INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

logo soukromniciStrana soukromníků České republiky si v minulých parlamentních volbách hodně slibovala od těsného sepětí s ODS a očekávala pozitivní změny v podpoře středního, a zvláště malého podnikání a živnostníků. Jenže podmínky pro podnikání se příliš nezměnily a  většinou zůstalo jen u slibů poslanců a státních úředníků. Proto se vedení Strany soukromníků ČR snaží o prosazení změn s pomocí vyvíjení společného tlaku s profesními společenstvími.

Jednou z možností, jak toho dosáhnout, se ukázalo vytvoření poradního orgánu, v němž by byly zastoupeny nejrůznější profesní asociace a sdružení, která osamocena mohou jen stěží ovlivňovat a řešit vše, co jejich členy pálí a komplikuje jim podnikání. Tak vznikla myšlenka založit při Straně soukromníků ČR Radu cechů a profesních společenstev.

SacmCílem Rady má být nejdříve zmapování všech zásadních problémů, které v daných profesích či oblastech přetrvávají, ať již je to dlouhá splatnost faktur nebo vymáhání pohledávek, projevy diskriminace malých firem a samostatně podnikajících osob nebo téměř nemožnost prorazit s prospěšným projektem s finanční podporou z evropských fondů. A co například omezuje podnikání malým firmám? Třeba omezení vjezdu vozidel do ekologických zón měst, aniž by radnice respektovaly omezené možnosti malých firem pořídit si vozidlo s ekologickým pohonem, když to stát dostatečně nepodporuje. Pomohly by třeba výjimky z platby mýtného vozidel na silnicích 1, 2 a 3. třídy pro malé autodopravce a mnoho jiných nemluvě o četných byrokratických překážkách, které doposud podnikání po léta provázejí, anebo v důsledku legislativních „vylepšení“ podmínek pro podnikání dále komplikují.  Rada by měla také posoudit a případně podporovat některá navrhovaná řešení, jako například zpracovaný a s řadou odborníků konzultovaný systém kalkulací nákladů pro malé dopravce, se kterým přichází Společenství dopravců Čech a Moravy.

L Ondrousek

L. Ondroušek

A protože Rada cechů a profesních společenstev v rámci Strany soukromníků ČR  již vznikla a jednala, na podrobnosti jsme se zeptali jejího předsedy Dr. Lubomíra Ondrouška, člena předsednictva Strany soukromníků ČR a 1. místopředsedy SAČM:

Kdo tvoří nově ustavenou Radu cechů a profesních společenství?

Rada se poprvé sešla  v polovině února a tvoří ji prozatím některá profesní společenstva, jako například Profesní komora STK, Asociace autoškol ČR, Sdružení řidičů ČZ, Asociace nezávislých expertů, Společenství čerpacích stanic, Společenství autodopravců Čech a Moravy, a také Společenstvo mlynářů a pekařů ČR.

Zatím se tedy podařilo získat do Rady některá společenstva z odvětví dopravy. Doplní je brzy další?

Na jednání jsme se dohodli, že postupně budeme oslovovat další cechy a společenstva, zpočátku pak ty,  které používají pro svoji podnikatelskou činnost převážně motorová vozidla a postupně i ostatní .Například to může být  Cech klempířů, pokrývačů a tesařů nebo Cech obkladačů a další.

Dodavka

Co vše bylo obsahem ustavujícího zasedání rady?

V prvé řadě se členové rady pokusili shrnout vše, co členy jejich profesních společenstev trápí, ať již se to týká obecných problémů, jež provází podnikání, nejrůznější omezení, na něž si členové cechů či společenstev nejvíce stěžují nebo byrokratické překážky, a také náměty ke zlepšení. Kromě toho, aby nezůstalo jen u bilancování problémů a započalo se s jejich řešením, budou z každého cechu či společenství vybráni odborníci schopní zpracovat návrhy na způsob řešení problémů, o kterých se hovořilo, a také odborníky, kteří se budou zúčastňovat jednání odborných komisí jak v orgánech státní správy, tak i ve výborech a podvýborech Poslanecké sněmovny Senátu parlamentu ČR apod.

Bylo rozhodnuto také o způsobu vzájemného informování mezi Stranou soukromníků ČR a cechy a profesními společenstvími, na tom přece dost záleží?

Jistě, a mezi prvními nebudou chybět informace o Straně soukromníků ČR a její činnosti, politickém programu i způsobu konkrétní politické podpory cechů a profesních společenstev.

Můžete ještě prozradit, co bylo obsahem diskuse v průběhu prvého jednání rady?

Za nejdůležitější myšlenku považuji uvědomění si svítající naděje, že by se postavení profesních společenstev u nás mohlo podstatně změnit. Že cechy, jež nemají možnost ovlivnit schvalování konkrétních živností, jako tomu bylo u nás před válkou a jak je tomu u našich evropských sousedů, nemohou ovlivňovat profesionalitu, vytěsňovat práci na černo a mnohé další záležitosti, využijí nové politické platformy k posílení svého vlivu. Právě o tom se hovořilo nejčastěji, neboť vyjmutí cechů se živnostenského zákona a další omezení jejich vlivu nahrávají přílišné liberalizaci podmínek pro podnikání. Například u některých profesí není třeba mít příslušnou odbornost k podnikání nebo stačí zodpovědný zástupce, což řada podvodníků formálně využívá. Stále je tu mnoho zbytečné byrokratické zátěže, přibývá novel zákonů ve kterých se živnostníci a malí podnikatelé těžko orientují a komplikuje jim to život.

Zkrátka problémů je mnoho a ačkoli si všichni, kdo mají podporu malého podnikání na štítu, bijí v prsa, jak zde pomáhají, většinou je opak pravdou.

Jiří Novotný

 

 

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3