáži u uživatele. Proto se okopírování nebojí. Je autorem projektů a vývoje řídícího systému pro obnovitelné zdroje energie. Na trhu v ČR je číslem 1.

VYNIKAJÍCÍ MANAŽER STŘEDNÍ FIRMY

(do 250 zaměstnanců)

Ing. Ladislav Brázdil

ředitel

ZLKL, s. r. o.

Moje krédo:

Přes neustálý růst firmy udržet charakter rodinného podniku. Lidem plně důvěřovat do prvního problému.

Absolvoval Vysokou školu zemědělskou. V současné době je 100% vlastníkem firmy. Na export z jeho firmy jde cca 30% výroby. Získal zakázky u nadnárodních korporací. Tyto korporace (Siemens, Emerson USA a další) odebírají a včas platí. Proč? Má jednu zásadu „dodržuj slovo", a to za všech okolností – vyplatí se to. ZLKL investovala značnou část zisku do vývoje malého auta s názvem ELBEE pro vozíčkáře. První prototyp je hotov a má otestováno 7 000 km. Auto má moderní design, jednoduchou obsluhu, rychlost až 100 km/hod., pohodlí a hlavně bezpečnost. Je na benzín či elektropohon. V Evropě i ve světě je vjímečné. Otázka je minimalizace ceny a maximalizace příspěvku postiženým.

MLADÝ MANAŽERSKÝ TALENT

Mgr. Jan Rafaj, MBA

ředitel pro personalistiku a vnější vztahy

ArcelorMittal Ostrava a.s.

Moje krédo:

Stále hledej nové cesty. Měj úctu k lidem, uděle maximum a pak se dívej s vírou ke hvězdám.

Absolvent Masarykovy Univerzity v Brně. V období krize spoluvytvářel strategii firmy a přispěl k její konkurenceschopnosti zavedením klíčových radikálních a účinných nástrojů. Jan Rafaj podporuje projekty na flexibilizaci zaměstnanců s cílem dosáhnout maximální multiprofesnost a zastupitelnost zaměstnanců. V jeho přístupu k řízení lidských zdrojů je jasně patrný silný důraz na zvyšování kvalifikace a know-how zaměstnanců a na dlouhodobé udržení jejich motivace. Právě díky velmi pružnému, inovativnímu a velice progresivnímu přístupu k řízení HR, dokázala firma ArcelorMittal projít velice náročným obdobím krize, která hutní průmysl těžce zasáhla. Ve společnosti Válcovny plechu, a.s. byl součástí restrukturalizačního týmu, který společnost vyvedl z 1,5mld Kč dluhu. Následně připravil a realizoval masivní investiční program, který společnost transformoval na výrobce vysoce specializované transformátorové oceli.


Manažera a manažerku roku

MANAŽER ROKU

Lubomír Stoklásek

AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

MANAŽERKA ROKU

prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Ústav experimentální medicíny

AV ČR, v.v.i.

TOP 10:

Pořadí

Jméno

Firma

1

Lubomír Stoklásek

AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

2

prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.

3

Ing. Jan Žižka

Mondi Štětí a.s.

4

Ing. Petr Choulík, CSc.

Linde Gas a.s.

5

Ing. Zdeněk Blažek

Dřevojas, výrobní družstvo

6

Ing. Jiří Havlík

Pozimos a.s.

7

Mieczyslaw Molenda

GASCONTROL, spol. s r.o.

8

Mgr. Jan Rafaj, MBA

ArcelorMittal Ostrava a.s.

9

Bc. Miloš Škrdlík, MBA, MSc.

Maloobchodní síť BRNĚNKA, spol. s r.o.

10

Ing. Jaroslava Kunová

Fakultní nemocnice Plzeň

Mladý manažerský talent, Vynikající manažer malé a střední firmy, Síň slávy:

MLADÝ Manažerský talent

do 35 let

Mgr. Jan Rafaj, MBA

ArcelorMittal Ostrava a.s.

Vynikající manažer malé firmy do 50 zaměstnanců

Karel Vytřísal

Domat Control System s.r.o.

Vynikající manažer STŘEDNÍ firmy do 250 zaměstnanců 

Ing. Ladislav Brázdil

ZLKL, s.r.o.

SÍŇ SLÁVY

Ing. František Jezdinský, CSc.

Manažeři odvětví:

Odvětví

Jméno

Firma

ZEMĚDĚLSTVÍ

Ing. Jaroslav Hána

Meclovská zemědělská, a.s.

VÝROBA A PRODEJ TEXTILNÍCH VÝROBKŮ

Ing. Oldřich Glogar

2G-spol s r.o. - Přikrývky a polštáře

VÝROBA NÁBYTKU

Ing. Zdeněk Blažek

Dřevojas, výrobní družstvo

CHEMIE, PLASTY A POTRAVINÁŘSTVÍ

Ing. Petr Choulík, CSc.

Linde Gas a.s.

MEDICÍNSKÝ VÝZKUM A LÉČIVA

prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Ústav experimentální medicíny

AV ČR, v.v.i.

VÝROBA SKLA  A PAPÍRU

Ing. Jan Žižka

Mondi Štětí a.s.

VÝROBA KOVŮ A SLITIN

Mgr. Jan Rafaj, MBA

ArcelorMittal Ostrava a.s.

VÝVOJ A ZPRACOVÁNÍ KOVOVÝCH VÝROBKŮ

Ing. Ladislav Brázdil

ZLKL, s.r.o.

INVESTIČNÍ CELKY A VÝROBA TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ

Mieczyslaw Molenda

GASCONTROL, spol. s r.o.

VÝROBA TĚŽEBNÍCH A STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ

Lubomír Stoklásek

AGROSTROJ Pelhřimov, a.s.

VÝROBA A PRODEJ MĚŘÍCÍ A TESTOVACÍ TECHNIKY

Karel Vytřísal

Domat Control System s.r.o.

VÝROBA A PRODEJ ELEKTRO ZAŘÍZENÍ A PŘÍSTROJŮ

Karel Šnour

Rosenberg s.r.o.

VÝROBA DOPRAVNÍCH PROSTŘEDKŮ A ZAŘÍZENÍ

Ing. Pavel Pachovský

Iveco Czech Republic, a. s.

STAVEBNICTVÍ

Ing. Jiří Havlík

Pozimos a.s.

STAVEBNÍ MATERIÁLY A STAVBY PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Ing. Vojtěch Policar

SCHIEDEL, spol. s r.o.

OBCHOD

Bc. Miloš Škrdlík, MBA, MSc.

Maloobchodní síť BRNĚNKA, spol. s r.o.

CESTOVNÍ RUCH A UBYTOVÁNÍ

Ing. Miroslav  Res

ČEDOK a.s.

DOPRAVA A INFORMATIKA

Ing. Gustav Slamečka, MBA

ČD Cargo a.s.

POJIŠŤOVNICTVÍ A BANKOVNICTVÍ

Ing. Renata Mrázová

ING Životní pojišťovna N.V.,pobočka pro ČR

ZDRAVOTNICTVÍ A ŠKOLSTVÍ

Ing. Jaroslava Kunová

Fakultní nemocnice Plzeň

VEŘEJNÁ SPRÁVA

Ing. Pavel Loutocký

Statutární město Brno, Magistrát města Brno

SLUŽBY PRO PODNIKATELE A VEŘEJNOST

Ing. Miroslav Křížek, Ph.D.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3