INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Jižní Moravu a část Čech v oblasti srážkového stínu dlouhodobě sužuje sucho. S následky loňského roku, v němž se některá území potýkala s extrémním nedostatekem srážek, se zemědělci nevyrovnali dodnes. Hledá se systémové řešení, jak snížit dopady nedostatku srážek na pěstování hospodářských plodin.

O  významu  zemědělství  pro ekonomiku  a zaměstnanost  Jihomoravského  kraje svědčí  nejen ta skutečnost,  že  se řadí mezi  kraje, v kterých  podíl  zemědělské  půdy  na  celkové výměře  území překračuje  hranici  60 %,  ale především  to,  že  vedle  středočeského kraje  také na Brněnsku  ve struktuře pozemků tvoří  orná půda více než polovinu výměry kraje (kraj  50,8%, ČR 39,2%). Vysoký stupeň zornění (podíl orné půdy  na půdě  zemědělské) je v okresech Znojmo a Vyškov (u obou 91,7%, v celé  ČR  má vyšší stupeň  zornění  pouze okres Nymburk).  Nejlepší  produkční schopnost půd  je v okrese Vyškov  (součást  Hané).  Nejohroženějším  územím  vodní erozí  jsou katastry mezi městy Kyjov, Klobouky a Hustopeče, v rámci území Jihomoravského kraje i celé
ČR.
Specifikem zemědělské  výroby  kraje  je orientace  na vinohradnictví,  vinařství  a ovocnářství. Téměř 90% z celkové výměry všech vinic v ČR připadá na Jihomoravský kraj. Vinohradnictví je rozvinuto  v okresech  Břeclav,  Hodonín a Znojmo.  V kraji  se nachází  také více  než pětina ovocných sadů celé ČR.
Zelinářství v kraji je na ústupu. Postupně rozvíjející se stává ekologická produkce.

Na druhé straně v Jihomoravském kraji mají daleko nižší, oproti průměru ČR, zastoupení louky a
pastviny.

Téměř  polovina  zemědělské   půdy    leží   v kukuřičné  výrobní   oblasti   (47,2%).   Druhou nejvýznamnější výrobní oblastí kraje je oblast řepařská (36,7%). I tato skutečnost dokumentuje velmi  dobré podmínky na  vybraných  územích  kraje pro intenzivní  zemědělskou  výrobu.  Ve výrobní oblasti bramborářské leží 12,3%, bramborářsko-ovesné 3,4% a horské 0,4% zemědělské půdy.  Tato struktura výrobních oblastí je narušena vlivem globalizace a orientace na komodity, které  lze ekonomicky zhodnotit.  Důsledkem  je neustále snižující  se počet  pěstovaných  plodin (obiloviny, olejniny).

Vlivem klimatických  změn se  v Jihomoravském  kraji zhoršuje  produkční  schopnost půd  pro pěstování tradičních zemědělských plodin. Limitujícím prvkem se v posledních desetiletích stává voda,  její množství  v době  vegetačního období  a především  její rozložení  a využitelnost. Převážná   část  území  Jihomoravského  kraje  se stává  oblastí se  zhoršenými   přírodními podmínkami (LFA – aridní).

Během  devadesátých  let a v období po   vstupu  ČR  do EU   došlo v kraji  k poklesu počtu chovaných hospodářských zvířat.  Tento trend se nepodařilo zastavit, naopak se během let 2009 - 2010 zrychlil. Nejnižší počet skotu je na okresech Znojmo, Břeclav. Nejvyšší zastoupení skotu je
v okrese Blansko.

V posledních  letech  dochází  k centralizaci  a koncentraci  zemědělské   výroby,  což    vede k majetkoprávním   změnám    a zásadní   změně  struktury   zemědělské   výroby   (globalizace zemědělské výroby).

Ekonomickou   situaci   podniků  negativně   ovlivňuje   globalizace    výkupních   organizací, obchodních řetězců, zpracovatelských podniků, přírodní vlivy a nevyvážená dotační politika.

