INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Celkem 16 českých firem v čele s Hospodářskou komorou České republiky (HK ČR) ve dnech 18. - 25. května doprovází ministra zahraničních věcí ČR Karla Schwarzenberga do Království Saúdské Arábie, Republiky Jemen a Spojených arabských emirátů.

Doprovodná podnikatelská mise reprezentující mj. obory strojírenství, energetiku, či zdravotnictví má za sebou program v Království Saúdské Arábie, kde se české podniky prezentovali na Podnikatelském fóru organizovaném HK ČR a Obchodní a průmyslovou komorou v Džiddě. Velmi diskutovaným projektem v oblasti saúdského zdravotnictví byla v rámci fóra úspěšná spolupráce firem G5+, s.r.o., LINET, s.r.o. a designovým studiem Plechárna, s.r.o.

Firma G5+ totiž již řadu let dodává zdravotnický personál do saúdských nemocnic. Především kvalifikované české zdravotní sestry se tak stávají lukrativním vývozním "artiklem". Společnost LINET vyrábí sofistikovaná zdravotní lůžka, a studio Plechárna dodává ručně malované designové vany a interiérové vybavení pro dětská oddělení v nemocnicích. Tato spolupráce jasně dokazuje, že české firmy mají saúdskému trhu mnoho co nabídnout. O tomto projektu se ostatně hojně diskutovalo i při příležitosti podnikatelského setkání za přítomnosti ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga a honorárního konzula Husseina Shobokshiho.

Saúdský trh však nabízí uplatnění nejen pro zdravotnické firmy, což potvrzuje i další člen podnikatelské mise, kterým je firma ERA, a.s., která se v konsorciu s rakouskou společností Avibit dostala do finále výběrového řízení o projekt na dodávku systému A-SMGCS. „Jedná se o kompletní zabezpečení řízení letového provozu pro letiště v Rijádu. Zákazníkem je organizace GACA, což je saúdská obdoba českého Úřadu pro civilní letectví, a pokud konsorcium ve výběrovém řízení zvítězí, existuje možnost získat i projekty pro letiště Džidda a Damman,“ uvedl zástupce firmy OMNIPOL, a.s. Ing. Petr Křižanovský.

Nemalé zkušenosti s tímto specifickým teritoriem má i další člen mise, kterým je firma VÍTKOVICE MACHINERY GROUP. „Pro saúdskou firmu SABIC, což je největší zpracovatel oceli, již dodáváme nejrůznější technologie. Dále jsme zde jednali o možném skladování zemního plynu,“ zmínil ředitel zastoupení firmy Ing. Martin Litvík.

Firma MERKO CZ, a.s. naopak nabídla saúdským partnerům individuální řešení pro výrobu betonových produktů, zejména pražce pro výstavbu železniční sítě, sloupy a pilotáž pro stavby v moři, a Firma AGILE EUROPE, s.r.o. po bohatých zkušenostech s dodávkami do dalších zemí Arabského poloostrova (např. Omán) nabídla v Saúdské Arábii řešení s využitím solární energie pro ropné vrty, ale především využití jejích solárních systémů při přepravě ropy a plynu.

(tz)

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3