INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Doprovodná podnikatelská mise organizovaná Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) se z Litvy přesunula do Lotyšska. Do Rigy doprovodilo předsedu vlády ČR Petra Nečase téměř 20 zástupců českých firem mající zájem o navázání nových obchodních kontaktů a kontraktů, či o prohloubení stávající spolupráce.

Krize, která Lotyšsko zasáhla před několika lety, je zažehnána, ekonomika země stabilizována a české firmy si skutečnosti, že právě tato země nyní nabízí hned několik možností pro realizování investic či výrobní spolupráce, všímají. Oborů, ve kterých se české podniky mohou uplatnit, je hned několik. „Lotyšská ekonomika má našlápnuto vpřed. Stejně jako česká je otevřená a exportně orientovaná a pro české podniky skýtá příležitosti v energetice, dřevařském průmyslu nebo v ekologických projektech. Česká republika Lotyšsku letitě dodává vagony, či tramvaje – ostatně Riga je českých tramvají plná. Uplatnění našich firem tak vidíme i v obnově a výstavbě železničních a silničních sítí, či v modernizaci lotyšských přístavů,“ řekl Josef Cílek, viceprezident HK ČR.

Stejně jako v Litvě se i v Lotyšsku české firmy prezentovaly na Podnikatelském fóru pořádaném HK ČR. V Rize projevily místní firmy o českou spolupráci nemalý zájem. Fóra se účastnilo na 40 lotyšských podniků a i tato skutečnost je známka toho, že spolupráce s Českou republikou v Pobaltí táhne.

Podnikatelské delegace se mj. účastnila i společnost Mavel a.s., která má s Lotyšskem letité zkušenosti. „Lotyšsko řešilo v období let 1998-2000 deficit elektrické energie programem pro podporu výroby energie v zemi, a to metodou dvojného tarifu. V tomto období se v Lotyšsku postavilo na 50 vodních elektráren, z toho 20 vybudovala naše společnost. V roce 2000 však proběhlo referendum a tato politika byla zastavena. V současnosti však máme informace o tom, že by měla být v brzké době obnovena, a proto jsme se zde rozhodli zmapovat situaci na trhu,“ sdělil Jan Šíp, člen představenstva Mavel a.s.

Jedním z oborů, které mohou být pro české podniky rovněž perspektivní, je v Lotyšsku zdravotnictví. Zájem lotyšských firem o vstup s českými zdravotnickými podniky na třetí trhy po absolvování Podnikatelského fóra v Rize potvrzuje Danuše Vítková, ředitelka společnosti D-Pharm a.s.: „Při jednání s lotyšskými potenciálními partnery nás překvapil nebývalý zájem o spolupráci při vývozu zdravotnických zařízeních do třetích zemí, především pak do Kazachstánu, Uzbekistánu, či Pákistánu. Lotyšské firmy se totiž na těchto trzích dlouhodobě umí pohybovat, v čemž konkrétně naše firma vidí možnou budoucí spolupráci. Jednali jsme však i o možnostech kooperace na území ČR, kdy bychom lotyšským výrobcům léčivých přípravků a zdravotnických prostředků na oplátku usnadnili vstup na náš trh, a to v oblasti logistiky nebo marketingu.“

Na Lotyšský trh již od roku 2003 pak například cílí společnost Aspena, která zajišťuje profesionální překlady pro obory IT nebo strojírenství. „Již několik let se naše společnost specializuje na překlady středoevropských a východoevropských jazyků. Litevština a lotyština se řadí mezi top 6 jazyků. V Rize jsme se dnes proto sešli s našimi stávajícími lotyšskými partnery, pro které již delší dobu překládáme. V podpoře českých a místních firem při překládání dokumentů vidíme jistý potenciál,“ uvedla Zdeňka Štěpánová, obchodní manažerka firmy Aspena.

Další doprovodnou podnikatelskou misi vypraví HK ČR již nadcházející týden, a to ve dnech 23. -24. května 2013. Stane se tak při příležitosti oficiální návštěvy Polské republiky prezidenta ČR pana Miloše Zemana.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3