INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) byla pověřena organizací doprovodné podnikatelské mise ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kuby do Indie a Bangladéše ve dnech 10. - 15. března 2013. Do Indie míří celkem 30 zástupců českých firem v čele s prezidentem HK ČR Petrem Kuželem.

„Indie, coby jedna z prioritních zemí pro český vývoz v rámci Exportní strategie, je bezesporu velmi zajímavým teritoriem pro české exportéry. Vzájemná obchodní spolupráce mezi Indií a Českou republikou se každým rokem prohlubuje. Možnosti uplatnění českých firem v Indii vidíme především v oblasti vyspělých technologií, v oboru IT nebo biotechnologií,“ říká Petr Kužel, prezident HK ČR a upozorňuje na skutečnost, že velké možnosti rozvoje spolupráce tkví i v oblasti budování infrastruktury, a to především proto, že Indie má v plánu velké investice v oblasti rozvoje železniční dopravy včetně výstavby rychlostních koridorů. „Dle informací Hospodářské komory České republiky je další perspektivní oblastí rovněž cestovní ruch či zemědělství,“ dodává prezident Kužel.

V šesti dnech navštíví třicet zástupců českých firem celkem čtyři města – Dháku, Dillí, Aurangabád a Mumbaj. Na Česko-bangladéšském a Česko-indickém podnikatelském fóru budou mít účastníci podnikatelské mise jedinečnou možnost navázat cenné obchodní kontakty se svými indickými protějšky.

Do Indie a Bangladéše letí s ministrem Kubou a HK ČR firmy zabývající se mj. telekomunikační, zabezpečovací či informační technikou, zastoupen je i automobilový, elektrotechnický a strojírenský průmysl a mise se rovněž účastní zástupci exportního financování. Jan Köhler ze společnosti T-CZ, a.s. vysvětluje účast v misi do Indie a Bangladéše následovně: „Bangladéš je pro nás a naši skupinu PAMCO tradiční a klíčové teritorium. Naše firma T-CZ dodala za posledních 10 let do Bangladéše celkem 9 letištních radarů a naše mateřská firma PAMCO tam také obchoduje s náhradními díly na letadla atp. V tomto roce probíhá v Bangladéši výrazné oživení a reaktivizování trhu, proto doufáme, že v rámci mise do tohoto teritoria navážeme řadu významných obchodních kontaktů.“ Bangladéš ostatně označuje za nové teritorium i Vladimír Sýs ze společnosti Agile Europe a.s., která je zaměřená na oblast obnovitelných zdrojů energie: „Bangladéš je pro nás skutečně novým trhem, proto doufáme, že nám návštěva ministra průmyslu a obchodu společně s plánovanou schůzkou se zástupci Obchodní komory v Dháce ušetří čas při orientaci na trhu. Během Česko-indického podnikatelského fóra v Dillí bychom navíc rádi podepsali memorandum o spolupráci s největším provozovatelem telekomunikačních věží v Indii,“ vysvětluje. Naopak s indickým trhem má nemalé zkušenosti společnost Vítkovice, a.s., jejíž zástupci se rovněž účastní doprovodné podnikatelské mise. „V Indii jsme velmi aktivní. Konkrétně v Dillí máme od roku 2010 trvalé zastoupení ve formě společnosti VITKOVICE India Power. Zaměřujeme se na dodávky zařízení pro jadernou i klasickou energetiku a na dodávky zařízení pro doly,“ zmiňuje Jan Světlík ze společnosti Vítkovice, a.s.

Memorandum o vzájemné spolupráci plánuje v Indii podepsat i Hospodářská komora České republiky, a to s EEPC India (organizace zřízená indickým ministerstvem obchodu na podporu strojírenství) a s FBCCI (Federace bangladéšských hospodářských a průmyslových komor).

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3