INZERCE
Přední podnikatelský časopis
Vychází již 26. rokem

Agrární komora ČR je největší zájmová organizace zřízená zákonem č. 301/1992 Sb., o Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky v platném znění. Jako taková sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství všech forem vlastnictví a způsobů podnikání. Členové Agrární komory ČR obhospodařují téměř 2 miliony hektarů zemědělské půdy, což jsou zhruba tři pětiny z celkové výměry České republiky.

Počet členů organizovaných prostřednictvím 58 okresních, 2 regionálních a 12 krajských komor je 2.999 z toho 2.507 zemědělských organizací. U podnikatelů v zemědělství převažují počtem 1.284 fyzické osoby. Počet zaměstnanců členstva komory je 111.900. Fyzické osoby jsou v orgánech okresních a regionálních komor zastoupené 37 %.

V návaznosti na dnešní setkání byly vzneseny a přijaty následující požadavky:

1.Žádáme představitele vlády ČR a ministra zemědělství, aby v rámci svých kompetencí udělali maximum pro srovnání podmínek a úrovně národních a evropských dotací v rámci zemí EU do jednotlivých zemědělských a potravinářských komodit. V současné době jsou v těchto dotacích významné rozdíly, kteréhrubým způsobemnarušují soutěž na volném trhu.

2.Žádáme představitele vlády a ministra zemědělství o vyjednání maximálních obálek do I. a II. pilíře Společné zemědělské politiky EU.

3.Žádáme představitele vlády ČR a ministra zemědělství, z důvodu vládou navrženého převodu finančních prostředků z II. pilíře Programu rozvoje venkova do Kohezního fondu, a tím i snížení celkové obálky Programu rozvoje venkova, převedení některých opatření do Operačního programu ŽP a doIROP.

4.Žádáme představitele vlády ČR a ministra zemědělství o zachování vratky spotřební daně na „zelenou naftu“ ve výši roku 2013 i do dalšího období.

5.Žádáme ministra zemědělství o naplnění zásadních cílů představených počátkem letošního roku v materiálu „Strategie pro růst českého zemědělství 2014 - 2020“, s důrazem napodporu živočišné produkce a zaměstnanosti.

6.Nesouhlasíme s převodem finančních prostředků z I. pilíře do II. pilíře z důvodů snížení konkurenceschopnosti českých zemědělců v porovnání s našimi konkurenty a negativním dopadem doplateb spojených s produkcí.

7.Žádáme zařadit do citlivých komodit ovoce a zeleninu, které stejně jako živočišná výroba podporují zaměstnanost ve venkovském prostoru a doporučujeme, pokusit se ještě v rámci jednání trialogu, vyjednat možnost rozšíření citlivých komodit o prasnice.

8.Žádáme podpořit pěstování cukrové řepy i do dalšího období, např. diferenciovanou základní sazbou přímých plateb podle článku 22 a28 f).

9.Žádáme o nediskriminační přístup vůči malým středním a velkým podnikům s požadavkem nezavádět nad rámec pravidel EU hodnocení propojenosti u velkých podniků u investičních a dalších podpor Programu rozvoje venkova.

10.Žádáme o výraznější podporu konkurenceschopnosti zemědělství a potravinářství v rámci investičních opatření Programu rozvoje venkova.

11.Žádáme o zajištění vyváženého ekonomického rozvoje a životaschopnosti zemědělských farem hospodařících v méně příznivých oblastech se spravedlivější a vyváženou alokací podpor, při zohlednění tvorby pracovních míst a diferenciace plateb podle výše odpovídajícího zatížení dobytčích jednotek na hektar zemědělské půdy.

12.Žádáme upravit podpory na ekologické zemědělství s cílem zabezpečit produkci bio-produktů.

13.Žádáme o nastavení vyvážených podpor zemědělcům hospodařících v oblastech intenzivních, přechodných a marginálních, při zohlednění podpory „citlivých komodit“ a zaměstnanosti.

Jménem účastníků

Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR

Slovo ke dni

  • Obrat k přirozené stravě nebo zdravému selskému rozumu?

    Není to tak dávno, co vyšla souhrnná zpráva pod hlavičkou OSN upozorňující na nebezpečí vysoce zpracovaných potravin. A čím že jsou nebezpečné? Mají souvislost s výskytem a rozvojem některých chorob včetně těch obávaných civilizačních a duševních. O posledně jmenovaných se dokonce hovoří čím dál častěji jako o epidemii. Není se co divit. Evoluce člověku trvala léta. Jak by mohlo být lidské zažívání zvyklé na látky nebo technologické zpracování surovin, které není starší než století? Zažili jsme boom ztužených tuků, tuků na smažení, průmyslových cukrovinek obohacených o kukuřičný sirup, glukózovo-fruktózový sirup, modifikované škroby, emulgátory, sladidla, přídavky mléčných bílkovin, hrachového proteinu…Ve výčtu by se dalo pokračovat. Otázka tedy zní, když je možné restrikcemi potírat kde co, nebylo by nasnadě také něco zvýhodnit? Třeba...

    Pokračování ...

Objednejte si zasílání časopisu Prosperita s přílohami - bezplatně!

Plnohodnotné vydání skutečně zdarma.

Kompletní PDF s našimi časopisy - Květen 2024

INZERCE

Partneři

Hlavní partneři:

TOSlogo 172 JPF

 

Partner plus:

  
         

Partneři:

logo-grada3    logo-dtocz upv logo 56
dk logo 2

Duševní vlastnictví - ve spolupráci s ÚPV

foto upv

Ochrana průmyslových vzorů 19. leden 2024

Anglické slovo design je odvozeno z latinského de-signare, označit, vyznačit. Postupně dostalo také významy „navrhnout“ či „návrh“. Od poloviny 20. století, kdy se začal klást větší důraz na vzhled výrobků a na reklamu, se rozšířilo do mnoha jazyků, včetně češtiny, v užším významu „výtvarného návrhu užitkových předmětů“.

Pokračování ...

Zaregistrujte se do našeho newsletteru

 

 

Navštivte také naše další portály

madambusinesscz RGB freshtimecz

Odborní partneři

csj105 cia 60 copy kzps 2024 acto cma 30 let  Svaz květinářů a floristů ČR  cmsm105caim200 AVLOGOM3