INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s Komorou pro hospodářské styky se SNS organizovala ve dnech 28. - 29. listopadu 2012 doprovodnou podnikatelskou misi ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kuby do Tatarstánu, kde čeští podnikatelé uzavřeli dohody za téměř dvě miliardy korun. Mise byla součástí ministrovy cesty na kazaňské 8. zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací.

V průběhu zasedání Komise, na které ministr Kuba jasně prokázal snahu českého státu aktivně napomáhat rozvoji vzájemné hospodářské spolupráce, se prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel setkal s viceprezidentem Ruské průmyslové obchodní komory, aby s ním jednal o naplňování smlouvy podepsané na Pražském hradě za účasti prezidentů Dmitrije Medvěděva a Václava Klause. Kužel se rovněž setkal s prezidentem kazašské komory, aby s ním dohodl zřízení kontaktních pointů pro propojení využití informací zejména z mezivládních komisí.

Doprovodné podnikatelské mise ministra Kuby do Kazaně se zúčastnilo na téměř 50 zástupců českých firem, kteří měli zájem posílit stávající a navázat nové kontakty s tatarstánskými, respektive ruskými partnery a realizovat s nimi konkrétní společné projekty. Výsledkem mise jsou podepsané dohody v hodnotě okolo dvou miliard korun. „Během mise se uskutečnilo skoro 200 schůzek českých podnikatelů s místními zástupci firem. Potvrzuje se tak správnost nastavení parametrů Exportní strategie ČR. Jsme velmi rádi, že se podařilo, i díky podpoře ministra Kuby, prolomit několikaměsíční zabrždění některých projektů, které se v průběhu návštěvy posunuly dále. Dokazuje to, že společné mise představitelů státu a podnikatelů mají svůj smysl," zdůraznil prezident Kužel.

Řada českých firem odjížděla z Tatarstánu s velkými úspěchy. „V Kazani jsme podepsali druhou etapu výstavby Multifunkčního komplexu (byty, kanceláře aj.) ve výši 30 milionů eur. V průběhu této mise jsme ocenili přítomnost pana ministra Kuby, mohli jsme navázat kontakty s novými partnery pro další projekty. Velice si takovýchto misí vážíme a využíváme," řekl Jiří Jirkovský z firmy PSJ.

Spokojen s misí byl i generální ředitel firmy BauerTechnics Karel Líkař „Během jednání v Kazani bylo podepsáno memorandum a dohodnuty detaily exportního úvěru na výstavbu farmy prasat pro 1400 prasnic v Bugulmě za 24,5 milionů eur a projednán další postup v historicky největším česko-ruském zemědělském projektu MaWR Abakan za 228 milionů eur, kde by jsme měli společně s dalšími českými firmami zahájit výstavbu v dubnu 2013. Samozřejmě s pojištěním EGAP, bez jehož podpory by se takové projekty nedaly realizovat, přestože na ruské straně je státní banka Rosselchozbank a 30 procent jištění tvoří státní záruka RF."

Velké plány má v Tatarstánu také firma Mitas. „Podepsali jsme memorandum o záměru postavit v Tatarstánu továrnu na výrobu radiálních zemědělských pneumatik s kapacitou 60 tisíc kusů ročně. V továrně bude pracovat na 200 lidí. Předpokládaná výše investice je 50 až 60 milionů dolarů," nechal se slyšet spolumajitel společnosti Tomáš Neměc.

Hospodářská komora České republiky otevírá dveře českým podnikatelům do zahraničí. HK ČR dlouhodobě pomáhá českým firmám při prosazování jejich podnikatelských záměrů a zájmů v zahraničí, informuje je o podmínkách vstupu na zahraniční trhy, podporuje vyhledávání a navazování kontaktů s potenciálními partnery v zahraničí a umožňuje jim účast na nejrůznějších mezinárodních akcích určených pro malé a střední podnikatele.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3