INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Teplárenské sdružení České republiky zásadně nesouhlasí s Návrhem národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje energie, který má ve středu schvalovat vláda. Zaslalo proto otevřený dopis předsedovi vlády i ministrům průmyslu a obchodu a životního prostředí. Plán fakticky zastavuje rozvoj energetického využití biomasy a komunálního odpadu nahrazujících uhlí v teplárenství. Rozvoj větrných elektráren má naopak paradoxně dostat zelenou.

Zatímco provozní podpora pro využití biomasy v nových teplárnách má být zastavena už v nejbližších letech, větrné elektrárny se mají stát nejrychleji rostoucím obnovitelným zdrojem energie a jejich výroba se má mezi roky 2010 a 2020 více než zdvojnásobit. Počítá s tím Národní akční plán pro obnovitelné zdroje energie, který má ve středu schvalovat vláda.

„Další rozvoj větrné energie na úkor využití biomasy v teplárnách je v podmínkách České republiky ekonomickým, energetickým i ekologickým nesmyslem, srovnatelným snad jen s rozvojem fotovoltaiky, nastartovaným za Fischerovy vlády," řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky Mirek Topolánek a dodal: „tak, jako Česká republika doplatila na klientelistickou politiku rozvoje fotovoltaických elektráren, doplatíme i na tento akční plán, pokud bude v této podobě schválen."

Na rozdíl od větrných elektráren výroba elektřiny z biomasy v teplárnách nepoškozuje krajinný ráz, nezatěžuje elektrizační soustavu kolísavým výkonem a vytváří tisíce pracovních míst ve venkovských oblastech postižených vysokou nezaměstnaností. Energetické využití komunálního odpadu by pomohlo omezit nepřijatelné skládkování a splnit závazky ČR v odpadovém hospodářství. Podle návrhu aktualizace Státní energetické koncepce by navíc biomasa a energetické využití komunálního odpadu mělo v teplárnách nahradit značné množství uhlí. Bez provozní podpory není ovšem tato náhrada reálná, protože by znamenala výrazné zvýšení ceny tepla a ohrožení konkurenceschopnosti tepláren v porovnání s lokálním vytápěním.

„Pro investory by to byl jasný signál, že vláda popírá návrh energetické koncepce a nehodlá na další náhradu uhlí v teplárnách biomasou a energií z komunálního odpadu vyčlenit do roku 2020 odpovídající prostředky. Ty projekty by byly nutně zastaveny a museli bychom se ptát, jak bude zajištěn pro teplárny dostatek uhlí za přijatelnou cenu. Zatím pro to vláda neudělala nic," řekl Mirek Topolánek.

Velmi nešťastné je i načasování přijetí Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje, který má podle zákona o podporovaných zdrojích energie vycházet ze Státní energetické koncepce. Její aktualizace ovšem doposud nebyla vládou přijata. Navržený Národní akční plán pro obnovitelné zdroje ze stále platné Státní energetické koncepce z roku 2004 zjevně nevychází a jeho přijetí by bylo v rozporu se zákonem.

„Dům se staví od základů a ne od střechy. Nejprve má být přijata aktualizace Státní energetické koncepce a potom teprve Národní akční plán pro obnovitelné zdroje, to dá selský rozum a říká to i zákon," zakončil Mirek Topolánek.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3