INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Petr Kužel vystoupil na odborné konferenci „Fórum Veřejné zakázky kvalitně, aneb aktuální stav v ČR". Konferenci organizovala Komora administrátorů veřejných zakázek (KAVZ) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO).

Úvodního slova se ujal ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba, který jasně deklaroval podporu pro jednoduchost zákona o veřejných zakázkách. Dalším řečníkem, který na odborné konferenci vystoupil, byl mj. i prezident HK ČR Petr Kužel. „Je nesmírně důležité, aby byly předneseny dobré argumenty, které povedou ke zjednodušení praxe a zákona," řekl úvodem prezident Kužel. Rovněž upozornil na skutečnost, že od 1. ledna 2013 bude systém Státní pokladny národně proplácet všechny schválené faktury dodavatelů, čímž reálně hrozí nebezpečí prodloužení doby splatnosti.

"Novela zákona není dobrá a nebude nikdy ideální, ale mnohem horší je kvalita aplikace do praxe. Zadavatelé se totiž svým způsobem bojí vypisovat zakázky. Nezadávání zakázek probíhá i ze strany státu, krajů, měst a obcí. Markantní je i destrukce v oblasti stavebnictví a dopravní infrastruktury," upozornil Kužel. Závěrem prezident HK ČR poukázal i na změnu některých paragrafů, např. na paragraf 56, který tlačí na dodavatele v oblasti ceny. Špatný systém by však již brzy měla změnit nová směrnice Evropské komise.

Robert Pergl, předseda KAVZ a organizátor odborné konference zmínil zásadní spolupráci a práci Hospodářské komory České republiky nejen v současnosti, ale i v době přípravy zákona. „HK ČR byla lídrem, který připravil desítky návrhů na změnu. Právě komora diskutovala za své členy i podnikatele s MMR zaslané a připravené připomínky," řekl v rámci úvodního slova předseda Pergl.

Odborná konference má za cíl sjednotit zájmy zejména ministerstev v čele s MPO společně se zájmy účastníků v zastoupení HK ČR a dalších profesních sdružení. Rovněž by měla zahájit širokou veřejnou diskuzi o otázce nutnosti důsledného uplatňování principů 3E (hospodárnost, efektivnost a účelnost nakládání s veřejnými prostředky) v postupech zadávání veřejných zakázek a souvisejících tématech.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy logo-kzps acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3