INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Zástupci Hospodářské komory České republiky se setkali se Zdeňkem Čechem, novým ekonomickým poradcem Evropské komise v ČR, aby s ním diskutovali aktuální témata a stanoviska HK ČR týkající se Doporučení Rady z července 2012 k Národnímu programu reforem ČR na rok 2012 a ke konvergenčnímu programu ČR na období 2012-2015.

„Úkolem mé pozice je zabývat se především oblastí reforem v evropském kontextu. Primárně nás zajímá, jak jsou tyto reformy implementovány a naší snahou je přijít s dalšími doporučeními. Jsme ve fázi, kdy nejlepší možností, jak se z krize dostat, je vyrůst," zmínil úvodem Zdeněk Čech. Dále zástupce HK ČR ujistil, že zastoupení Evropské komise v ČR hodlá spolupracovat nejen s národními autoritami, ale je připraveno vyslyšet i všechny zainteresované skupiny, tedy i Hospodářskou komoru České republiky.

HK ČR oceňuje iniciativu EK obsadit v rámci českého zastoupení pozici ekonomického poradce. „Se Zastoupením Evropské komise a kanceláří parlamentu máme velmi dobré vztahy a kontakty, mimo jiné i díky CEBRE – České podnikatelské reprezentaci při EU. Nicméně jsme postrádali partnera, s kterým bychom mohli pravidelně diskutovat ekonomická témata a tím tak přispět k efektivnější komunikaci s Evropskou komisí," reagoval Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru. Rovněž zmínil skutečnost, že Komora jako člen Evropské komorové sítě Eurochambres a UEAPME, společně s CEBRE a zastoupením v EHSV má přístup k evropské legislativě již v počátečním stádiu vyjednávání.

Ze strany zástupců Hospodářské komory bylo zmíněno, že Doporučení ze strany EK jsou v zásadě vládou plněna. HK ČR má k některým doporučením výhrady. Například, pokud jde o druhý pilíř důchodové reformy, HK ČR chtěla, aby měl druhý pilíř podobu zaměstnavatelských fondů. Vláda však stanovisko Komory nepřijala. V rámci setkání došlo i na problematiku úrovně rekvalifikačních kurzů, která není dostatečně vysoká a kvalitativně neodpovídá potřebám zaměstnavatelů. HK ČR vyzdvihla důležitost spolupráce mezi Úřady práce a potenciálními zaměstnavateli. Na řadu přišla i Strategie konkurenceschopnosti společně s chybějícím zákonem o státních úřednicích, po kterém HK ČR dlouhodobě volá.

Zástupci Hospodářské komory společně s novým ekonomickým poradcem českého zastoupení EK mimo jiné diskutovali i opatření ke zlepšení výběru daní, daňové paušály a problematiku jejich zvyšování u OSVČ. HK ČR podpořila doporučení ke snížení vysoké úrovně zdanění práce, avšak požaduje, aby přesun tohoto zdanění na oblast bydlení a životního prostředí, jak doporučuje Komise, neměl negativní dopad na podniky.

Hospodářská komora vyjádřila podporu návrhům opatření vlády pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podporu podnikání a zaměstnanosti přijatým 20. prosince minulého roku, z nichž řada těchto návrhů byla iniciována HK ČR, jako je například zavedení jednoho inkasního místa pro všechny druhy daní. Diskutována pak byla i palčivá témata týkající se potřeby novelizace stávajícího zákona o veřejných zakázkách, nedostatku technicky vzdělaných absolventů škol, švarcsystému, institutu nespolehlivého plátce DPH a tzv. „Blacklistu" aj. HK ČR rovněž informovala o svém zapojení do externích programů EK, které podporují zahraniční aktivity malých a středních firem a požádala o podporu při ovlivňování podoby těchto programů v budoucnu.

Obě strany se závěrem shodly na potřebě dlouhodobé diskuze a právě první jednání zainteresovaných stran bylo platformou pro navázání úzké spolupráce.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3