INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Mnoho podniků v České republice jen těžko hledá kvalifikované zaměstnance s praxí. Požadují proto větší důraz na praxi v rámci vzdělávacího procesu a jsou v tomto ohledu připraveny spolupracovat se školami, jak vyplývá z aktuálního průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) na téma „Vzdělávání a dostupnost kvalifikovaných pracovníků v České republice".

Na Hospodářské diskuzi, kterou uspořádala ČNOPK společně se Svobodným státem Bavorsko, diskutovali o situaci v oblasti vzdělávání státní tajemnice Bavorského ministerstva hospodářství, náměstek ministra školství České republiky a sedm odborníků z průmyslu, profesních svazů a školství obou zemí. Kromě toho se ČNOPK angažuje v pracovní skupině ministerstva školství.

Aktuálního průzkumu ČNOPK se zúčastnilo 80 investorů z Německa a Rakouska, kteří podnikají v České republice, mezi nimi i řada velkých podniků. Přes dvě třetiny respondentů uvedlo, že je na českém trhu nedostatek kvalifikovaných mladých lidí s odborným vzděláním. Podobná situace je také u odborníků s vysokoškolským diplomem nebo maturitou: 42 % podniků nemůže pokrýt svou potřebu. Osloveným podnikům chybí především konstruktéři, technici, operátoři CNC strojů, svářeči a specialisté IT. Nedostatek odborných pracovních sil byl dnes hlavním tématem v pořadí již šesté Hospodářské diskuze ČNOPK.

„Mnoho oslovených podniků poukazuje kromě stále horší dostupnosti kvalifikovaných pracovníků také na klesající kvalitu odborného vzdělání,“ zdůraznil Rudolf Fischer, prezident ČNOPK a finančně-ekonomický ředitel společnosti Siemens. „Polovina podniků v průzkumu hodnotí přípravu na praxi u absolventů středních škol jako nedostačující. Především u začínajících techniků, elektrotechniků a mechatroniků, ale například také v ekonomických oborech nepovažují kvalitu vzdělávání za dostatečnou. Nejen pro naše členské firmy, ale pro celé české hospodářství je velmi důležité, aby byl zajištěn dostatek kvalitně vzdělaných absolventů odborných škol s důrazem na praktické zkušenosti. Přitom je samozřejmě potřeba, aby odborné vzdělávání bylo opět dostatečně atraktivní a aby se mladí lidé vedle maturity a vysokoškolského studia nadchli také pro praktické odborné vzdělávání s rozmanitými možnostmi kariérního postupu,“ dodal Fischer.

Bernard Bauer, výkonný člen představenstva ČNOPK, doplňuje: „Pro podniky je kvalifikovaná pracovní síla již dlouhá léta jedním z hlavních důvodů, proč investují právě v České republice. Pokud nenajdou na trhu práce dostatek odborníků v odpovídající kvalitě, může to mít závažné důsledky pro konkurenceschopnost českého hospodářství. Proto v České republice již několik let voláme po takové formě vzdělávání, která reflektuje aktuální potřeby trhu a z velké části probíhá přímo v podnicích.“

Politika a hospodářská sféra táhnou za jeden provaz

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že se v posledních letech úroveň kvality absolventů v České republice prakticky vůbec nezlepšila. 40 % oslovených podniků udává dokonce zhoršení situace v této oblasti. Ani u absolventů vysokých škol nejsou výsledky o moc lepší.

Ministerstvo školství nyní chce pomocí řady projektů a aktivit zlepšit kvalitu vzdělávání. Náměstek ministra školství Jindřich Fryč představil v rámci hospodářské diskuze mimo jiné projekt POSPOLU, do kterého ministerstvo investuje více než 100 milionů korun s cílem propojit teoretickou a praktickou výuku v oblasti odborného vzdělávání. Projekt se má zaměřit na technické obory a podpořit spolupráci škol a firem. „Start projektu, do kterého předpokládáme, že se zapojí 25 firem a 25 škol, bude na jaře 2013“, upřesnil Fryč. Podle Fryče chce ministerstvo dále popularizovat technicky zaměřené obory na vysokých školách: „Chceme navrhnout a prakticky ověřit účinné metody pro systematickou podporu zájmu mladé generace o studium technických a přírodovědných oborů.“

