INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Podle výsledků druhého ročníku unikátního výzkumu Místo pro život se nejlépe žije v Královéhradeckém kraji. Na druhém místě skončila Praha, hlavně díky nadprůměrnému počtu pracovních příležitostí a možnostem kulturního vyžití. Třetí příčku obsadil Plzeňský kraj, který v loňském roce zvítězil. O konečném žebříčku krajů rozhodla nejen statistická data, ale také průzkum mezi 1400 respondenty z celé ČR a kolegiem 20 respektovaných osobností napříč všemi obory. Skokanem roku se stal Moravskoslezský kraj, který vykazuje nejvýraznější meziroční nárůst investic na ochranu životního prostředí.

Celkové výsledky

Místa pro život 2012

1. Královéhradecký kraj

2. Hlavní město Praha

3. Plzeňský kraj

4. Jihočeský kraj

5. Vysočina

6. Liberecký kraj

7. Zlínský kraj

8. Pardubický kraj

9. Karlovarský kraj

10. Jihomoravský kraj

11. Středočeský kraj

12. Olomoucký kraj

13. Ústecký kraj

14. Moravskoslezský kraj

V hlavním městě najdeme nejvyšší počet návštěvníků všech kulturních zařízení a akcí (k počtu obyvatel). V tomto směru převyšuje Praha celorepublikový průměr dokonce více než dvojnásobně. S dobrými pracovními podmínkami souvisí nízká nezaměstnanost a to, že se zde na jedno pracovní místo hlásí nejméně uchazečů. Jedním z kritérií, kde dosahuje Praha maxima, je také rozsah železniční sítě, který je oproti celorepublikovému průměru více než čtyřnásobný.

Vedle pozitivních stránek má však Praha i svá negativa. Překvapením jistě není zjištění, že je v metropoli nedostatek zeleně. Špatnou bilanci má hlavní město také v počtu dopravních nehod, který je nejvyšší z celé ČR. Místní obyvatelé navíc nejsou angažovaní, například zde prakticky neexistuje sbor dobrovolných hasičů. Určitým paradoxem je také fakt, že investic z CzechInvestu plyne do hlavního města ve srovnání s jinými regiony o poznání méně.

Hodnocení oblastí dle „tvrdých dat" se však od názorů obyvatel značně liší. Dokonce ani v jednom případě neobsazuje jednu příčku stejná oblast kritérií. Pražané nejvíce přeceňují volnočasové aktivity a turismus. Podobná je situace také v péči o děti a vzdělávání. Kvalitu občanské společnosti a tolerance lidé ve srovnání s daty naopak podceňují (viz tabulka níže).

Skokan roku

Novinkou letošního ročníku Místa pro život je kategorie Skokan roku, v níž je oceňován kraj s nejvýraznějším meziročním nárůstem v některém z hodnocených kritérií. O vítězi rozhodovali členové odborného kolegia. Podle nich zaznamenaly v roce 2012 nejvýznamnější posun investice do životního prostředí. Skokanem roku se tak stal Moravskoslezský kraj, v němž tyto investice meziročně narostly o 77 procent. Zatímco v ČR to bylo průměrně o 10 procent.

Pořadí Prahy kraje

ve sledovaných oblastech

1. Rozvoj infrastruktury

1. Občanská společnost a tolerance

1. Pracovní podmínky

2. Zdravotní a sociální síť

3. Volnočasové aktivity a turismus

5. Péče o děti a vzdělávání

14. Ekologie a životní prostředí

14. Bezpečnost

Místo pro život (www.mistoprozivot.com) je společensky přínosný projekt mapující hodnotový žebříček a kvalitu života českého národa. Jeho hlavním cílem je maximálně a objektivně zmapovat kvalitu života v jednotlivých krajích České republiky a sledovat ji v dlouhodobém horizontu, iniciovat celospolečenskou diskusi o skutečných hodnotách, které naši občané vyznávají, a poukázat na nejlepší regiony a jejich úspěchy v hodnocených oblastech.

Těmi jsou: Péče o děti a vzdělávání, Zdravotnictví a sociální sféra, Pracovní podmínky, Volnočasové aktivity a turismus, Rozvoj infrastruktury, Bezpečnost, Občanská společnost a tolerantnost, Ekologie a příroda. Do 8 hodnocených oblastí je zahrnuto 54 kritérií.

Srovnání výsledků jednotlivých oblastí s názory lidí žijících v Praze

Hodnocení oblastí (tvrdá data) Pořadí Spokojenost lidí s oblastmi

Rozvoj infrastruktury 1. Volnočasové aktivity a turismus

Občanská společnost a tolerance 2. Péče o děti a vzdělávání

Pracovní podmínky 3. Zdravotní a sociální síť

Volnočasové aktivity a turismus 4. Pracovní podmínky

Zdravotní a sociální síť 5. Rozvoj infrastruktury

Péče o děti a vzdělávání 6. Bezpečnost

Bezpečnost 7. Ekologie a životní prostředí

Ekologie a životní prostředí 8. Občanská společnost a tolerance

Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře: objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů a názory kolegia.

Statistická data jsou získávána ze spolehlivých zdrojů, jako jsou Český statistický úřad, Centrální registr vozidel, Český hydrometeorologický ústav, CzechInvest, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo vnitra, Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Ústav pro informace a vzdělávání, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky nebo jednotliví provozovatelé MHD.

Součástí hodnocení a výběru kraje s nejlepšími podmínkami pro život je i dotazníkové šetření mezi obyvateli ČR zaměřené na spokojenost v místě bydliště, kvalitu života a životní hodnoty a priority obyvatel v jednotlivých regionech ČR. V průzkumu veřejnost zodpoví otázky týkající se osmi zkoumaných oblastí a společně s kolegiem potom určí, která ze zkoumaných oblastí je nejdůležitější. Na základě dotazníkového šetření se určí hodnotový žebříček (průměrná procentní váha pro každou oblast), který pomůže najít Místo pro život 2012.

Kolegium představuje panel 20 nezávislých osobností, které svými názory významně přispívají k celospolečenské debatě. Členy kolegia charakterizují různé životní zkušenosti i vyznávání různých životních hodnot, které však v souhrnu definují skutečnou kvalitu života. Mezi jeho členy patří například MUDr. Jan Pirk, přední český kardiochirurg, Petr Zahradník, ekonomický expert a člen NERV, Rut Kolínská, zakladatelka Sítě mateřských center, Petra Procházková, válečná reportérka a novinářka nebo desetibojař Tomáš Dvořák.

***

Srovnávací výzkum Místo pro život si klade za cíl s maximální objektivitou mapovat kvalitu života a spokojenost obyvatel s životními podmínkami v jednotlivých krajích České republiky. Vyhlašovatelem výzkumu je Communa, partnery jsou Skupina ČEZ a Metrostav. Zpracovatelem dat je agentura pro informace a analýzy Datank.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3