INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Pražská pobočka HSBC Bank zahájila v úterý 16. října již 4. ročník projektu na podporu exportu HSBC GRANT, který jedinečnou formou kombinuje financování českých exportérů soukromou sférou sposkytováním poradenství odbornými partnery a oborovými asociacemi.

Dva vítězové soutěže získají cenu, každý v hodnotě 500 000 Kč, a zároveň nezbytné know-how v podobě právního a obchodního poradenství při řešení konkrétních exportních případů. Odbornou pomoc opět poskytnou partneři projektu – Česká exportní banka, Ernst&Young, EGAP, White&Case a nově Svaz průmyslu a dopravy ČR. Soutěžící se mohou přihlašovat do 15. 2. 2013.

„Jak ukazuje výrobní index nákupních manažerů HSBC PMI pro Českou republiku, počet nových exportních zakázek klesá již od listopadu 2011. České firmy proto potřebují dlouhodobou podporu a pomoc, aby znovu obnovily svůj export a posunuly se i za hranici tradičních evropských trhů. Proto s radostí představujeme 4. ročník projektu HSBC GRANT na podporu exportu. Letos i za přispění nového partnera – Svazu průmyslu a dopravy ČR, který poskytne svou expertízu a pomoc českým exportérům," uvedl Mark Winterflood, generální ředitel HSBC Bank plc – pobočka Praha.

„Vítáme tento projekt jako příklad konkrétní podpory exportních aktivit tuzemských firem, zaměřujících se na vzdálenější trhy. Z našich šetření mezi členskými firmami vyplývají informace o jejich rostoucích snahách vstoupit na mimoevropské trhy, které jsou pro Svaz prioritou," uvedla ředitelka Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR Dagmar Kuchtová.

Exportéři získají potřebné know-how

Mezi říjnem 2012 a dubnem 2013 zároveň proběhne série čtyř odborných seminářů pro širokou obec tuzemských exportérů, na kterých díky HSBC a jejím partnerům získají potřebné znalosti ke svému dalšímu rozvoji – tématy budou např. praktické a právní otázky při vstupu do Ruska, oblast ochrany duševního vlastnictví při exportu, vývoz investičních celků do Turecka a z něj plynoucí příležitosti pro české exportéry.

Roste zájem o východní trhy

Letošní rok potvrdil trend zvyšujícího se zájmu tuzemských exportérů o tradiční trhy ve východní Evropě – největší zájem je nadále o Ruskou federaci (informace z tohoto trhu poptává 31 % firem). Ve srovnání s loňskem se zvýšila poptávka po obchodování na Ukrajině a v Bělorusku. Současně se vývozci více obracejí na asijské trhy, hlavně na Kazachstán, Indii, Vietnam, Turecko a Čínu. Tyto závěry ukázalo šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými firmami.

Co je projekt HSBC GRANT

HSBC GRANT na podporu exportu je projekt financovaný soukromou sférou určený na konkrétní a dlouhodobou podporu českých firem, které aktivně exportují své zboží a služby. Principem projektu je otevřená grantová soutěž: udělují se dva granty, každý ve výši 500.000 Kč, obchodní a právní know-how pro cílovou destinaci obchodu a mediální pokrytí.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3