Předseda vlády Petr Nečas přizval Česko-německou obchodní a průmyslovou komoru poté, co jej v červnu letošního roku na tuto problematiku upozornila, ke spolupráci v pracovní skupině ministerstva školství. Za ČNOPK se jednání pracovní skupiny účastní její viceprezident a současně vedoucí oddělení korporátní komunikace společnosti Robert Bosch odbytová Pavel Roman. „Účast komory v expertní skupině ministerstva školství je oboustranně užitečná. Společně nastavené podmínky projektu POSPOLU zaručují jeho budoucí hladký průběh. Je však nutné co nejrychleji, v řádu týdnů, dokončit složitý schvalovací proces pro start projektu a přikročit k samotné práci. Pilotní fáze projektu musí být úspěšná napoprvé. Účast zaměstnavatelů v pracovní skupině ministerstva školství je důležitým prvkem pro správné nastavení praktické části vzdělávání na středoškolském stupni. Následné nutné změny v legislativě by pak měly mít velkou společenskou podporu,“ řekl Roman.

Podniky a školy – silní partneři

Výsledky průzkumu jasně ukazují, které změny českého školského systému podniky požadují: větší orientaci na praxi, kvalitnější výuku cizích jazyků, intenzivnější spolupráci mezi školami a firmami, zdokonalování tzv. soft skills a větší flexibilitu. Mnoho oslovených podniků si konkrétně přeje zavedení kooperativního nebo také „duálního“ vzdělávání. Tato forma vzdělávání funguje již řadu let v Německu, Rakousku a dalších evropských zemích, a to ku prospěchu mladých lidí i podniků, jak na Hospodářské diskuzi uvedla Katja Hessel, státní tajemnice Bavorského ministerstva pro hospodářství, infrastrukturu, dopravu a technologie: „Duální systém, tedy dvoustupňová forma praktické výuky ve školách a v podnicích zároveň, je významnou oporou bavorského hospodářství. Se svými přibližně 350ti různými vzdělávacími obory je pro nás garantem hospodářského růstu. Díky duálnímu vzdělávání je Bavorsko dnes na cestě ke stoprocentní zaměstnanosti. Naše míra nezaměstnanosti mladých lidí patří k nejnižším v Evropě a našim podnikům dokážeme zabezpečit dostatek vysoce kvalifikovaných zaměstnanců.“ Hessel si přesto nemyslí, že by se měl německý duální systém jedna ku jedné aplikovat v České republice: „Takovéto jednostranné řešení by jistě nebylo vhodné vzhledem k rozdílné situaci v obou zemích.“

V průzkumu uvedlo více než dvě třetiny respondentů, že se středními školami již spolupracují, případně by k tomu byli ochotni. U vysokých škol je to dokonce 71 %. Pro více než tři čtvrtiny těchto podniků je středem zájmu spolupráce praktické vzdělávání žáků a studentů, více než polovina by se angažovala při realizaci školních projektů nebo exkurzí. Přes 40 % podniků je dále ochotno poskytnout školám technické a materiální vybavení a podílet se na přípravě školních vzdělávacích programů.

Průzkum týkající se kvality a dostupnosti kvalifikovaných pracovníků se uskutečnil za podpory obchodního oddělení Rakouského velvyslanectví v Praze.

Hlavním partnerem Hospodářské diskuze byla Bosch Gruppe ČR, partnerem hotel Mandarin Oriental Prague, mediálním partnerem Prague Leaders Magazine. Akce se uskutečnila v rámci tématu roku ČNOPK „Společně pro kvalifikovanou pracovní sílu a inovaci“.

Téma roku 2012 ČNOPK „Společně pro kvalifikovanou pracovní sílu a inovaci“ – naši partneři: BAYER s.r.o., Kaufland ČR v.o.s., Siemens, s.r.o., Bosch Group, Demag Cranes & Components spol. s r.o, OKAL CZ s.r.o.; Mediální partneři: Česká Informační Agentura s.r.o., EurActiv.cz, FCC Public, s.r.o., Lidové noviny.

O ČNOPK: Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) je se zhruba 570 členy největší bilaterální zahraniční hospodářskou komorou v České republice. Podporuje vytváření obchodních vztahů mezi českými a německými firmami a zároveň se zasazuje v politice a u správních orgánů o podnikatelsky příznivé rámcové podmínky v České republice. ČNOPK patří do sítě německých zahraničních hospodářských komor (AHK) a německých obchodních a průmyslových komor (IHK); zastřešující organizací je Německý sněm obchodních a průmyslových komor (DIHK) v Berlíně. Její 100% dceřiná společnost AHK Services s.r.o. nabízí podporu a poradenství ve všech otázkách vstupu na nový trh. Globální značka DEinternational pak garantuje kvalitu a profesionální služby v síti AHK.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3