INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Obyvatelé malých obcí do 2000 obyvatel mohou do 12. července 2013 nominovat své starosty do pátého ročníku soutěže Era Starosta roku. Opět se hraje o 250 000 korun do obecního rozpočtu i tradiční Rychtářské právo, symbol dobrého vedení obce. Předchozí ročníky ukázaly, že nejvíce si práce svých starostů váží v Moravskoslezském kraji.

„V České republice je téměř 5600 malých obcí do dvou tisíc obyvatel a jejich residenti mají znovu šanci nominovat své starosty, kteří se dle jejich soudu velkou měrou zasloužili o rozvoj spravované obce. Vítězná obec přitom získá do rozpočtu čtvrt milionu, což pro takto velké obce není zanedbatelná částka. Vloni ji vyhrála Vlasta Mokrá z Násedlovic na Hodonínsku,“ řekla manažerka společenské odpovědnosti Ery a Poštovní spořitelny Jitka Švejcarová.

Dosavadní ročníky přitom ukázaly, jak jsou aktivní lidé v různých krajích a jak je pro ně správa obcí důležitá. „Za předchozí čtyři ročníky jsme obdrželi celkem 818 přihlášek, tradičně nejvíce jich přichází se Středočeského kraje. Ovšem vezmeme-li v úvahu počet malých obcí v daném  kraji, tak je nejaktivnější Moravskoslezský kraj, kde si obyvatelé svých starostů dlouhodobě velice váží,“ dodala Renáta Vondráková, projektová manažerka Nadace VIA. Posun lze sledovat také v Ústeckém kraji - v prvním roce soutěže pouhá 3,3 % obcí do 2000 obyvatel nominovala své starosty. V roce 2010 to bylo rekordních 6 %, o rok později stabilních 4,3 % a loňských 4,6 % bylo dokonce druhým nejvyšším ukazatelem spokojenosti s prací starostů.

Starostka, nebo starosta?

Údaje Fóra 50% říkají, že z 6 249 měst a obcí v České republice je 1 117 vedeno ženami – starostek je tedy 18 %. Zároveň je třeba upozornit na fakt, že zde existuje nepřímá úměra: čím větší obec či město (větší rozpočet, větší moc apod.), tím méně jsou ve vedení zastoupeny ženy.[1]

Mezi nominacemi na cenu Era Starostka roku jsou ženy zastoupeny přibližně jednou třetinou (30 % v roce 2009 až 23 % v roce 2011). Do finále se doposud probojovalo 7 žen, z toho 2 se staly vítězkami. Mužů starostů bylo celkem 13 a vítězi byli také dva. Pokud je tedy nominovaná starostka ve finálesoutěže, má třicetiprocentní šanci na vítězství. U starosty je šance jen patnáctiprocentní. Data pocházejí z archivu Nadace VIA, ČSÚ a MVČR.

Jak nominovat?

Nominaci musí podepsat nejméně 20 lidí trvale nebo přechodně žijících v dané obci. Kromě základních údajů o obci (jméno, velikost) a o starostovi, je potřeba v přihlášce popsat, jak se po dobu starostování přihlášeného změnil život v obci a čím konkrétně k tomu nominovaný přispěl. Podmínky nominace kandidátů do soutěže budou vycházet z dobrých zkušeností z minulých ročníků, podrobné informace jsou k dispozici také na internetových stránkách www.nadacevia.cz/starostaroku nebo www.erasvet.cz/Starostaroku.

Nominační přihlášky je možné zasílat do 12. července. Nominace posoudí devítičlenná odborná porota. Do druhého kola postoupí 30 nejlépe hodnocených přihlášek. Tito nominovaní starostové a starostky budou mít možnost vyplnit krátký dotazník. Porota na svém zasedání v druhé polovině září na základě bodového hodnocení a dotazníku vyplněného starostou vybere 5 kandidátů postupujících do 2. kola.

Přehled dosavadních vítězů

2009: Vladislava Moravčíková, starostka obce Oplany ve Středočeském kraji

2010: Josef Zámečník, starosta obce Písečná v Pardubickém kraji

2011: Pavel Kašpárek, starosta obce Úsilné v Jihočeském kraji

2012: Vlasta Mokrá, starostka obce Násedlovice v Jihomoravském kraji

Soutěž „Era Starosta roku“ probíhá v rámci programu podpory projektů zaměřených na komunitní rozvoj, který vyhlašují ČSOB a Era ve spolupráci s Nadací VIA.

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3