INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Lihovarníci a obchodníci podporují zpřísnění podmínek pro výrobu, distribuci a prodej alkoholických nápojů. Jsou přesvědčeni, že stát musí tvrději potírat černý trh s destiláty. Uvedli to na tiskové konferenci v Praze představitelé Potravinářské komory ČR a Svazu obchodu.

"Jsme rádi, že prohibice končí", sdělil prezident PK Miroslav Toman. Jak dále uvedl, zpřísnění podmínek na trhu je nutné. Rodný list, jenž umožní dohledatelnost každé lahve, zvýší sice administrativní zátěž při výrobě lihovin, ale seriózní firmy s tím nebudou mít problém. S určitými výhradami přijímá komora také dočasná omezení prodeje. Souhlasí s přechodným obdobím 60 dnů, i když navrhovala kratší lhůty, i prodej alkoholu bez rodného listu před rokem výroby 2012. Návrh potravinářů směřoval k červnu nebo červenci 2012. „Věříme však, že výroba, prodej a export českých alkoholických nápojů se opět dostane na úroveň, která byla dosažena před zářím letošního roku," prohlásil M. Toman.

Předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka zdůraznil, že jde o jeho první společnou tiskovou konferenci se zástupci Potravinářské komory. „Je vidět, že se dokážeme dohodnout, když jde do tuhého," uvedl s tím, že věří v další pokračování vzájemné spolupráce. Juračka také poděkoval vládě, že se při řešení metylalkoholové aféry radila s představiteli výroby a obchodu a respektovala jejich odborné návrhy. „Nyní se musíme zaměřit na to, aby černý kšeft s alkohol přestal," konstatoval Juračka.

Podle předsedy Svazu lihovarů Oldřicha Reinbergera jsou výrobci rádi, že neudržitelná situace na trhu spěje k řešení. Prohlásil, že v minulosti  už dlouho na nekalé praktiky s destiláty poukazovali, avšak bez patřičného efektu.

Miroslav Toman vyjádřil přesvědčení, že se teď udělá opravdový pořádek na trhu s alkoholem. Zpřísní se dovoz metanolu a líhu, začnou se vydávat koncese na prodej, tvrdší budou podmínky pro prodej a stoupne kontrola alkoholických nápojů. Doufá, že stát roovněž podpoří jejich export do zahraničí.

(red)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3