INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Národní mnohostranné fórum ČR pro elektronickou fakturaci při Hospodářské komoře České republiky na základě usnesení ze zasedání dne 5. prosince 2012 zpracovalo a vydalo dokument „Doporučení praktické aplikace k elektronické fakturaci ve vztahu k novele zákona o DPH". Národní fórum se zde výslovně usneslo, že bude uplatňovat doporučení vůči podnikatelským subjektům a orgánům veřejné moci, aby se vyvarovaly rizik spojených s lehkovážným přístupem k výkladu normy a aby novela byla posuzována v kontextu všech právních předpisů v ČR, vztažených k elektronickým dokumentům.

Národní mnohostranné fórum ČR pro elektronickou fakturaci se na prosincovém jednání na půdě Hospodářské komory ČR v Praze usneslo reagovat na dokončení legislativního procesu k návrhu technické novely, kterou se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále „novela zákona o DPH"). Uvedený předpis přinese do podnikové účetní praxe změny v pravidlech fakturace. Přijetí novely zákona o DPH je naplněním závazku České republiky s účinností od 1. ledna 2013 harmonizovat národní legislativu ČR s evropskou směrnicí 2010/45/EU o elektronické fakturaci.

Doporučení je zaměřeno na vybraná témata mající vliv na rozvoj elektronické fakturace a jejich očekávané přínosy zavedením v podnikové praxi. Jedná se zejména o zrovnoprávnění elektronické a listinné formy fakturace, vymezení elektronické faktury, udělení souhlasu s použitím daňového dokladu v elektronické formě a elektronické uchovávání daňových dokladů. Národní mnohostranné fórum ČR pro elektronickou fakturaci zároveň důrazně upozorňuje na nežádoucí důsledky v účetní praxi plátců daně, pokud by nepoužívali při vystavení a doručení faktur ve formě elektronických dokumentů elektronický podpis nebo standardní EDI.

S tímto cílem je dokument uveřejněn před samotným datem platnosti nové legislativy. To by mělo podnikům umožnit vyvarovat se chybám u nesprávného převedení právního předpisu do své účetní praxe a zároveň poskytnout doporučující informace k včasnému a správnému přijmutí těchto nových pravidel.

Doporučení Národního fóra vzniklo ve spolupráci ministerstev, oborových asociací, GS1 Czech Republic a dalších institucí a organizací, které jsou prostřednictvím svých zástupců účastníky národního fóra. Ke stažení je na stránkách webu Hospodářské komory České Republiky – www.komora.cz

Národní mnohostranné fórum ČR při HK ČR a pod gescí Ministerstva vnitra ČR jako národní orgán navazuje svou činností na Evropské mnohostranné fórum pro elektronickou fakturaci při Evropské komisi a vnímá svou odpovědnost za šíření principů k elektronické fakturaci vyplývajících z evropské směrnice 2010/45/EU nejen do národní legislativy ČR, ale současně jejich správnou aplikaci v praxi.

Hospodářská komora České republiky je subjektem zastupujícím českou podnikatelskou veřejnost, je neodmyslitelnou součástí hospodářského života v ČR. Chrání zájmy svých členů sdružujících se v regionální síti komor a v živnostenských společenstvech. Hlavním posláním komory je prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3