INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem
Několik neziskových organizací se dlouhodobě věnuje otázkám reintegrace osob po výkonu trestu do společnosti a na trh práce. Je zřejmé, že do jejich práce prezidentská amnestie vstoupila stejně nenadále, jako do života jejich klientů. Je otázkou, jak se jedněm, či druhým daří s nově nastalou situací vypořádat. Jedou z takových organizací je i Centrum podpory podnikání Praha (CPPP), které doposud pomáhá s návratem do společnosti osobám z celkem čtyř věznic.

Program, který tato organizace v jednotlivých věznicích realizuje, představuje komplexní řešení, ve své podstatě rozdělitelné do dvou navazujících fází. Ta první se odehrává za zdmi nápravného zařízení, kde odborný tým ve spolupráci s Vězeňskou službou pořádá odborná školení v oblasti kovovýroby, dřevovýroby a svářečství. Do programu je vždy zařazena skupina vězňů, pečlivě vybraná na základě psychologických posudků a dalších kritérií (jako je například míra zadluženosti), která má šanci splnit kurzy a uplatnit se na trhu práce. V ten moment začíná druhá fáze programu, odborně nazývaná reintegrační asistencí. Jejím smyslem je propuštěným klientům pomoci najít ubytování, pomoci mu v komunikaci s úřady, či rodinou, navázat jeho spolupráci s konkrétním zaměstnavatelem a pomoci mu s resocializací i v dalších oblastech.

Programy této organizace momentálně běží ve věznicích Horní Slavkov (Karlovarský Kraj), Nové Sedlo (Ústecký kraj), Heřmanice (Moravskoslezský kraj). Pilotní program výuky již doběhl v příbramské věznici minulý rok, ale sdružení i nadále pomáhá svým klientům z tohoto zařízení při nalezení pracovního uplatnění. Přitom najít pro osoby po výkonu trestu zaměstnání není rozhodně jednoduchá věc. Kromě spolupráce s jednotlivými zaměstnavateli se CPPP rozhodlo jít také cestou zakládání vlastních sociálních firem, které připraví pro tyto osoby startovací pracovní místa. První z takových firem, společnost Pointex Plus, s.r.o. od února nabídne 6 pracovních míst osobám, propuštěným z věznic díky amnestii. „Firma bude provádět drobné stavební práce a údržbu zeleně. Po zkušenostech z příbramského projektu jsme chtěli založit takový podnik, který by umožnil okamžitý nástup našich klientů do zaměstnání. Od nového podniku si slibujeme, že bude sloužit jako nadstavbový stupeň ke stávajícímu reintegračnímu servisu.", popisuje aktivity firmy Pointex Plus, s.r.o. místopředseda CPPP Ing. David Janata. „Chceme jít příkladem i dalším firmám a ukázat, že sociální podnikání nemusí být špatnou cestou. Snad i díky tomu další zaměstnavatelé dají propuštěným druhou šanci a získají kvalifikované a vděčné zaměstnance", dodává Janata.

Díky prezidentské amnestii bylo propuštěno na svobodu dvě pětiny vězňů. Hromadné propouštění významně zasáhlo celý neziskový sektor, zabývající se vězeňskou problematikou, CPPP nevyjímaje. Mnoho našich klientů opustilo vězení dříve, než jsme očekávali a někteří stále ještě nejsou připraveni na život „za branou". „Bohužel mnoho klientů bylo propuštěno bez platných dokladů a bez zabezpečeného sociálního zázemí. V jediném okamžiku se ocitli bez financí, střechy nad hlavou. Pro ty, kteří se nám přihlásili, jsme zajistili ubytování a připravili několik pracovních míst", řekla k tomu mediátorka právě skončeného projektu v Příbrami Mgr. Michaela Hájková.

Všeobecná amnestie má i své světlé stránky. Část právě propuštěných klientů je plně připraveno nastoupit do práce a díky předčasnému propuštění nemusí čekat v nápravném zařízení, než jim trest uplyne. Což ovšem platí pouze v případě, že tyto osoby naleznou v co možná nejkratší době své pracovní uplatnění. Trh práce, ani neziskové organizace, které takovouto službu poskytují, však nebyly na takto rozsáhlý nápor připraveny. Je otázkou, jaký podíl z amnestovaných osob se podaří skutečně s úspěchem vrátit do společnosti.

Projekty zaměřené na reintegraci osob po výkonu trestu jsou financovány z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Marek Bartoš

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3