INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Unie výrobců a dovozců lihovin připravila novou speciální webovou stránku certifikacelihovin.cz. Zájemcům umožní zjistit certifikáty o původu českých destilátů. Internetový nástroj unie má usnadnit cestu pozastavených alkoholických nápojů do obchodů a restaurací. Na tiskové konferenci v Praze to sdělili představitelé lihovarnického průmyslu. Zmíněný internetový portál poslouží i spotřebitelům, kteří mají pochybnosti o lihovinách, které dříve zakoupili.

Web by měl dohledat původ lihoviny na základě informací z kolku, podle data výroby a dalších údajů na láhvi. Podle prezidenta unie Petra Pavlíka dostávají výrobci a prodejci od lidí o alkoholu každý den tisíce dotazů.

S pomocí webu budou moci zákazníci likérek získat certifikát o původu nakoupené lihoviny.

Pavlík upozornil, že mezi spotřebiteli je po otravách metylalkoholem znát větší obezřetnost a snaha zjistit původ nápojů. Po zmírnění prohibice klesla spotřeba tvrdého alkoholu a lidé se více zaměřují na známé značky, dodal.

Mezi politiky zaznívají návrhy na zvýšení spotřební daně za alkohol. Pavlík však nevěří, že by se tímto opatřením podařilo omezit černý trh s alkoholem. Lihoviny by po skončení zákazu prodeje neměly podražit, řekl.

Od minulého čtvrtka je po dvoutýdenní prohibici kvůli otravám metylalkoholem možné znovu prodávat tvrdé lihoviny vyrobené před 1. lednem 2012. U novějšího alkoholu je nutné prokázat původ zvláštním certifikátem. Prodejci mají dva měsíce, aby potřebné dokumenty k alkoholu získali.

UVDL reprezentuje více než 81 procent trhu s lihovinami. Členy jsou Aromka Brno, Bohemia Sekt, Brown-Forman, Fruko-Schulz, Global Spirits, Granette & Starorežná Distilleries, Jan Becher Karlovarská Becherovka, Milan Metelka, Rémy Cointreau, Rudolf Jelínek, St. Nicolaus trade CZ a Stock Plzeň.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3