V Jihomoravském  kraji  (dále  JmK)  bylo v loňském  roce oseto obilovinami 161 159 hektarů. Z této  plochy bylo sklizeno celkem 458 164 tuny, což představuje průměr 2,82 tuny z hektaru. V běžných letech se dociluje s průměrnými výnosy v rozmezí 5,50 - 5,76 tuny z hektaru. Loňský výpadek  byl v průměru JmK  na úrovni více jak 60%. K tomu je třeba uvést, že  průměr  JmK vylepšuje sklizeň okresu Blansko a část okresu Vyškov.

Nejen obiloviny, ale veškeré pěstované plodiny v JmK včetně trvalých kultur,  vinic a sadů, zejména  pak v okresech  Břeclav,  Hodonín, Znojmo,  jižní  části  okresu Brno-venkov  a okolí Slavkova v okrese Vyškov, byly ovlivněny dlouhotrvajícím obdobím sucha od založení porostů (podzim  2011),  zimou s následnými  holomrazy i více než mínus  20°C a s nástupem  jara  s téměř tropickými teplotami, opět  bez významných srážek pokračujícími až do sklizně. Druhým negativním faktorem, který ovlivnil sklizeň v roce 2012, byl pozdní jarní mráz (18. května 2012) s poklesem teploty až na mínus 6,5°C. Došlo k souběhu extrémně nízkých srážek (až nulových) a vysokých teplot (až tropických), které byly navíc příčinou extrémně vysoké evapotranspirace.

V Jihomoravském  kraji  byl  v loňském  roce  nedostatek  kvalitních  objemných  krmiv  (seno, senáž).  Chovatelé  se potýkají  nejen s nedostatkem  objemu, ale i kvalitou  těchto krmiv,  mimo objemná krmiva chybí stelivová sláma. Taktéž chybí dostatek jadrných krmiv. Tento nedostatek byl  řešitelný  za  spolupráce  se státem  a to   formou  zápůjček  z hmotných  rezerv  státu   za ekonomicky přijatelných podmínek. Ze strany státu nebyla projevena vůle chovatelům vyhovět. Někteří chovatelé tento problém vyřešili zcela radikálním způsobem, tj. likvidací celého chovu.

Vytvořené   rezervy   z minulých   let v žádném   případě  nevykompenzovaly   loňský   výpadek produkce ve výši cca 7 miliard Kč. V loňském roce se zemědělci v nejpostiženějších okresech Jihomoravského   kraje,   ne   vlastní  vinnou,   dostali   do  kritického   až   velmi   kritického ekonomického  stavu. Přestože  s touto situací  byli  v průběhu sklizně  seznámeni  představitelé státu  – premiér  vlády  ČR,  ministr zemědělství  ČR  a  jeho náměstci,  poslanci  zemědělského výboru  PSP ČR  a senátoři  Výboru  pro zemědělství  a dopravu  SP ČR,  hejtman  JMK  a místopředseda   hospodářského   výboru   PSP  ČR,   nedošlo   k částečné   finanční  kompenzaci vynaložených nákladů na zemědělskou produkci.

Požadavky představenstva RAK Jm kraje, které byly předloženy, a to:

- přímá finanční pomoc, cca 750 miliónů Kč (minimální částka)
- urychlená výplata jednotné platby
- obnovení dotačního titulu “provoz“ u PGRLF s dotací úroků a poskytnutí garance
- zápůjčka krmného obilí z hmotných rezerv státu pro chovatele hospodářských zvířat
s garancí dodavatele krmných směsí za ekonomicky přijatelných podmínek

- systémová opatření: zařazení postiženého území s kritickým a vysoce kritickým suchem do oblastí trvale znevýhodněných - LFA
:  rebonifikace BPEJ
:  přijetí zákonného komplexního pojištění úrody s podporou státu
:  zapojení státu do šlechtění nových typů plodin se zaměřením na nejvýznamnější pěstované plodiny
:  revitalizace melioračních zařízení
:  zachování národních dotačních titulů k budování soustavy k zadržení a užití vody v krajině včetně kapkových závlah nebyly ze strany státu do dnešního dne akceptovány. Tímto přístupem ztrácí jihomoravští zemědělci svoji konkurenceschopnost, nejenom vůči zemědělcům na území České republiky, ale i vůči zemědělcům sousedních států, a to zejména Slovensku a Rakousku. Rakouští a slovenští zemědělci byli svými vládami částečně finančně kompenzováni.

(tz)


Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Duben 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3