INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
apps-logoNovela zákona o zaměstnanosti vyhlášená ve sbírce zákonů pod číslem 367/2011 Sb. a účinná od 1. 1. 2012 přinesla zákaz agenturního zaměstnávání osob se zdravotním postižením a cizinců ze třetích zemí (mimo EU). Podle Jaroslavy Rezlerové, prezidentky Asociace poskytovatelů personálních služeb a generální ředitelky Manpower, je „omezení dočasného přidělování cizinců ze třetích zemí a osob se zdravotním postižením nesmyslné omezování dostatečně dobře regulovaného agenturního zaměstnávání, ale zejména diskriminací práv zdravotně postižených a cizinců v naší zemi."

Opatření týkající se cizinců totiž zasáhne pouze regulované zaměstnávání cizinců z 3. zemí v ČR, ale neřeší zaměstnávání načerno či skryté zaměstnávání u jiných typů nelegálních zprostředkovatelů, kteří zaměstnance de facto vykořisťují. Podle statistik Ministerstva vnitra se v ČR v současné době nachází cca 260.000 těchto cizinců ze zemí mimo Evropskou Unii a USA, přičemž členové Asociace poskytovatelů personálních služeb (pokrývají přibližně polovinu trhu agenturního zaměstnávání) jich zaměstnávali v roce 2011 celkem 770.

V rámci projednávání novely zákona o zaměstnanosti v Poslanecké sněmovně přinesl Výbor pro sociální politiku pozměňovací návrh, kterým bylo výše uvedené omezení agenturního zaměstnávání dále rozšířeno i na zákaz dočasně přidělovat osoby se zdravotním postižením (dále jen „OZP"). Podle viceprezidenta APPS a manažera agentury Grafton Luboše Rejchrta „dochází místo ochrany OZP ke snížení jejich možností na uplatnění na pracovním trhu, což je zcela v rozporu s politikou podpory zaměstnanosti OZP."

Podle Rezlerové „vede omezení ke zcela absurdním důsledkům, kdy agentury podle zákona nesmí zaměstnávat OZP jako agenturní pracovníky, ale zároveň musí platit „pokutu" za to, že je nezaměstnávají." Agentury práce musí totiž, jako každý zaměstnavatel, plnit povinný podíl zaměstnaných OZP dle § 81 zákona o zaměstnanosti. Ačkoliv ze zákona nemohou agentury práce zaměstnat za účelem dočasného přidělení OZP, i dočasně přidělení zaměstnanci se agenturám práce započítávají pro stanovení výše povinného podílu.

Dané omezení agenturního zaměstnávání je navíc v přímém rozporu s článkem 4 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/104/ES o agenturním zaměstnávání.

Sdílené zprostředkování - § 119a Zákona o zaměstnanosti

Od 1.1.2012 je v § 119a, zák. č. 435/2004 Sb. o zaměstnanosti nově upraveno sdílené zprostředkování zaměstnání, kdy Úřady práce mají spolupracovat s agenturami práce na zprostředkování zaměstnání pro nezaměstnané osoby. Dne 12.3.2012 obdržela jednotlivá pracoviště Úřadů práce koncepční materiál stanovující zásady pro jednotný postup pro Úřad práce České republiky při zabezpečování sdíleného zprostředkování zaměstnání, které je jedním z opatření aktivní politiky zaměstnanosti.

Podle Jaroslavy Rezlerové „je splnění nastavení parametrů nereálné a dává velký prostor ke zneužití. Navíc neumožňuje zaměstnávat tyto zájemce z ÚP jako agenturní zaměstnance, což jim velmi omezuje možnosti rychlého uplatnění na trhu práce. To i přesto, že jsme již v únoru 2011 v rámci jednání se zástupci MPSV diskutovali o této úpravě a její dopady do praxe, informovali jsme ministerstvo o zkušenostech z různých zemí západní Evropy s nastavením spolupráce soukromého a veřejného sektoru a doporučovali zejména umožnění zprostředkování zaměstnání i formou dočasného přidělování."

Luboš Rejchrt dodal, že "systém odměn nemotivuje agentury k udržení žadatele v pracovním poměru déle než 6 měsíců, což byl nejzákladnější předpoklad vzniku sdíleného zprostředkování. Je také sporné, zda se agentura zaváže umístit do trvalého pracovního poměru na dobu neurčitou 70% ze všech žadatelů, z nichž 60% patří do skupiny dlouhodobě nezaměstnaných."

O Asociaci poskytovatelů personálních služeb:

APPS je aktivní seskupení zejména agentur práce, ale i dalších subjektů, které se snaží vytvářet podmínky pro úspěšný rozvoj stabilního trhu pracovních sil v České Republice. APPS není uzavřenou skupinou velkých agentur, ale mezi její členy patří jak nadnárodní společnosti, tak i malé lokální agentury. Členové APPS přistoupili k Etickému kodexu Asociace, který garantuje poskytování vysoké kvality služeb v pracovně právní oblasti. Členové APPS mají více než 45% podíl na celkovém trhu agenturního zaměstnávání, za poskytované služby dosáhli obratu více než 6,1 mld. Kč. Prostřednictvím členů APPS našlo v roce 2011 stálé zaměstnání přes 6 tisíc lidí a zaměstnáno formou dočasného přidělení bylo více než 71 tisíc pracovníků. APPS pořádá odborné semináře, konference, je partnerem veletrhů a dalších akcí. APPS je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, Asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů, Evropské konfederace soukromých agentur práce Eurociett a Mezinárodní konfederace soukromých agentur práce Ciett. Více na www.apps.cz

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3